Παρέμβαση Μάκαρη για αιμοδυναμικά εργαστήρια και υγειονομικό κενό στην Ανατολική Πυλία

Παρέμβαση Μάκαρη για αιμοδυναμικά εργαστήρια  και υγειονομικό κενό στην Ανατολική Πυλία

Θέματα για την Περιφερειακή Επιτροπή Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής Πελοποννήσου κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Πρώτα η Πελοπόννησος», ιατρός καρδιολόγος, Μανώλης Μάκαρης.

Ειδικότερα:

-Αντιμετώπιση του οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου: «Σοβαρό θέμα υπάρχει με την αντιμετώπιση των περιστατικών οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου λόγω του ότι το αιμοδυναμικό εργαστήριο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας λειτουργεί μόνο δύο φορές την εβδομάδα, ενώ το αντίστοιχο του Παναρκαδικού Νοσοκομείου λειτουργεί μόνο εργάσιμες ημέρες και ώρες. Αποτέλεσμα αυτών τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες μένει υγειονομικά ακάλυπτη όλη η Περιφέρεια Πελοποννήσου όσον αφορά αυτό τον κρίσιμο τομέα και οι εμφραγματίες που χρειάζονται επείγουσα αγγειοπλαστική διακομίζονται σε νοσοκομεία εκτός της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Αθήνα και Πάτρα), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία τους.

Θα πρέπει να στελεχωθούν καταλλήλως με το απαιτούμενο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό τα δύο αιμοδυναμικά εργαστήρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έτσι ώστε να λειτουργούν και τις επτά μέρες της εβδομάδας».

Υγειονομικό κενό στην Ανατολική Πυλία: «Η συγκεκριμένη περιοχή είναι υγειονομικά αδικημένη, αφού δεν υπάρχει σταθμός ΕΚΑΒ (ο πλησιέστερος σταθμός ΕΚΑΒ είναι στην Πύλο) ούτε Κέντρο Υγείας (το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας βρίσκεται στη Μεσσήνη).Έτσι σε περίπτωση επείγουσας ιατρικής ανάγκης χάνεται πολύτιμος χρόνος μέχρι ο ασθενής να βρει την κατάλληλη ιατρική βοήθεια. Δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής η κάλυψη της ευρύτερης περιοχής της Κορώνης από τους σταθμούς ΕΚΑΒ της Πύλου και της Καλαμάτας τη στιγμή που ο ελάχιστος χρόνος απόκρισης είναι στην ιδανικότερη περίπτωση πάνω από 45 – 65 λεπτά αντίστοιχα.

Το υγειονομικό κενό στην περιοχή της Ανατολικής Πυλίας είναι υπαρκτό και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με τη δημιουργία σταθμού ΕΚΑΒ και Κέντρου Υγείας 24ωρης λειτουργίας, ενώ θα πρέπει να είναι ανοιχτό καθημερινώς το Κέντρο Εφημερίας στη Λογγά. Η Πολιτεία θα πρέπει να πάψει να εθελοτυφλεί μπροστά στις υπαρκτές ανάγκες του πληθυσμού και η Περιφέρεια οφείλει να αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα πιέζοντας για μόνιμη λύση το υπουργείο Υγείας».