Κρατάει επαφή με τα 3 ευρώ το ελαιόλαδο

Κρατάει επαφή με τα 3 ευρώ το ελαιόλαδο

Συνολική άνοδο της τάξης του 7% έχουν σημειώσει από τις αρχές του έτους οι τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές. Μάλιστα, η μέση τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου έφτασε τα 3 ευρώ το κιλό στην Ιταλία, σημειώνοντας άνοδο 5 λεπτά το κιλό σε μια εβδομάδα.
Στην ελληνική αγορά, την υψηλότερη τιμή πληρώνει αυτή τη στιγμή η Ένωση Μεσσηνίας, η οποία αγοράζει το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο στα 3,00 ευρώ το κιλό με εξόφληση με τρίμηνη επιταγή, και το ΠΟΠ ελαιόλαδο στα 3,10 ευρώ το κιλό. Πρόσφατα η ΕΑΣ Λέσβου ανακοίνωσε πως αγοράζει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στα 2,55 ευρώ το κιλό και στα 2,30 τον άσσο, ενώ ο Συνεταιρισμός Στύψης προσφέρει 2,75 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικά παρθένο. Η ΕΑΣ Λακωνίας αγοράζει με 2,75 ευρώ το κιλό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού ινστιτούτου Ismea, οι τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα σημείωσαν οριακή διόρθωση την τελευταία εβδομάδα, με τη μέση τιμή στη Σπάρτη να διαμορφώνεται στα 2,82 ευρώ το κιλό, στην Κρήτη στα 2,77 ευρώ το κιλό και στην Καλαμάτα στα 2,73 ευρώ το κιλό. Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ISMEA, οι τιμές του προϊόντος έχουν σημειώσει συνολική άνοδο κατά 3 έως 5,4% κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.
Οι τιμές του παρθένου ελαιολάδου διαμορφώνονται στα 2,08 ευρώ το κιλό, στην Κρήτη και τη Μυτιλήνη, σημειώνοντας άνοδο κατά 5,1% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Όσον αφορά στο λαμπάντε, πωλείται κατά μέσο όρο στα 1,88 ευρώ το κιλό στις κυριότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, όπως η Κέρκυρα, η Κρήτη, τα ∆ωδεκάνησα και η Μυτιλήνη. Αξίζει να σημειωθεί πως οι τιμές του ελαιολάδου λαμπάντε έχουν ενισχυθεί κατά 2,7% κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, με εξαίρεση το ελαιόλαδο Μυτιλήνης, σύμφωνα με το ISMEA.
Στη γειτονική Ιταλία, η μέση τιμή για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο διαμορφώνεται στα 3,00 ευρώ το κιλό, καταγράφοντας άνοδο κατά 5 λεπτά το κιλό την τελευταία εβδομάδα. Οι τιμές παραγωγού για το παρθένο ελαιόλαδο διαμορφώνονται στα 2,41 ευρώ το κιλό και για το λαμπάντε στα 1,74 ευρώ το κιλό. Στο Μπάρι η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 3,05 ευρώ το κιλό, στο Κάλιαρι στα 3,90 ευρώ το κιλό και στη Σιένα στα 3,25 ευρώ το κιλό. Υψηλότερες παραμένουν οι τιμές του προϊόντος στο Κάλιαρι, που φτάνουν στα 4,70 ευρώ .
Στην Ισπανία, η μέση τιμή πώλησης στη φυσική αγορά διαμορφώνεται στα 2,28 ευρώ το κιλό, μειωμένη κατά 21% σε σύγκριση με την αντίστοιχη τιμή πριν από ένα χρόνο. Όσον αφορά στο λαμπάντε ελαιόλαδο, η μέση τιμή του κινήθηκε διορθωτικά την τελευταία εβδομάδα και πλέον πωλείται στα 1,84 ευρώ το κιλό. Η τιμή αυτή έχει υποχωρήσει κατά 32,7% σε διάστημα ενός έτους. Στην περιοχή του Χαέν σημειώνεται μικρή διόρθωση κατά 0,3%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αγορά της Ισπανίας το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο πωλείται στα 2,57 ευρώ το κιλό στην περιοχή του Μποργκάς, στα 2,30 ευρώ το κιλό στο Τολέντο και στα 2,10 ευρώ το κιλό στο Χαέν. Αντίστοιχα, στην Τυνησία, οι τιμές του βιολογικού ελαιολάδου διαμορφώνονται περί τα 2,65 ευρώ το κιλό, οι τιμές του εξαιρετικά παρθένου στα 2,53 ευρώ το κιλό, ενώ το λαμπάντε πωλείται προς 2,03 ευρώ το κιλό στην αγορά.
 
Ευνοήθηκε το ελληνικό ελαιόλαδο την περίοδο 2012-2013
Τη μειωμένη παρουσία του ισπανικού ελαιολάδου στο διεθνές εμπόριο εκμεταλλεύτηκε το ελληνικό προϊόν την προηγούμενη εμπορική περίοδο (Οκτώβριος 2012-Σεπτέμβριος 2013), σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC). Η Ελλάδα εξήγαγε συνολικά 229.137 τόνους ελαιολάδου, σημειώνοντας αύξηση 73% από την προηγούμενη περίοδο. Οι ελληνικές εξαγωγές στις μη ευρωπαϊκές χώρες αυξήθηκαν κατά 10% και οδηγήθηκαν κυρίως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, τη Ρωσία και την Αυστραλία.
Οι ενδοκοινοτικές εξαγωγές του ελληνικού ελαιολάδου αυξήθηκαν κατά 83% την προηγούμενη εμπορική περίοδο, αντιπροσωπεύοντας το 91% των συνολικών εξαγωγών ελαιολάδου της χώρας μας. Ο σημαντικότερος προορισμός του ελληνικού προϊόντος ήταν η Ιταλία, η οποία αγόρασε 154.437 τόνους, ποσότητα αυξημένη κατά 67.726 τόνους από την περασμένη χρονιά.
Ακολούθησε η Ισπανία, η οποία αγόρασε 37.375 τόνους ελληνικού ελαιολάδου (+34.865), η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και η Βουλγαρία, που αγόρασαν μικρότερες ποσότητες.
Την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο η ελληνική παραγωγή διαμορφώθηκε στους 357.900 τόνους, σημειώνοντας αύξηση 22%. Οι εξαγωγές ελαιολάδου της Ισπανίας, το ίδιο διάστημα (εμπορική περίοδος 2012-2013), υποχώρησαν κατά 25%, στα επίπεδα των 728.621 τόνων. Τέλος, η Ιταλία, πραγματοποίησε συνολικές εξαγωγές 392.000 τόνων ελαιολάδου.
ΠΗΓΗ: agronews.gr