Έργα σε Καλαμάτα, Μεσσήνη, Οιχαλία και Τριφυλία με 3,8 εκατ. ευρώ

Έργα σε Καλαμάτα, Μεσσήνη, Οιχαλία  και Τριφυλία με 3,8 εκατ. ευρώ

8,5 εκατ. ευρώ για αποκαταστάσεις από τις θεομηνίες στην Πελοπόννησο

Η ενεργοποίηση του «Ειδικού Προγράμματος Αντιμετώπισης και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών 2026-2030» ανοίγει τον δρόμο για νέα χρηματοδότηση σημαντικών έργων αποκατάστασης υποδομών που υπέστησαν ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων μηνών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Με πρόσκληση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, καλούνται εννέα Δήμοι να υποβάλουν προτάσεις προκειμένου να ενταχθούν στους άξονες προτεραιότητας «Πρόληψη και διαχείριση κινδύνων» και «Αποκατάσταση υποδομών από φυσικές καταστροφές».

Η πρόσκληση αφορά στους Δήμους Άργους-Μυκηνών, Βέλου-Βόχας, Γορτυνίας, Καλαμάτας, Μεγαλόπολης, Μεσσήνης, Οιχαλίας, Σπάρτης και Τριφυλίας, ενώ προβλέπεται ότι ως δυνητικοί δικαιούχοι μπορούν να συμμετάσχουν και φορείς που έχουν συνάψει προγραμματικές συμβάσεις ή διαθέτουν σχετική εξουσιοδότηση για την υλοποίηση των έργων.

Καλαμάτα – Μεσσήνη
Η πρόσκληση εκδόθηκε σε συνέχεια της απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την κατανομή των πόρων του Ειδικού Προγράμματος Αντιμετώπισης και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών 2026-2030 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με τη συνολική δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στα 8,5 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παρεμβάσεις που προτείνονται για τέσσερις Δήμους της Μεσσηνίας.

Για τον Δήμο Καλαμάτας προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 1.000.000 ευρώ, με τα προτεινόμενα έργα να είναι:

-Αποκατάσταση από θεομηνία οδικού δικτύου ΔΕ Θουρίας

-Αποκατάσταση από θεομηνία οδικού δικτύου ΔΕ Καλαμάτας

Για τον Δήμο Μεσσήνης προβλέπεται επίσης χρηματοδότηση 1.000.000 ευρώ, με τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

-Αποκατάσταση ζημιών δημοτικών υποδομών λόγω θεομηνίας στις πληγείσες περιοχές από τη θεομηνία από την 30ή Ιανουαρίου έως 16η Φεβρουαρίου του 2026 στον Δήμο Μεσσήνης

-Αποκατάσταση ζημιών λόγω θεομηνίας στο δημοτικό και αγροτικό δίκτυο περιοχών του Δήμου Μεσσήνης

-Διευθέτηση ρέματος Ρύακας πριν από το σχέδιο πόλης Μεσσήνης

-Άρση επικινδυνότητας και αποκατάσταση υποδομής συνάθροισης κοινού στην Τ.Κ. Αμφιθέας.

Οιχαλία και Τριφυλία
Για τον Δήμο Οιχαλίας προβλέπεται προϋπολογισμός 800.000 ευρώ για:

-Αποκατάσταση ζημιών δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα του Φεβρουαρίου 2026

-Αποκατάσταση τμημάτων δικτύων ύδρευσης που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα του Φεβρουαρίου 2026

Τέλος, για τον Δήμο Τριφυλίας προβλέπεται χρηματοδότηση ύψους 1.000.000 ευρώ για το έργο:

-Αποκατάσταση υποδομών που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2026.

Οι παρεμβάσεις στοχεύουν στην αποκατάσταση των εκτεταμένων ζημιών που προκάλεσαν οι θεομηνίες στις δημοτικές υποδομές, στο οδικό και αγροτικό δίκτυο, στα δίκτυα ύδρευσης, αλλά και σε αντιπλημμυρικά έργα που κρίνονται αναγκαία για την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών.

Της Βίκυς Βετουλάκη