ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου: Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε ο μαθητικός διαγωνισμός ανακύκλωσης

ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου: Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκε ο μαθητικός διαγωνισμός ανακύκλωσης

Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία για τον πρώτο μεγάλο διαγωνισμό ανακύκλωσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τον οποίο διοργάνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Πελοποννήσου, σε συνεργασία με την ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ, για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί, λοιπόν, από τους 26 Δήμους της Περιφέρειας Πελοποννήσου που έλαβαν μέρος παρέδωσαν χθες τα κουπόνια που αντιστοιχούσαν στον αριθμό ανακυκλώσιμων υλικών από πλαστικό, γυαλί και αλουμίνιο που συγκέντρωσαν καθ’ όλη τη διάρκεια του μηνιαίου διαγωνισμού.

Σε τοπικό επίπεδο, μεγάλη ήταν η ανταπόκριση μαθητών, παραδίδοντας χθες τα σχετικά κουπόνια στο Δημαρχείο Καλαμάτας.

Πλέον, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τα δύο μεγάλα ταξίδια σε Ευρώπη και Ελλάδα, όπως και για τα υπόλοιπα δώρα, με smartwatches και (ηλεκτρικά) ποδήλατα για τα τρία πρώτα σχολεία.

Θ. Βασιλόπουλος: «Από αυτή τη διαδικασία κερδίζουν όλα τα παιδιά, κερδίζει η πόλη και η κοινωνία μας»

Συγκινητική και ελπιδοφόρα χαρακτήρισε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, την πολύ μεγάλη συμμετοχή των σχολείων του Δήμου στο διαγωνισμό, με τα παιδιά να ανακυκλώνουν μέσα σε ένα μήνα χιλιάδες πλαστικά, γυάλινα και αλουμινένια κουτάκια στα Πολυκέντρα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορα σημεία της πόλης. Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του που τα παιδιά μπήκαν στη διαδικασία της ανακύκλωσης, αποκτώντας έτσι από νεαρή ηλικία περιβαλλοντική συνείδηση, ενώ εξέφρασε τη στήριξη του Δήμου στην προσπάθεια αυτή, προκειμένου να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων.

«Τα παιδιά εκπαιδεύονται και εκπαιδεύουν κι εμάς μέσα από τη διαδικασία της ανακύκλωσης στη διαχείριση και διαλογή των απορριμμάτων. Κάτι ανάλογο είχε πραγματοποιήσει παλαιότερα και ο Δήμος Καλαμάτας, μέσα από τις “Γιορτές Ανακύκλωσης”. Στηρίζουμε αυτή τη διαδικασία που πραγματοποιεί ο ΦοΔΣΑ κι ευχόμαστε να κερδίσουν όλα τα παιδιά. Άλλωστε, όλα τα παιδιά κερδίζουν από αυτή τη διαδικασία, ταυτόχρονα όμως κερδίζει η πόλη και η κοινωνία μας. Να συνεχίσουν, ευχόμαστε, αυτή την προσπάθεια, για να κάνουμε την πόλη μας καλύτερη, πιο καθαρή και πιο φιλόξενη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Ν. Αγγελόπουλος: «Φιλοδοξούμε ο διαγωνισμός ανακύκλωσης να επαναλαμβάνεται μια-δυο φορές το χρόνο»

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής διευθυντής του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, Νίκος Αγγελόπουλος υπογράμμισε ότι η συμμετοχή των μαθητών ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο σχεδιάζεται να επαναληφθεί ο διαγωνισμός ανακύκλωσης με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. «Φιλοδοξούμε ο διαγωνισμός να επαναλαμβάνεται στο εξής μια-δύο φορές το χρόνο, ώστε να βάλουμε την έννοια της ανακύκλωσης δυναμικά στη ζωή μας. Ελπίζουμε δε ότι η συμμετοχή των παιδιών, αλλά και των μεγαλυτέρων στον τωρινό διαγωνισμό, θα συνεχίσει αμείωτη, και έτσι η ανακύκλωση να γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας», εξήγησε ο κ. Αγγελόπουλος.

Επίσης, εκτίμησε: «Από ό,τι καταλαβαίνουμε, το νούμερο του πρώτου νικητή, όπως φαίνεται, θα αντιστοιχεί σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες τεμάχια πλαστικών! Αξίζει να αναφερθεί ότι σε αντίστοιχους διαγωνισμούς στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, τα τμήματα που κέρδισαν το πρώτο βραβείο είχαν συγκεντρώσει περίπου 500-600 χιλιάδες τεμάχια από ανακυκλώσιμα υλικά».

Μαθητές

Για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών έκανε λόγο ο μαθητής της Β’ Λυκείου του 4ου ΓΕΛ Καλαμάτας, Γιώργος Ρουσόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι η διαδικασία ήταν κάποιες φορές δύσκολη, αφού χρειάστηκε να συγκεντρώσουν με την υπόλοιπη τάξη του πολλά μπουκάλια από αρκετά μαγαζιά της Καλαμάτας. «Καταφέραμε να μαζέψουμε όλο αυτό το διάστημα 28.685 τεμάχια πλαστικών μπουκαλιών. Η διαδικασία συγκέντρωσης των υλικών έγινε για εμάς κομμάτι της καθημερινής μας ρουτίνας, αφού έπρεπε να ασχολούμαστε με αυτό αρκετές μέρες της εβδομάδας» σημείωσε ο Γιώργος Ρουσόπουλος.

Και συνέχισε: «Εύχομαι να είμαστε ανάμεσα στους νικητές, αν και υπάρχουν κι άλλα σχολεία με πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανακυκλώσιμων υλικών. Όμως, όπως και να έχει, δεν απογοητευόμαστε, γιατί η συμμετοχή είναι εκείνη που μετράει!».

Από την πλευρά του, ο μαθητής της Β’ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας, Μαξιμιλιανός Κωνσταντόπουλος, δήλωσε ότι η περίοδος συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα, αφού το κίνητρο του πενθήμερου ταξιδιού ως έπαθλο ήταν αυτό που τους κινητοποίησε να συνεχίσουν δυναμικά τη διαδικασία συλλογής. «Και πάλι, όμως, είναι καλό το ότι βοηθάμε το περιβάλλον μαζεύοντας πλαστικά. Θεωρώ ότι ήταν αρκετά απαιτητικό να μαζεύουμε καθημερινά πλαστικά μπουκάλια, όμως τελικά η διαδικασία κύλησε καλά, αφού καταφέραμε να συγκεντρώσουμε περίπου 11.300 πλαστικά μπουκάλια», ανέφερε χαρακτηριστικά κλείνοντας.


Έπαθλα

Τα τρία μεγάλα δώρα – έπαθλα του «Μεγάλου Εκπαιδευτικού Διαγωνισμού Ανακύκλωσης των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Δήμων Περιφέρειας Πελοποννήσου» είναι τα ακόλουθα:

1ο δώρο – έπαθλο*: Ένα ταξίδι 5 ημερών για το σύνολο των μαθητών του σχολικού τμήματος με τη μεγαλύτερη συμμετοχή (καθώς και των συνοδών τους) σε όποια πόλη της Ευρώπης επιλέξουν οι ίδιοι οι μαθητές

2ο δώρο– έπαθλο **: Ένα ταξίδι 5 ημερών για το σύνολο των μαθητών του σχολικού τμήματος με τη δεύτερη μεγαλύτερη συμμετοχή (καθώς και των συνοδών τους) σε όποια πόλη της Ελλάδας επιλέξουν οι ίδιοι οι μαθητές

3ο δώρο – έπαθλο: Ένα smartwatch για το σύνολο των μαθητών του σχολικού τμήματος με την τρίτη μεγαλύτερη συμμετοχή.

* Σε περίπτωση που το πρώτο σχολικό τμήμα που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα υλικά είναι Νηπιαγωγείο ή Δημοτικό, τότε το 1ο δώρο – έπαθλο θα είναι: Ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για όλους τους μαθητές του σχολικού τμήματος.

**Σε περίπτωση που το δεύτερο σχολικό τμήμα που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα υλικά είναι Νηπιαγωγείο ή Δημοτικό (1ης, 2ης, 3ης, 4ης τάξης), τότε το 2ο δώρο – έπαθλο θα είναι: Ένα ποδήλατο για όλους τους μαθητές του σχολικού τμήματος.   

Χρ.Μ.