Ξανά στα «κάγκελα» οι Μανιάτες

Ξανά στα «κάγκελα» οι Μανιάτες

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Μάνης φάνηκε για μία ακόμα φορά ότι σοβαρά θέματα, χρόνια τώρα, αλλά και σήμερα, δεν έχουν την ανάλογη αντιμετώπιση… αρκούμενοι οι διοικούντες για ελάσσονα  θέματα σε επικοινωνιακές ανακοινώσεις του τίποτα.

6ο θέμα ημερήσιας διάταξης: «Αναοριοθέτηση Αρχαιολογικού Χώρου Καρδαμύλης». Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας κα Μηλίτση, με έγγραφό της α.π.:122474, 20/3/2024, προς το Δήμο, κάνει γνωστή την επιπλέον επέκταση του αρχαιολογικού χώρου Καρδαμύλης κατά 800 και πάνω στρέμματα.

Συνολικός αρχαιολογικός χώρος Καρδαμύλης κοντά στα 2.300 στρέμματα!

Όπως ανάφερα στη συνεδρίαση, οι συνέπειες για την περιοχή και τους δημότες τραγικές και επιζήμιες για την ανάπτυξη της περιοχής. Θα χαθούν ξανά περιουσίες σε μία νύχτα όπως με τα δασικά…

Η Δημοτική Αρχή, αντί να έχει ενημερώσει τους κατοίκους για αυτή την εξέλιξη (απουσίαζαν και δημοτικοί σύμβουλοι!), ώστε να είναι στη συνεδρίαση και να μάθουν το τι τους περιμένει, αρκέστηκε σε μια αρνητική απόφαση, που φυσικά και ήταν ομόφωνη, αλλά δε δέχτηκε, όπως ζήτησα, το θέμα να πάρει διαστάσεις, ορίζοντας μια ειδική συνεδρίαση, προκειμένου με τη συμμετοχή των δημοτών να υπάρξει έντονη διαμαρτυρία και δημοσιότητα. 

Οι ευθύνες για αυτή την εξέλιξη, όπως ανάφερα, είναι μεγάλες και διαχρονικές, αφού χρόνια τώρα οι τοπικοί πολιτευτές, αλλά και επαγγελματικά συμφέροντα, πολέμησαν λυσσαλέα κάθε προσπάθεια πολεοδομικού σχεδιασμού ή οριοθέτησης των οικισμών, δίνοντας τη δυνατότητα σε Αρχαιολογίες και Δασαρχεία να αρπάζουν ιδιοκτησίες, καθορίζοντας με αυταρχισμό το χωροταξικό της περιοχής!

Όταν τόσα χρόνια δεν είσαι ικανός να προστατεύσεις το χώρο σου κλείνοντας το μάτι σε εξυπηρετήσεις… δε βάζεις κανόνες και περιορισμούς στην άναρχη  δόμηση… αυτούς τους κανόνες έρχεται η ώρα που τους επιβάλουν άλλοι (!) με τον χειρότερο τρόπο…   

Έστω και τώρα, πρέπει να υπάρξει αντίδραση.

Να συσταθεί άμεσα, όπως τόνισα, στο συμβούλιο ειδική επιτροπή, για να συντάξει οικονομοτεχνική έκθεση και να προωθηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού, μαζί με τη γνωμοδότηση του δικηγορικού γραφείου που ο Δήμος καλώς και έχει στα χέρια του.

Μετά την Καρδαμύλη θα ακολουθήσουν και άλλα χωριά…

Δεν είναι δυνατόν πάλι η Πολιτεία, που δείχνει χρόνια απροθυμία να παρέμβει σε ζητήματα οργάνωσης χώρου, να έρχεται τώρα μέσω Αρχαιολογίας και αυθαιρετώντας να βαπτίζει τα χωράφια μας αρχαιολογικούς χώρους, όπως έκανε  την περασμένη φορά, όπου μέσω Δασαρχείου τα χαρακτήρισε δάση!

Τι επιδιώκουν πραγματικά οι κυβερνώντες από τη Μάνη με τέτοιες αποφάσεις; Ο Δήμος αρκείται σε ρόλο παρατηρητή; Γιατί ούτε μια ανακοίνωση για ένα τόσο σοβαρό θέμα;

Αλέξης Ρουτζούνης