Ο Καλογρίτσας και η διαχείριση απορριμμάτων στην Καλαμάτα

Ο Καλογρίτσας και η διαχείριση απορριμμάτων στην Καλαμάτα

Περίπου στα τέλη του περασμένου Ιουνίου ο Δήμος Καλαμάτας αποφασίζει να προχωρήσει σε διαγωνισμό διαχείρισης των απορριμμάτων του. Ο προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και η αντίστοιχη υπηρεσία στην προσπάθειά τους να κάνουν όσο γίνεται πιο άρτια τη μέθοδο διαχείρισης δίνουν περισσότερο βάρος στα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει η ανάδοχος εταιρεία και λιγότερο στο κόστος ανά τόνο.
Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δέχεται “βροχή” ενστάσεων, ιδιαίτερα από την εταιρεία “Τοξότης” συμφερόντων του κ. Καλογρίτσα. Μπροστά στον κίνδυνο ο διαγωνισμός να… τιναχτεί στον αέρα, προχωρά σε ανασύνταξή του, ένα μήνα αργότερα, αλλάζοντας τους όρους αντίστροφα.
Όμως, δεν προλαβαίνει να βγει στον αέρα, διότι στις αρχές Σεπτεμβρίου αλλάζουν οι όροι των διαγωνιστικών διαδικασιών από το υπουργείο κι έτσι το έργο “παγώνει”.
Παράλληλα, στις 11 Αυγούστου το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας αποφασίζει με ευρεία πλειοψηφία και εγκρίνει 8 μελέτες, οι οποίες – σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες – θα υποβληθούν προς έγκριση στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη», στην προσπάθεια του Δήμου για υλοποίηση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, που ψηφίσθηκε πρόσφατα. Ακόμα περιμένουν απάντηση στο Δήμο Καλαμάτας.
Επειδή, όμως, στις 23 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η ισχύουσα μέχρι σήμερα σύμβαση, η Οικονομική Επιτροπή στη σημερινή της συνεδρίαση θα κληθεί να αποφασίσει για την «Κατάρτιση όρων και σύνταξη διακήρυξης για τη διενέργεια διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για την υπηρεσία “Επεξεργασία Αστικών Σύμμεικτων Απορριμμάτων Δήμου Καλαμάτας με κινητό σύστημα διαχωρισμού – κομποστοποίηση οργανικού κλάσματος -αξιοποίηση ανακυκλώσιμων”, σύμφωνα με μελέτη της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων, όπως αυτή προσαρμόσθηκε έπειτα από την έναρξη ισχύος του Ν. 4412/2016».
Ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας ανέρχεται ετησίως στο ποσό των 1.666.560 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ (24%). Ο συνολικός προϋπολογισμός και για τα δύο έτη ανέρχεται σε 3.333.120 ευρώ, ενώ αν ασκηθούν και τα δικαιώματα προαίρεσης προστίθεται 1.666.560 ευρώ, σύνολο: 4.999.680 ευρώ. Η συγκεκριμένη υπηρεσία χρηματοδοτείται από δημοτικούς πόρους και χρεώνεται σε συγκεκριμένο κωδικό.
Το έργο αφορά σε σύστημα Ολοκληρωμένης Γραμμής Επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Καλαμάτας. Συνοπτικά, η μονάδα θα περιλαμβάνει τα κάτωθι:
•Μονάδα Τεμαχισμού
•Μονάδα Διαχωρισμού
•Μονάδα συμπίεσης-δεματοποίησης
•ΚΔΑΥ
•Μονάδα Κομποστοποίησης-ραφιναρίσματος.
Η μονάδα θα επεξεργάζεται τα σύμμεικτα απορρίμματα (περιεχόμενο γκρι κάδου) του Δήμου Καλαμάτας, τα οποία, σύμφωνα με μετρήσεις της υπηρεσίας, δεν ξεπερνούν τους 28.000 τόνους ανά έτος. Η εγκατάσταση θα πρέπει να λειτουργεί κατ’ ελάχιστο 6 ημέρες την εβδομάδα για 8 ώρες / ημέρα, συνεπώς η ημερήσια δυναμικότητα του εξοπλισμού θα πρέπει να είναι 90 t/ημέρα ή 360 ΓΠ3/ημέρα. Οι εργασίες που αφορούν στην κομποοτοποίηση θα πραγματοποιούνται συνεχώς.
Στην προηγούμενη ακυρωθείσα διαγωνιστική διαδικασία είχαν δηλώσει ενδιαφέρον έξι (6) εταιρείες, εκ των οποίων η μία ήταν συμφερόντων του κ. Καλογρίτσα. Θα έχει ενδιαφέρον, αν η εταιρεία του δηλώσει και πάλι συμμετοχή στη διαγωνιστική διαδικασία…

Του Αντώνη Πετρόγιαννη