«Βιβλική» καταστροφή σε θερμοκήπια και ελαιόδεντρα… (φωτογραφίες)


Βιβλική καταστροφή υπέστησαν θερμοκήπια και ελαιόδεντρα στην περιοχή των Φιλιατρών από ανεμοστρόβιλο που προχθές βράδυ «χτύπησε» την περιοχή και «σάρωσε» τα πάντα. Θερμοκήπια, σύγχρονα και τυποποιημένα, κατέρρευσαν πλήρως, άλλα υπέστησαν τεράστιες ζημιές, τόσο στα υλικά κάλυψης όσο και στις εγκαταστάσεις, ενώ εκριζώθηκαν ελαιόδεντρα. Θερμοκήπιο 10 στρεμμάτων με υαλοπίνακες υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή, 3 στρέμματα υδροπονικού θερμοκηπίου κατέρρευσαν, 9 περίπου στρέμματα θερμοκηπίων με νάιλον καταστράφηκαν, ενώ τεράστιες ζημιές προκλήθηκαν στις πάγιες εγκαταστάσεις και τις καλλιέργειες. Το κόστος της καταστροφής είναι ανυπολόγιστο, αφού μόνον το 1 στρέμμα θερμοκηπίου στοιχίζει από 25.000 – 30.000 ευρώ, για θερμοκήπια με νάιλον, ενώ πλησιάζουν τα 60.000 ευρώ εκείνα με υαλοπίνακες. Οι δε παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και απελπισία.
Από πολύ νωρίς χθες το πρωί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, με επικεφαλής το διευθυντή Αντώνη Παρασκευόπουλο και γεωπόνους, επισκέφθηκε την περιοχή, για να διαπιστώσουν το μέγεθος της καταστροφής και να συμπαρασταθούν στους παραγωγούς.
Για τη βιβλική καταστροφή στα Φιλιατρά έχει ενημερωθεί και ο ΕΛΓΑ και σήμερα ο επόπτης και κλιμάκιο της υπηρεσίας θα επισκεφθούν την περιοχή.
Σύμφωνα με το διευθυντή της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, ο ανεμοστρόβιλος ξεκίνησε από την Πρώτη στο ποτάμι του Λαγκούβαρδου, πέρασε τον Αγιαννάκη, από τα θερμοκήπια του Γιώργου και του Δημήτρη Μιχαλακόπουλου, συνέχισε και χτύπησε στη «Γιόλακα», στα «Αρμακάδια», αλλά και κοντά στην Πλάτη. Κατά καιρούς, είπε, εμφανίζονται ανεμοστρόβιλοι, όμως όχι με τέτοια ένταση, για να προκαλέσουν αυτή την καταστροφή.
Ο Κώστας Βέννος, του οποίου η σύγχρονη υάλινη θερμοκηπιακή μονάδα 10 στρεμμάτων (τυποποιημένο θερμοκήπιο) στο Λαγκούβαρδο Φιλιατρών, υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή, συντετριμμένος το μόνο που μπόρεσε να πει ήταν: «Έγινε χθες το βράδυ, γύρω στις 11.00 και, όπως βλέπετε, υπάρχει ολοκληρωτική καταστροφή…».
Όπως ανέφερε ακόμη ο κ. Παρασκευόπουλος, γύρω στις 6.00 το πρωί τού τηλεφώνησε ο παραγωγός και του είπε ότι η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. «Δεν είναι μόνο η καλλιέργεια, είναι και η κατασκευή. Εδώ είναι μια ακριβή κατασκευή και για να κρατήσει κανείς αυτά τα θερμοκήπια, θέλει πολύ μεγάλο κόστος. Εδώ έχει καταστραφεί όλη η οροφή, έχουν σπάσει όλοι οι υαλοπίνακες, έχει καταρρεύσει όλη η οροφή και μονάχα αν δει κάποιος κάτω τα κομμάτια του υαλοπίνακα, τρομάζει. Για να τα μαζέψει μόνο, θέλει μέρες ή και βδομάδες. Από την άλλη, η παραγωγή (ντομάτα) ήταν σε εξέλιξη και έχει πάθει πολύ μεγάλη ζημιά…».
Στα θερμοκήπια του Γιώργου και του Δημήτρη Μιχαλακόπουλου καταστράφηκαν τα υλικά επικάλυψης (νάιλον), ενώ μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν στις πάγιες εγκαταστάσεις, αφού οι δοκοί με τις τσιμεντένιες βάσεις (η πάκτωση του θερμοκηπίου) βγήκαν από το έδαφος και πολλοί από αυτούς πήραν επικίνδυνη για κατάρρευση κλίση.
Ο Ιωάννης Μεϊντάνης, μόνιμος κάτοικος στην περιοχή του Λαγκούβαρδου Φιλιατρών, δίπλα στο θερμοκήπιο του κ. Βέννου, σημείωσε: «Χθες (σ.σ. προχθές) βράδυ, κατά τις 11.00 περίπου, έγινε μία φοβερή καταστροφή από ανεμοστρόβιλο. Έχει ξεριζώσει πολλά δέντρα, ελιές, αλλά η ζημιά δεν είναι τόσο στα δέντρα, όσο είναι στο θερμοκήπιο του κ. Βέννου, που είναι ολοσχερής. Αυτός ο άνθρωπος πρέπει να βοηθηθεί, πρέπει να στηριχτεί από την κοινωνία, από τους φορείς για να μπορέσει να ορθοποδήσει».
Μιλώντας για τον ανεμοστρόβιλο, τόνισε: «Δεν μπορώ να το περιγράψω, γιατί ήταν κάτι το φοβερό και σε θέμα θορύβου και σε θέμα φόβου. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ η οικογένειά μου. Κράτησε γύρω στο τέταρτο. Το βράδυ βγήκα λίγο στη βεράντα μου και είδα γυαλιά από το θερμοκήπιο του κ. Βέννου, που είναι σε απόσταση 150 -200 μέτρων, αλλά τη ζημιά τη μεγάλη την είδα το πρωί που ξημέρωσε […] Πριν από δύο χρόνια θυμάμαι πάλι τέτοιο φαινόμενο, αλλά χαμηλότερης έντασης, όχι με τόσο μεγάλη ζημιά».
Μεγάλη ζημιά προκλήθηκε και στο θερμοκήπιο του Θοδωρή Ντούνου, κυρίως στα υλικά κάλυψης (νάιλον), ο οποίος και σχολίασε: «Ερχόμενος το πρωί ν’ ανοίξω τα θερμοκήπια, βλέπω πηχάκια (που κρατούν τα νάιλον) πάνω και ερχόμενος πιο κοντά για να ανοίξω τα παράθυρα, κατάλαβα ότι είχε περάσει ανεμοστρόβιλος. Έχει σκίσει τα νάιλον, έχει πετάξει τα πηχάκια και σε κάποια άλλα μέρη του θερμοκηπίου έχει σηκώσει τις κολώνες μαζί με το τσιμέντο, τη βάση δηλαδή».
Η Σία Τσάμη, της οποίας το 5 στρεμμάτων θερμοκήπιο έπαθε ολοσχερή καταστροφή, είπε: «Πέντε στρέμματα το θερμοκήπιο κατέρρευσε. Ολοσχερής καταστροφή».
Ολοσχερή καταστροφή υπέστη και υπερσύγχρονο υδροπονικό θερμοκήπιο 3 στρεμμάτων της «Γεωργικής Ανάπτυξης» κοντά στην Πλάτη.
 
Καταγραφή ζημιών
Στο μεταξύ, σε επιφυλακή τέθηκε η Αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας από το βράδυ της Τρίτης, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν σε όλο το νομό. Από νωρίς χθες το πρωί, με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, όπως προαναφέραμε, κλιμάκια γεωπόνων των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας και Τριφυλίας επισκέφθηκαν περιοχές που επλήγησαν και, κυρίως, καλλιέργειες θερμοκηπίων.
Όπως διαπιστώθηκε έγιναν ζημιές, κυρίως στην Τριφυλία, σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες και μικρή καρπόπτωση στους ελαιώνες. Ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές μέχρι ολοσχερή καταστροφή υπέστησαν σύγχρονα θερμοκήπια εξαιτίας ανεμοστρόβιλου που έπληξε την περιοχή των Φιλιατρών. Συνολικά έχουν πληγεί περίπου 15 παραγωγοί.
Μετά τις αναφορές των γεωπόνων, ο κ. Αλευράς επικοινώνησε με το διευθυντή του ΕΛΓΑ Τρίπολης και ζήτησε την άμεση επίσκεψη κλιμακίου για την καταγραφή των ζημιών.
Δεσμεύθηκε δε, ότι σήμερα το πρωί στις πληγείσες περιοχές θα βρεθεί κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, με επικεφαλής τον επόπτη και τη συμμετοχή γεωπόνων, για άμεση εκτίμηση της κατάστασης.
Τέλος, χθες συγκροτήθηκαν και κλιμάκια μηχανικών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων για ελέγχους στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο. Οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για ζημιές σε υποδομές σε Χράνους και Νέδα.

Του Ηλία Γιαννόπουλου