Γαλάζιες Σημαίες και το 2019 σε 4 παραλίες του Δήμου Καλαμάτας

Γαλάζιες Σημαίες και το 2019 σε 4 παραλίες του Δήμου Καλαμάτας

Τέσσερις Γαλάζιες Σημαίες θα κοσμούν και φέτος τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Καλαμάτας, πιστοποιώντας ταυτόχρονα ότι πληρούν αυστηρά πρότυπα όσον αφορά σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Οι Γαλάζιες Σημαίες αναρτήθηκαν ήδη από το Δήμο Καλαμάτας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής, στις ακτές που φέρουν το σήμα αυτό.
Η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο. Απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με «Γαλάζια Σημαία» είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα.
Τέσσερις παραλίες του Δήμου Καλαμάτας πληρούν τα Κριτήρια του Προγράμματος και βραβεύονται ανελλιπώς κάθε χρόνο από τη στιγμή που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις ακτές «Ανατολική Καλαμάτα-Ανάσταση»,  «Ανατολική Καλαμάτα-Τέρμα Ναυαρίνου», «Βέργα – Αλμυρός» και «Μικρή Μαντίνεια». Οι δύο πρώτες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα το 2004 και έκτοτε πιστοποιούνται συνεχώς, ενώ οι υπόλοιπες μετέχουν στο Πρόγραμμα από το 2016.
 
Και μηχανήματα Seatrac
Υπενθυμίζεται πως στις παραλίες «Ανατολική Καλαμάτα-Ανάσταση» και «Ανατολική Καλαμάτα-Τέρμα Ναυαρίνου» λειτουργούν, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια, μηχανήματα Seatrac, που επιτρέπουν σε συνανθρώπους μας με προβλήματα κινητικότητας να κάνουν αυτόνομα μπάνιο στη θάλασσα.
Ο Δήμος Καλαμάτας είχε την πρωτοβουλία της τοποθέτησης των μηχανημάτων αυτών, με τη συνδρομή χορηγών όσον αφορά στο Seatrac στο τέρμα Ναυαρίνου. Με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται όχι μόνο κάτοικοι της Καλαμάτας, αλλά και συνάνθρωποί μας από άλλες περιοχές, που έρχονται για διακοπές εξαιτίας αυτής της δυνατότητας.