Ιατρική κατακραυγή για τη μεθόδευση της εκδήλωσης για την Υγεία της Ν.Δ.

Ιατρική κατακραυγή για τη μεθόδευση της εκδήλωσης για την Υγεία της Ν.Δ.

Η πρακτική της Νομαρχιακής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας να συγκεντρώνει μέσω τηλεφωνητών ή τηλεφωνητριών προσωπικά στοιχεία και ιατρικά απόρρητα γυναικών που θέλουν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση και τις εξετάσεις μαστού που θα γίνουν την Παρασκευή και το Σάββατο στην Καλαμάτα, ήταν φυσικό να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.
Η αρχή έγινε με μια καυστική ανακοίνωση του Συλλόγου Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ Νομού Μεσσηνίας και συνεχίστηκε με αντιδράσεις από τους δημοτικούς συμβούλους του «Ανοιχτού Δήμου», Σταμάτη Μπεχράκη και Δημήτρη Φαββατά.
Όπως σημείωσαν, ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. και αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Γιαννόπουλος, όφειλε μια τέτοια εκδήλωση για την πρόληψη της υγείας του κοινωνικού συνόλου να τη διοργανώσει για το Δήμο, για την αυτοδιοίκηση, που βρίσκεται πλησιέστερα από κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία στην κοινωνία.
Οι αντιδράσεις, όμως, συνεχίστηκαν και χθες.
 
ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΡΑΣΗ 
Παρατυπία ή οργανωμένο σχέδιο; 
Για το ίδιο θέμα, η ανακοίνωση της Ιατρικής Δράσης, η οποία συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και υπογράφεται από τους Γιάννη Μούντανο και Ευθύμιο Βλάσση, έχει ως εξής:
«Με μεγάλη δυσφορία βρισκόμαστε σε θέση να τοποθετηθούμε δημόσια για άλλη μια φορά πάνω στα αυτονόητα, που παραβιάζονται από μέρος της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου.
Αναφερόμαστε στην αίτηση της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας της Ν.Δ. προς το Δ.Σ. του Ιατρικού συλλόγου για χορήγηση αιγίδος σε επιστημονική εκδήλωση για τον καρκίνο του μαστού με τίτλο “Μάχη στήθος με στήθος”.
Λίγα λόγια για την αποκατάσταση της αλήθειας και της δεοντολογίας. Η αίτηση της ΝΟΔΕ ανέφερε μόνο το εξαιρετικό επιστημονικό μέρος της εκδήλωσης, χωρίς να περιλαμβάνει το κομμάτι της κλινικής εξέτασης των γυναικών κατόπιν ραντεβού στα κομματικά (!) τηλέφωνα της Ν.Δ. (παρατυπία ή οργανωμένο σχέδιο;).
Η παράταξή μας τοποθετήθηκε, λέγοντας ότι για το επιστημονικό τμήμα της εκδήλωσης βεβαίως και συμφωνούμε και θα πρέπει να χορηγηθεί η αιγίδα. Για το τμήμα, όμως, της κλινικής εξέτασης των γυναικών, η άποψή μας ήταν ότι δεν πρέπει να χορηγηθεί ούτε αιγίδα ούτε άδεια, γιατί: α) δεν είχε ενημερωθεί εγγράφως ο Ι.Σ.Μ., β) τα ραντεβού ορίζονταν τηλεφωνώντας σε κομματικά γραφεία και γ) είναι πάγια η άρνησή μας στην άσκηση ευκαιριακής και πλανόδιας ιατρικής. Παρ’ όλο που η πρότασή μας καταψηφίστηκε, δεν είχαμε σκοπό για οποιαδήποτε δημοσιοποίηση των απόψεών μας.
Με μεγάλη μας, όμως, έκπληξη ακούσαμε την επομένη τον πρόεδρο τoυ Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ (ο οποίος δεν ήταν και ιδιαίτερα χαρούμενος για τη μεθόδευση αυτή στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΜ τη Δευτέρα 15-06-2015), σε ραδιοφωνική εκπομπή της ΕΡΑ Καλαμάτας, να δηλώνει ότι η εκδήλωση είναι σημαντική τόσον επιστημονικά όσον και ως προσφορά στο κοινό και εάν υπήρξε και καμιά παρατυπία, την παραβλέπουμε.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι τόσο στη συγκάλυψη της παρατυπίας όσο και πάγια αντίθετοι στην οργάνωση προσφοράς ιατρικών πράξεων σε πλανοδιακή βάση και για αλλότριες επιδιώξεις».
 
Σύλλογος Φίλων Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Με τη σειρά του ο Σύλλογος Φίλων Δικτύου
Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρει σε ανακοίνωσή του:
«Ο Σύλλογος Φίλων του Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατάπληκτος παρακολουθεί τελευταία να “ξεδιπλώνεται” εκδήλωση προληπτικής ιατρικής, απευθυνόμενη σε απόρους και βασισμένη σε γραμματειακή υποστήριξη από τη ΝΟΔΕ Μεσσηνίας, μέσω του ιδιωτικού τηλεφώνου του κυρίου Σαμαρά.
Η εκδήλωση αυτή έχει εξασφαλίσει την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας, του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας και της Πανεπιστημιακής Κλινικής του ΕΚΠΑ.
Ο Σύλλογος δηλώνει εξ αρχής ότι κάθε προσπάθεια να ανακουφιστεί ο πόνος ενός αξιοπρεπούς λαού που δοκιμάζεται από την κρίση που προκάλεσαν τα μνημόνια και επιδείνωσαν οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και που δυστυχώς ακόμα δεν έχουν αναταχτεί, είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να βασίζεται στην άδολη αλληλεγγύη και να μην παράγει κανένα όφελος για κανέναν, παρά μόνο για τους δικαιούχους.
Στο πνεύμα αυτό, ο ΣΦΔΙΚΑΛ δεν μπορεί να μην καταδικάσει την εμπλοκή της ΝΟΔΕ της Ν.Δ. ως “γραμματείας” για την επιλογή ασθενών. Δεν μπορεί να μην επισημάνει ότι η εκδήλωση, όπως έχει διοργανωθεί, σκοπεύει εξόφθαλμα να παράγει ανήθικο πολιτικό όφελος για τη Ν.Δ. εις βάρος των ανθρώπων που έχουν ανάγκη και εις βάρος της έννοιας της αληθινής Αλληλεγγύης.
Δεν μπορεί να μην ερωτήσει τους φορείς που έδωσαν την αιγίδα τους και συμμετέχουν, αν γνωρίζουν τα παραπάνω, και παρά ταύτα συμφωνούν με την πρακτική της οργάνωσης και συνεχίζουν να στηρίζουν με το κύρος τους την ημερίδα.
Δεν μπορεί να αποφύγει να σκεφτεί ότι τέτοιες ενέργειες, βασισμένες σε υστερόβουλα σκεπτικά και χωριστικές πρακτικές, μπορεί να θέσουν σε διλημματική υπονόμευση τις υπάρχουσες δομές Αλληλεγγύης, και να εκθέσουν σε κίνδυνο τελείας έλλειψης υποστήριξης αυτούς που εξακολουθούν να έχουν ανάγκες.
Ο Σύλλογος θα έδινε συγχαρητήρια στους διοργανωτές, στους συμμετέχοντες και σε εκείνους που έδωσαν αιγίδα, αν τα ραντεβού δεν τα έκλεινε ο κ. Σαμαράς ή έστω η ΝΟΔΕ της Ν.Δ.
Από τη μεριά του, δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με το δίκτυο των γιατρών και των εθελοντών που θέλουν να προσφέρουν στους άπορους ασθενείς μια ανάσα, χωρίς να δημιουργούνται υποχρεώσεις, μακριά από κομματικές λογικές και υστερόβουλες πρακτικές και παράλληλα να συνεχίσει τον αγώνα του για να εξασφαλιστούν σε όλους τους πολίτες, ως κοινωνικό δικαίωμα, ασφαλείς, δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη