Γιάνης Βαρουφάκης: «Μόνο το ΜέΡΑ 25 μπορεί να εκφράσει στη Βουλή το ΟΧΙ που ανατράπηκε πριν από 4 χρόνια»

Γιάνης Βαρουφάκης: «Μόνο το ΜέΡΑ 25 μπορεί να εκφράσει στη Βουλή το ΟΧΙ που ανατράπηκε πριν από 4 χρόνια»

Στην Καλαμάτα βρέθηκε χθες βράδυ ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, προκειμένου να παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματός του, αλλά και τους υποψήφιους βουλευτές στη Μεσσηνία.
Να θυμίσουμε εδώ ότι αυτοί είναι πέντε και ειδικότερα οι Γεώργιος Αλέξοπουλος, Χαράλαμπος Κακαβάς, Βασίλειος Κυβέλος, Ελένη Μανωλακάκη και Μαρία Σαρδέλη.
Η εκδήλωση του ΜέΡΑ 25 είχε το εναλλακτικό στυλ του κ. Βαρουφάκη, αφού ξεκίνησε με μια μικρή εισαγωγή του και ακολούθησαν ερωτήσεις από το κοινό.
Τοποθετηθείς ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι μπορεί σε λίγες μέρες να έχουμε νέα κυβέρνηση, όμως την τελευταία δεκαετία της στυγνής κρίσης οι κυβερνήσεις φεύγουν και τα μνημόνια μένουν, με αποτέλεσμα τα παιδιά μας είτε να φεύγουν είτε να μένουν με ψαλιδισμένα τα φτερά, με τον πήχυ των προσδοκιών τους ανεπίτρεπτα κατεβασμένο.
Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές και στο ερώτημα που του έθεταν πολλοί γιατί να ψηφίσουν το κόμμα του, απαντούσε ότι «η Ελλάδα μας συνεχίζει να ασφυκτιά σε μια Ευρώπη που αποδομείται». Έτσι, κατά τον ίδιο, το ΜέΡΑ25 είναι το μοναδικό κόμμα με άμεσα εφαρμόσιμο πρόγραμμα τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα. Όσο για το αποτέλεσμα, ανέφερε ότι το 2,99% επέστρεψε το χαμόγελο σε πρόσωπα που το είχαν προ πολλού χάσει.
 
Οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου
Αναφερόμενος στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, είπε ότι θα τιμήσει όσους χαμογέλασαν με το 2.99% και θα συνεχίσει να μιλά προγραμματικά για το τι πρέπει να γίνει αύριο το πρωί. Μακριά από τη λασπολογία, όπως είπε, τις κοκορομαχίες, τη διχόνοια, την κινδυνολογία με την οποία οι δύο μονομάχοι προσπαθούν να συγκαλύψουν πως, έχοντας πει ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ στην τρόικα, εγκλωβίστηκαν στις ίδιες πολιτικές αναπαραγωγής της χρεοδουλοπαροικίας που ερημοποιεί τη χώρα.
Μιλώντας για τα εθνικά θέματα, υποστήριξε ότι τα μεγάλα κόμματα παίζουν με τη φωτιά.
 
Οι προτάσεις του ΜέΡΑ25
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε ότι το ΜέΡΑ25 δεν αρκείται στις διαγνώσεις, αλλά έχει προτάσεις ρεαλιστικές, θεραπευτικές, αλλά και άμεσα εφαρμόσιμες, τις οποίες θα δρομολογήσει να νομοθετηθούν από το πρωινό της 8ης Ιουλίου.
Οι 7 αυτές τομές που προωθεί είναι οι εξής:
-Τερματισμός Λιτότητας με Δραστική Μείωση των Πλεονασμάτων
-Αναδιάρθρωση Δημόσιου Χρέους με Ρήτρα Ανάπτυξης: Όσο υψηλότερο το εθνικό εισόδημα, τόσο πιο πολλά θα εισπράττουν οι δανειστές – και το αντίθετο.
-Κατάργηση της 100% προπληρωμής φόρου. Μέγιστος ΦΠΑ στο 18%. Κατάργηση της προπληρωμής φόρου των επιχειρήσεων και μείωση φορολογικού συντελεστή στο 20% για τις μεσαίες και 15% για τις μικρές.
-Ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων, ώστε να σταματήσουν άμεσα οι πωλήσεις τους σε αρπακτικά ταμεία, καθώς και οι εξώσεις κατοικίας και μικρών επιχειρήσεων
-Ένταξη στο ΙΚΑ όσων εργάζονται με μπλοκάκι πάνω από 8 ώρες την εβδομάδα και 5ετή φορολογική και ασφαλιστική ασυλία στις επιχειρήσεις νέων ανθρώπων
-Μετατροπή ΤΑΙΠΕΔ/Υπερταμείου σε Αναπτυξιακή Τράπεζα, με τις μετοχές της να περνούν στα ασφαλιστικά ταμεία προς ενίσχυσή τους.
-Δημόσιο Σύστημα Ψηφιακών Πληρωμών, για δωρεάν συναλλαγές, για να στηριχθεί το πρόγραμμα εναντίον της φτώχειας, για να μειωθεί η εξουσία των τραπεζών και της τρόικας επί της κοινωνίας.
 
Τι απαντά το ΜέΡΑ25 στους δανειστές
Γνωρίζοντας και ο ίδιος ότι οι παραπάνω προτάσεις του θα προκαλέσουν αντιδράσεις στους δανειστές, σχολίασε ότι το 2015 δε θα επαναληφθεί. Έτσι θα προβεί σε νομοθέτηση αυτών των αυτονόητων τομών χωρίς διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Στο δε επιχείρημα ότι θα μας διώξουν από το ευρώ, απάντησε ότι «αν οι δανειστές επιλέξουν σε μια εποχή που η Ιταλία είναι με το ένα πόδι εκτός ευρώ να μας διώξουν επειδή καταργήσαμε την 100% προπληρωμή του φόρου των μικρομεσαίων, ας το κάνουν».
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Από τη χθεσινή εκδήλωση δεν έλειψε και η επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Έτσι, λοιπόν, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο κ. Τσίπρας ενέταξε το ΣΥΡΙΖΑ στο Μνημονιακό Τόξο, όταν το βράδυ του Δημοψηφίσματος ο νυν πρωθυπουργός επέλεξε να συνθηκολογήσει.
Όπως δήλωσε, ο κ. Τσίπρας, στηριζόμενος στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ για να μετατρέψουν από κοινού το ΟΧΙ σε ΝΑΙ και να περάσουν το 3ο μνημόνιο, ανάστησε την Ολιγαρχία που το πρώτο εξάμηνο του 2015 ένιωσε να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της.
Πιο πρόσφατα, πέρσι τον Αύγουστο, έφεραν το 4ο Μνημόνιο, «που βέβαια, στο πλαίσιο αριστοτεχνικής προπαγάνδας, ονόμασαν… μεταμνημόνιο. Όπως η CIA βάφτισε τα βασανιστήρια “ενισχυμένη ανάκριση”, έτσι εκείνοι βάφτισαν τη μνημονιακή διαδικασία “ενισχυμένη επιτήρηση”».
Όσο για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το Βατερλώ για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν προδιαγεγραμμένο. Κάθε μνημόνιο- είπε- καταβροχθίζει κι έναν πρωθυπουργό, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει μάλιστα περάσει δυο.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σχολίασε ότι έρχεται φουριόζος να αποκαταστήσει πλήρως την πιο παρασιτική παρέα των ολιγαρχών οι οποίοι κατάντησαν τη χώρα μόνιμη χρεοδουλοπαροικία. Πρόσθεσε, δε, ότι το όραμα της σημερινής ηγεσίας της Ν.Δ. είναι το μοντέλο Λετονίας: Φευγιό των νέων που δεν έχουν φύγει ήδη, εργασιακός μεσαίωνας για αυτούς που έμειναν, λουκέτα για τους μικρομεσαίους, πάρτ για τις αλυσίδες πολυεθνικών ολιγοπωλίων, ένα κράτος ανήμπορο να προστατεύσει τους αδύναμους αλλά γενναιόδωρο προς τους κερδοσκόπους.
Μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι σπουδαίο εργαλείο για να υλοποιήσει το μοντέλο Λετονίας ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι άλλο από το 4ο μνημόνιο του κ. Τσίπρα. Μεταθέτοντας τις μεγάλες αποπληρωμές προς την τρόικα για μετά το 2032, τοκιζόμενες, επιβάρυνε κι άλλο το μη βιώσιμο χρέος. Όμως, αυτή η μετάθεση αποπληρωμών εξασφαλίζει στον κ. Μητσοτάκη πλήρη ηρεμία: Για πρώτη φορά κυβέρνηση από το 2010 θα έχει εκλεγεί χωρίς να αγωνιά πώς θα αποπληρώνει την τρόικα.
Έτσι ανενόχλητος ο κ. Μητσοτάκης θα μπορεί να οικοδομήσει το παρασιτικό κράτος μιας ολιγαρχίας που απαιτεί κέρδη δίχως επενδύσεις, πλούτο δίχως παραγωγή, προνόμια σε μια χώρα μη προνομιούχων χρεοκοπημένων.
 
Γιατί το ΜέΡΑ25 πρέπει να είναι στη νέα Βουλή
Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι το ΜέΡΑ25 πρέπει να μπει στη νέα Βουλή. Αυτό είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να εκφράσει στην Βουλή το ΟΧΙ που ανατράπηκε πριν από 4 χρόνια.
Πρόσθεσε, δε, ότι μόνο το ΜέΡΑ25 έχει την αξιοπιστία, το κουράγιο, να προστατεύσει τα καλά που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως, για παράδειγμα, τις 120 δόσεις, την επέκταση της νοσοκομειακής κάλυψης σε όλους, το σύμφωνο διαβίωσης.
Επίσης μόνο το ΜέΡΑ25 μπορεί την 7η Ιουλίου να ψαλιδίσει την αυτοδυναμία της Ν.Δ. μπαίνοντας στη Βουλή.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση