Άδεια χρήσης για ζιζανιοκτόνο ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Καλαμάτας

Άδεια χρήσης για ζιζανιοκτόνο  ζητά ο Αγροτικός Σύλλογος Καλαμάτας

Επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έστειλε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας για την αντιμετώπιση των ζιζανίων στην καλλιέργεια της αραχίδας.
Όπως σημειώνεται στην επιστολή, ο Α.Σ Καλαμάτας προωθεί κάθε σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και τεχνογνωσία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, με αποκλειστικό στόχο να αναβαθμίσει την κοινωνική και επαγγελματική ζωή των αγροτών.
Μία ιδιαίτερα δυναμική και παραδοσιακή καλλιέργεια για την περιοχή μας, επισημαίνεται, είναι η αραχίδα, η οποία καλλιεργείται σε έκταση 15.000 στρεμμάτων, απασχολεί δεκάδες αγρότες και προσδίδει σημαντικό γεωργικό εισόδημα σε αυτούς. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια αυτή είναι η αποτελεσματική καταπολέμηση ζιζανίων. Αυτό οφείλεται στους εξής λόγους: Δεν υπάρχει καμία εγκεκριμένη λύση στην καταπολέμηση αγρωστωδών και πλατύφυλλων ζιζανίων και αυτό αποτελεί σημαντικό θέμα επιβίωσης της καλλιέργειας. Χωρίς ζιζανιοκτόνο αποτελεσματικό η καλλιέργεια θα εξαφανισθεί από την περιοχή.
Για τους λόγους αυτούς, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός σημειώνει: «Με βάση όλα τα προηγούμενα δεδομένα και με ισχυρή θέληση να στηριχθεί και να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια της αραχίδας στη Μεσσηνία, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς μας αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο, εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε μετά το 2° Παγκόσμιο Πόλεμο, αιτούμαστε προσωρινή άδεια χρήσης 120 ημερών στο ζιζανιοκτόνο BASAGRAN 48SL (δραστική ουσία: Bentazone 48%) για τη μεταφυτευτική καταπολέμηση πλατύφυλλων και αγρωστωδών ζιζανίων στην καλλιέργεια της αραχίδας. Το συγκεκριμένο ζιζανιοκτόνο χρησιμοποιούνταν με επιτυχία στο παρελθόν στην αραχίδα και σήμερα είναι εγκεκριμένο στη χώρα μας σε άλλες αροτριαίες καλλιέργειες».