«Αυτή είναι μόνο η αρχή και θα γίνει δεύτερο Κιλελέρ» δηλώνουν αγανακτισμένοι οι αγρότες (φωτογραφίες και βίντεο)

«Αυτή είναι μόνο η αρχή και θα γίνει δεύτερο Κιλελέρ» δηλώνουν αγανακτισμένοι οι αγρότες (φωτογραφίες και βίντεο)

Σε κατάληψη της Τράπεζας Πειραιώς προέβησαν οι αγρότες της Μεσσήνης χθες λίγα λεπτά μετά τις 10.00 το πρωί, όπως είχαν αποφασίσει από τη Δευτέρα που είχαν αποκλείσει το Δημαρχείο της πόλης.
Οι λόγοι που τους οδήγησαν σε αυτή την κίνηση είναι, πρωτίστως, τα νέα μέτρα που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση και, δευτερευόντως, η στάση της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, καθώς φοβούνται ότι θα ξεκινήσει κατασχέσεις γης. Πάντως, οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι για όλα, ακόμα και για δεύτερο Κιλελέρ.
Το «Θάρρος» βρέθηκε και χθες στη Μεσσήνη και συνομίλησε με αγρότες για τους λόγους κατάληψης της τράπεζας:
 
Ιωάννης Πανταζόπουλος
«Όσο πάει και εντείνεται η συμμετοχή του κόσμου. Το ευτύχημα είναι ότι έρχονται και άνθρωποι που δεν είναι αγρότες. Έτσι γινόμαστε όλο και πιο πολλοί.
Σήμερα (σ.σ. χθες) είμαστε στην τράπεζα, γιατί κάποιοι αγρότες έχουν προβλήματα με τα δάνεια, ενώ κάποιοι έχουν πληρώσει και τα διπλάσια και ακόμα τους ζητούν. Αυτό είναι τεράστια αδικία.
Ακόμα μεγαλύτερη αδικία είναι ότι σε μερικούς τα έχουν χαρίσει, ενώ σε άλλους έκαναν κάποιον διακανονισμό.
Ο αγώνας θα συνεχιστεί και από τη συντονιστική που δημιουργούμε, θα κινηθούμε μαζικά».
 
Νίκος Δουρούμης του Ηλία
«Συνεχίζουμε τον αγώνα μας. Συμβολικά κλείνουμε την Πειραιώς για μια ημέρα και με τους υπόλοιπους αγρότες θα αποφασίσουμε για τα επόμενα.
Το θέμα εδώ με την Αγροτική (νυν Πειραιώς) είναι σοβαρό. Δεν ξέρω πώς θα τα καταφέρουν και θα τα ρυθμίσουν στην κυβέρνηση, αλλά να μην τολμήσουν να ακουμπήσουν γη, γιατί όλα δείχνουν ότι εκεί το πάνε. Αν συμβεί αυτό, θα γίνει το δεύτερο Κιλελέρ στην Ελλάδα.
Ήδη έχουν μπει στο παιχνίδι εισπρακτικές. Όταν εγώ πάω και ρωτάω στην τράπεζα για τα δάνεια του πατέρα μου, μου απαντούν ότι έχουν πάει στον εκκαθαριστή στην Πάτρα. Προφανώς αυτός κάποια στιγμή θα σε καλέσει να σου πει χρωστάς τόσα και αν δεν τα δώσεις, θα ακολουθήσει η εισπρακτική.
Τέλος, θέλω να καταγγείλω ότι όλο το συμβούλιο του Συνεταιρισμού Μεσσήνης είναι “απών”. Είμαστε μόνοι μας, τρέχουμε και θα τρέξουμε».
 
Νίκος Βουτυράς
«Μας έχουν σκίσει. Μας έχουν ανεβάσει το πετρέλαιο, τα φυτοφάρμακα. Ως νέος αγρότης έχω να πω ότι τα πράγματα είναι άθλια και προσπαθούμε και με άλλες δουλειές να επιβιώσουμε. Εγώ καλλιεργώ σταφίδα και ελιές. Το πετρέλαιο κόστιζε 60 λεπτά και τώρα έχει φθάσει 1,60. Τα λιπάσματα τα αγοράζαμε 10 ευρώ το τσουβάλι και τώρα έχουν πάει 40. Θα τα παρατήσω να κάνω άλλες δουλειές».
 
Ιωάννα Παναγιωτοπούλου
«Ως αγρότισσα έχω κάνει όλες τις δουλειές, αλλά σαν αυτή δεν υπάρχει. Είναι πολύ δύσκολη, με πολύ κόπο. Θέλει πολύ χρόνο.
Πρέπει στον πρωτογενή τομέα να δώσουν βοήθεια και υποστήριξη. Το παιδί μου θέλει να ασχοληθεί με το αντικείμενο για να είμαστε αξιοπρεπείς και περήφανοι, αλλά πλέον δεν υπάρχουν μεροκάματα. Δε θέλω να το διώξουμε στην ξενιτιά. Η μητέρα μου είναι ήδη στη Γερμανία, αλλά δε θέλω να φύγω κι εγώ. Αγαπώ τον τόπο μου, αλλά ας μας σεβαστούν και ας μας υποστηρίξουν».  
 
Δημήτρης Δουρούμης
«Θέλω επίσημα να καταγγείλω το Συνεταιρισμό Μεσσήνης, γιατί είναι άφαντοι από την πρώτη μέρα. Αν έχουν φιλότιμο, ξέρουν τι πρέπει να κάνουν».
 
Δημήτρης Μπύρης
«Θέλουμε περισσότερο τη στήριξη κι άλλων πολιτών, αλλά, κυρίως, των αγροτών. Κάποιοι είναι άφαντοι και ντροπή τους».  

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας