100 έτη από των εγκαινίων του ναού της Αγίας Βαρβάρας Καλαμάτας

100 έτη από των εγκαινίων  του ναού της Αγίας Βαρβάρας Καλαμάτας

Με λαμπρότητα και την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη εορτάστηκαν την περασμένη Κυριακή τα 100 έτη (Μάιος 1919 – Μάιος 2019) από των εγκαινίων του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας Καλαμάτας.
Ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε κατά τον Όρθρο και στη συνέχεια τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, συμπαραστατούμενος από ιερείς και με την συμμετοχή εκατοντάδων πιστών.
Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο εφημέριος του Ιερού Ναού, πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Σιψάς αναφέρθηκε στην ιστορία των 100 χρόνων του Ιερού Ναού και στο τέλος της ομιλίας προσέφερε στο μητροπολίτη αντίγραφο της παλαιάς Εικόνας της Αγίας Βαρβάρας.
Συγκεκριμένα είπε: «Ιδιαιτέρα χαρά πληροί τις καρδιές όλων μας γιατί συμπληρώθηκαν 100 έτη από των εγκαινίων του Ιερού Ναού της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας. Σεβασμιώτατε, επιτρέψατέ μου μια σύντομη ιστορική αναδρομή.
Το 1895 ιδρύθηκε στην περιοχή αυτή το οινοπνευματοποιείο “Ζαν και Ρως”. Το 1904 μετονομάστηκε σε “Εταιρεία Οίνων και Οινοπνευμάτων”.  Το 1906 επεκτάθηκε και έγιναν μεγάλες εγκαταστάσεις και απασχολούσε περί τους διακοσίους εργάτες. Στις 4 Δεκεμβρίου του 1918, ανήμερα της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, το εργοστάσιο έπιασε φωτιά, η οποία επεκτάθηκε πολύ επικίνδυνα και σβήστηκε έπειτα από μεγάλη προσπάθεια. Οι ζημιές ήταν μεγάλες και ο τότε διευθυντής του εργοστασίου Κωνσταντίνος Παγκάρας ανέλαβε τα έξοδα για την εκ νέου ανέγερση του Ιερού Ναού. Ο Κωνσταντίνος Παγκάρας δεν ήταν Καλαματιανός, αλλά αγάπησε την Καλαμάτα σαν δεύτερη πατρίδα του. Ήταν φιλάνθρωπος. Αγαπούσε τους εργάτες, υποστήριζε φτωχούς και άρρωστους συμπατριώτες μας, και μαζί με τη σύζυγό του, Ελένη, προσέφεραν πολλά στη δημιουργία και τη διατήρηση του ναΐσκου της Αγίας Βαρβάρας, τον οποίο ανήγειραν ως τάμα προς την Αγία για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Πρώτοι αυτοί κατέθεσαν το ποσό των 1.000 δραχμών στο ταμείο που είχε δημιουργηθεί για να γίνει ο ναός.
Σ’ αυτόν τον εργοστασιάρχη οφειλόταν η δημιουργία ταμείου αρωγής των εργατών, το οποίο προίκιζε με λαχνό κάθε χρόνο στην εορτή της Αγίας δύο κορίτσια από το προσωπικό του εργοστασίου ή από τις οικογένειές τους.
Τα εγκαίνια του Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 12 Μαΐου 1919, από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Δημητριάδος Γερμανό Μαυρομμάτη.
Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986 ο Ιερός Ναός της Αγίας καταπλακώνεται από την διπλανή πολυκατοικία και γκρεμίζεται σχεδόν ολοσχερώς. Η αγάπη όμως των πιστών ανήγειρε εκ θεμελίων το μικρό αυτό παρεκκλήσιο.
Από το έτος 2010 επί Αρχιερατείας Σας ο Ναός της Αγίας καθιερώθηκε ως Προσκυνηματικός και λειτουργεί κανονικά».