Μεγάλη φωτιά στον ΧΑΔΑ χθες το μεσημέρι στο Αλιμάκι της Δ.Ε. Κυπαρισσίας

Μεγάλη φωτιά στον ΧΑΔΑ χθες το μεσημέρι στο Αλιμάκι της Δ.Ε. Κυπαρισσίας

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χθες το μεσημέρι στο χώρο που μέχρι πριν από λίγους μήνες λειτουργούσε, επίσημα, ο ΧΑΔΑ του Δήμου Τριφυλίας στο Αλιμάκι της Δ.Ε. Κυπαρισσίας. Τόνοι σκουπιδιών καίγονταν, με τους καπνούς και τη μυρωδιά να «πνίγουν» την ευρύτερη περιοχή.

Ισχυρές δε δυνάμεις της Πυροσβεστικής από Κυπαρισσία, Γαργαλιάνους και άλλες περιοχές κινητοποιήθηκαν αμέσως μόλις ειδοποιήθηκαν και επιχείρησαν, προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά και λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ στην κατάσβεση συνέδραμαν πυροσβεστικά αεροπλάνα με ρίψεις νερού.

Συνολικά κινητοποιήθηκαν 25 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος της 9ης ΕΜΟΔΕ, οκτώ οχήματα και τρία Α/Φ, μηχανήματα έργου και υδροφόρα – πυροσβεστικό του Δήμου Τριφυλίας.

Κάτοικοι και ιδιοκτήτες γης σε Αλιμάκι, Μύρου, αλλά και Ράχες που γειτνιάζουν με το φλεγόμενο σκουπιδότοπο, ήταν ανήσυχοι για την έκβαση της μάχης των πυροσβεστικών δυνάμεων με τις φλόγες και αναρωτιούνταν: αφού είχε παύσει η λειτουργία του ΧΑΔΑ, αν είχε γίνει από το Δήμο Τριφυλίας επιχωμάτωση των σκουπιδιών για αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς στο χώρο, σημειώνοντας ακόμη: «Είχαμε το φόβο της φωτιάς επί τόσα χρόνια και ιδίως τα τελευταία στον παράνομο σκουπιδότοπο του Δήμου Τριφυλίας στο Αλιμάκι, όταν έριχναν τα σκουπίδια του, θα φοβόμαστε και τώρα που μας έχουν πει ότι δε λειτουργεί ο σκουπιδότοπος; Έχει παύσει η λειτουργία του ή συνεχίζουν να αδειάζουν κλαριά, στρώματα, ξυλείες, πλαστικά, ογκώδη αντικείμενα, μπάζα κ.τ.λ.; Θα συνεχιστεί και για πόσο το περιβαλλοντικό έγκλημα στο Αλιμάκι; Δείτε τοξικό νέφος. Δεν έχει συνέπειες αυτό; Οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν επιτέλους;».

Επίσης, αναρωτιούνταν εάν έχουν γίνει διαδικασίες για αποκατάσταση του σκουπιδότοπου και ποιες είναι αυτές…

Του Ηλία Γιαννόπουλου