Απολογισμός Αθανασόπουλου: Το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί, αλλά δε μας εφησυχάζει

Απολογισμός Αθανασόπουλου: Το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί, αλλά δε μας εφησυχάζει

Περίπου 40 λεπτά της ώρας διήρκεσε ο απολογισμός που έκανε ο δήμαρχος Μεσσήνης, Γιώργος Αθανασόπουλος, όσον αφορά στα πεπραγμένα της Δημοτικής του Αρχής το 2025. Ο απολογισμός έγινε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη το απόγευμα. «Το 2025 υπήρξε χρονιά επίμονης και συλλογικής εργασίας. Η Δημοτική Αρχή απέδειξε στην πράξη ότι διαθέτει σχέδιο, ικανότητα διεκδίκησης και συνέπεια στην υλοποίησή του. Στηρίξαμε την κοινωνία, ενισχύσαμε τις υποδομές και αναβαθμίσαμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Με συνετή δημοσιονομική διαχείριση αξιοποιήσαμε κάθε διαθέσιμο πόρο, διατηρώντας την οικονομική σταθερότητα και ρευστότητα του Δήμου” είπε ο δήμαρχος Μεσσήνης.

Σε ο,τι αφορά τα οικονομικά, ο κ. Αθανασόπουλος σημείωσε ότι το 2025 τα έσοδα ξεπέρασαν τα 20,6 εκατ. ευρώ, τα πληρωθέντα έξοδα ανήλθαν σε 16,2 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ το ταμειακό υπόλοιπο ήταν 4,47 εκατ. ευρώ.

Σχετικά με τα έργα, ο δήμαρχος είπε ότι συμβασιοποιήθηκαν παρεμβάσεις που καλύπτουν το σύνολο των υποδομών συνολικού ύψους άνω των 3,17 εκατ. ευρώ, ενώ συμβασιοποιήθηκαν και μελέτες συνολικού ύψους 56.000 ευρώ.

Ανέφερε με τίτλους σειρά έργων σε όλους τους τομείς των υποδομών και των τομέων, οδοποιία, περιβάλλον, πολεοδομία, αθλητισμός, πολιτισμός, καθαριότητα κ.ά.

Εκτενής ήταν η παρουσίαση των δράσεων του Δήμου στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, ενώ τόνισε ότι αποτελεί ιστορική στιγμή για τον τόπο η καθιέρωση της 20ής Σεπτεμβρίου, ημέρας καθόδου της εικόνας της Παναγίας Βουλκάνου στη Μεσσήνη, ως ημέρας αργίας για την πόλη.

Κλείνοντας ο δήμαρχος είπε ότι το 2025 η Δημοτική του Αρχή «εργάστηκε με συνέπεια, με σχέδιο και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον κάθε πολίτη», ενώ τόνισε: «Το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί, αλλά δε μας εφησυχάζει. Γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας δε λύνονται μέσα σε ένα χρόνο. Η πρόοδος είναι μία διαρκής διαδικασία. Κάθε έτος αποτελεί ένα σκαλοπάτι ψηλότερα. Σήμερα πατάμε πάνω σε στέρεες βάσεις. Έχουμε στρατηγικό σχέδιο. Έχουμε ώριμα έργα, έτοιμα για υλοποίηση. Έχουμε, και αυτό είναι το πολυτιμότερο, την εμπιστοσύνη των πολιτών, που μας τιμά και μας υποχρεώνει ταυτόχρονα. Αύριο συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά».

Τοποθετήσεις επί του απολογισμού πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Μεσσήνης
Τα θεσμικά ζητήματα προέταξαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής Μεσσήνης.

Ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που αφαιρεί το δικαίωμα από τους δημοτικούς συμβούλους να θέσουν θέματα και να υποβάλουν ερωτήσεις, η μη παραχώρηση γραφείου στην αντιπολίτευση εντός του Δημαρχείου, καθώς και γραμματειακής υποστήριξης, ήταν κυρία θεσμικά ζητήματα που προέβαλε η αντιπολίτευση.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Κώστας Γεωργακόπουλος, για μια ακόμη φορά ζήτησε την αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας, διερωτήθηκε “τι σας τρομάζει” και δεν παραχωρεί η Δημοτική Αρχή γραφείο, ενώ σχολιάζοντας τον απολογισμό που έκανε ο δήμαρχος Γιώργος Αθανασόπουλος, είπε πως βλέπει το έργο της Δημοτικής του Αρχής μέσα από παραμορφωτικό φακό.

“Μετριότης, μετριοτήτων, τα πάντα μετριότης” σχολίασε για το έργο της Δημοτικής Αρχής το 2025 ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, που μεταξύ άλλων σημείωσε πως εφόσον ο δήμαρχος έβαλε στον απολογισμό του και το θέμα της καταπολέμησης του δάκου της ελιάς, σημείωσε πως έχει και η Δημοτική Αρχή ευθύνη για την αποτυχία του προγράμματος.

Ο αντιδήμαρχος Ηλίας Γεωργόπουλος, σε ό,τι αφορά τον Κανονισμό Λειτουργίας, σημείωσε πως η Δημοτική Αρχή έφερε βελτιώσεις, αλλά η μείζων μειοψηφία αποχώρησε από τη συζήτηση γιατί ζητούσε να γίνουν αποδεκτές όλες οι προτάσεις της.

Τη μεγάλη του ικανοποίηση για το έργο της Δημοτικής Αρχής υπογράμμισε ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Τάσος Παυλόπουλος.

Η Σοφία Γιάνναρη, από τη μείζονα μειοψηφία, είπε ότι η παρουσίαση που έκανε ο δήμαρχος ήταν απολογισμός του Δήμου και όχι της Δημοτικής Αρχής και αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων, όπως το θέμα της αξιοποίησης του αεροδρομίου της Τριόδου, η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την πολεοδόμηση στην Μπούκα, κοινωνικά θέματα κ.ά.

Ο Κώστας Θεοδωρακόπουλος, από τη μείζονα μειοψηφία, έβαλε το μεγάλο ζήτημα του δημογραφικού, διερωτώμενος για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει σχετικά η Δημοτική Αρχή.

Ο Κώστας Μαλιώτης, της μείζονος μειοψηφίας, είπε ότι τη Δημοτική Αρχή χαρακτηρίζουν τρία Α: η ανικανότητα, η αναποτελεσματικότητα και η αποτυχία.

Ο Γιάννης Μπαρακάρης, της μείζονος μειοψηφίας, χαρακτήρισε άβουλους τους συμβούλους της πλειοψηφίας, ενώ αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανασφάλειας που βιώνουν οι κάτοικοι, όχι μόνο στην περιφέρεια, αλλά και στο κέντρο της Μεσσήνης.

Απαντήσεις σε διάφορα θέματα που τέθηκαν έδωσαν αντιδήμαρχοι, όπως ο Νίκος Ξενογιάννης που ενημέρωσε για την καθαριότητα και το πλύσιμο των κάδων, ο Σπύρος Κοντοθανάσης που τόνισε ότι τα έργα που έγιναν το 25 είναι πολλά περισσότερα από όσα ανέφερε ο δήμαρχος, ενώ περιέγραψε ως “χάλι” την παράταξη της αντιπολίτευσης, απαντώντας σε κριτική των συμβούλων της.

Τέλος, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Γαλιάτσος τόνισε πως όλοι κρίνονται από τους πολίτες και πως οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας παίρνουν ποσοστά που οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν έχουν πάρει ποτέ.
Στ.Μ.