Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» στη χώρα μας, οι βραβεύσεις ακτών και μαρινών με «Γαλάζια Σημαία» για το 2014. Με 408 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι, όπως τα τελευταία χρόνια, τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 51 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.372 ακτές και 650 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.
Στο νομό μας δόθηκαν πέντε (5): Δήμος Καλαμάτας, Μικρή Μαντίνεια- Ανατολ. Καλαμάτα 1 / Ανάσταση. Δήμος Μεσσήνης: Μπούκα. Δήμος Τριφυλίας: Αϊ- Λαγούδης, Καλό Νερό.
Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται από το 1987, στις ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν την απαιτούμενη εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Πρέπει, επιπλέον, να τηρούνται τα υπόλοιπα 32 αυστηρά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και ταυτόχρονα περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Τα κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος συνοψίζονται στις εξής τέσσερις κατηγορίες:
α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής
-Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα: bathingwaterprofiles.gr του ΥΠΕΚΑ.
-Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.
-Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
-Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.
β. Οργάνωση ακτής
-Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.
-Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
-Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
-Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
-Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
γ. Ασφάλεια επισκεπτών
-Εκπαιδευμένοι, πτυχιούχοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
-Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
-Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
-Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να επιβεβαιώνουν και υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
-Εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.
Πέντε γαλάζιες σημαίες στη Μεσσηνία (λίστα)
Δείτε επίσης.
«Είναι αδύνατη η συζήτηση με κάποιον που προσποιείται πως δεν ψάχνει την αλήθεια,αλλά την κατέχει ήδη»
Πριν 94 χρόνια
Αλέξης Χαρίτσης: «Η πολιτική αλλαγή πρέπει να γίνει στις επόμενες εκλογές, όχι στις μεθεπόμενες»
UniStart Hubs: Τρία χρόνια σύνδεσης της γνώσης με την επιχειρηματικότητα στην Πελοπόννησο
Χρυσοβαλάντης Μέλλος: «Πρέπει να μπει τάξη σε μία δαιδαλώδη κατάσταση»
«Σφαίρα» οι ανήλικοι με τα πατίνια
Θέλει νεκρή την αυτοδιοίκηση
Κάμερες στα σχολεία τις ώρες που δε λειτουργούν
Τοπικά 01.10.2026, 22:00
Πλήρης αποτυχία της Δημοτικής Αρχής στον τουρισμό
Τοπικά 01.10.2026, 21:00
Νέο αεροδρόμιο σε 2,5 χρόνια υπόσχεται η Fraport
Τοπικά 01.10.2026, 19:30
Το πρόγραμμα «Καθαρή Μεσσηνία» συνεχίζει με νέες δράσεις το φθινόπωρο
Τοπικά 01.10.2026, 17:58
Έρχεται το 1ο Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Καλαμάτας
Τοπικά 01.10.2026, 17:30
Ενημέρωση 28 σχολικών τροχονόμων για την οδική ασφάλεια
Τοπικά 01.10.2026, 17:00
Κυπαρισσία: Ανάπλαση περιοχής Πανηγυρίστρας με απευθείας ανάθεση
Τοπικά 01.10.2026, 16:56
Πώς κατάντησε έτσι ο κόμβος Καρέλια…
Φόρτωση…



