Εγκαίνια στο ανοιχτό θέατρο Μάνης με αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

«Με ένα τριφύλλι φως», είναι ο τίτλος της εκδήλωσης με την οποία θα γίνουν, υπό το φως της πανσελήνου, τα εγκαίνια του ανοιχτού θεάτρου Μάνης στο Καμπινάρι της Πλάτσας, την  Τετάρτη 21 Αυγούστου, στις 9.00 το βράδυ.
Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη, όπου θα αποδοθεί ο λυρισμός της ποίησης του νομπελίστα ποιητή μας, μέσα από την πρωτότυπη  μουσική του Γ. Κουρουπού.
Τραγουδούν οι Σπ. Σακκάς και Άρτεμις Μπόγρη. Στο πιάνο θα καθίσει ο Γ. Κουρουπός, μαντολίνο θα παίξει η Βιβή Γκέκα, ενώ, θα απαγγείλει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης Δημ. Γιαννημάρας δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του για τη λειτουργία του εν λόγω θεάτρου. Ξεκίνησε λέγοντας ότι στο Καμπινάρι, υπήρχαν φυσικά παγκάκια που εκεί ρέμβαζε από παλιά η νεολαία του χωριού και που ξεκίνησαν ονειροπόλα να σκέφτονται τη δημιουργία ενός θεάτρου ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Παν. Παυλέας με το φίλο του Μάκη Γιακουμή. Την πρόταση «είδαν» με θετικό μάτι οι Αγγελική Κελεπούρη και Στ. Μπένος,  μεταφέροντας την πίστη του στην τότε Δημοτική Αρχή του Ι. Μαραμπέα, που προχώρησε στην εξεύρεση πόρων και έδωσε την κατασκευή του στο Μάνο Περράκη.
Συγκροτήθηκε και επιτροπή λειτουργίας αποτελούμενη από το συνθέτη Γ. Κουρουπό, τη διευθύντρια του Ηρωδείου Καίτη Βαβαλκέα, τον περιφερειάρχη Π. Τατούλη με αναπληρωτή του  τον Κ. Τσαπόγα, τη Μανιάτισσα ερασιτέχνη ηθοποιό Σοφία Μποτσέα και το δήμαρχο Δυτικής Μάνης, Δημ. Γιαννημάρα.                        
 
Τοποθετήσεις
Η κα Ηλιοπούλου ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, πως ποιεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για όλους τους καλλιτέχνες το να βρίσκονται στο θέατρο της Μάνης με την εκδήλωση για τα εγκαίνιά του. είπε επίσης πως θα παρουσιαστούν ποιήματα από όλες τις φάσεις ζωής του ποιητή και στόχος της εκδήλωσης είναι να μυηθούν οι παριστάμενοι στην ποίησή του, μέσα από τη μουσική του Γ. Κουρουπού. «Μας ενδιαφέρει», είπε χαρακτηριστικά, «να περάσουν τα μηνύματα του Ελύτη στην ψυχή του ακροατή, κάτι που το πετυχαίνει ο Γ. Κουρουπός, ο οποίος έχει συνθέσει κι ένα τραγούδι ειδικά για το θέατρο. «Καταβάλλουμε την προσπάθεια να δώσουμε κάτι από τη μαγεία του πολυεπίπεδου λόγου του Ελύτη», κατέληξε. 
Η διευθύντρια του Ηρώδειου Καίτη Βαβαλέα μίλησε για την προσπάθεια να υλοποιηθεί αυτό το όνειρο- όραμα, «γιατί για τη Μάνη της πρέπουν τα καλύτερα».
Τοπόσημο  για την περιοχή θα είναι το ανοιχτό θέατρο Μάνης, όπως σημείωσε από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς. Χαρακτήρισε εύστοχο το να εγκαινιάζεται με τη βραδιά –αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Δυτικής Μάνης  θα μπορούν να διοργανώνουν αρκετές τέτοιες εκδηλώσεις, ενώ, αναφέρθηκε και στο εισιτήριο των 10 ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί για να γεμίσει τον κουμπαρά, ο οποίος θα τροφοδοτεί τη λειτουργία του θεάτρου.
Έντονη ήταν η  συγκινησιακή φόρτιση του προέδρου του «Διαζώματος» Στ. Μπένου, ο οποίος ενστερνίστηκε την ιδέα κατασκευής του θεάτρου. Ανάμεσα σε άλλα, μιλώντας για το κτήριο ο κ. Μπένος είπε πως τηρουμένων των αναλογιών είναι ίδιο με την Αρχαία Μεσσήνη και προσκάλεσε Μεσσήνιους και Μανιάτες να ζήσουν τη μυσταγωγία που προσπαθεί να φέρει το φορτίο της Μάνης και αυτό του ποιητή.
Γνωστοποίησε πως όλοι προσφέρθηκαν εθελοντικά και πως όλα τα έσοδα θα γεμίσουν τον κουμπαρά του μνημείου.
Τέλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, μίλησε για μια μαγική ποιητική βραδιά κάτω από το φεγγάρι, εξέφρασε την πίστη ότι η Μάνη θα στείλει το μήνυμα της Ελλάδας, της ελπίδας και της ελευθερίας, αλλά και ταυτόχρονα τη δέσμευση της Περιφέρειας Πελοποννήσου πως θα συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στο να επιλύσει τα όποια διαδικαστικά προβλήματα υπάρχουν.     
Προπώληση εισιτηρίων
Εισιτήρια προπωλούνται στα εξής σημεία:
-Καλαμάτα: Πνευματικό Κέντρο
-Καρδαμύλη: Δημαρχείο / Ξυδέας Γιάννης (café) / Σπυρέας Πέτρος (ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ),                       Γιαννακέας Σταύρος (ELIES) / Πονηρέας Παναγιώτης (KALAMITSI HOTEL)
-Καλόγρια: Μπαλαχτάρης Κώστας (εστιατόριο) / Πάραλος Café
-Στούπα: Σούπερ Μάρκετ «Σαραντέας» / Ραπτέας (café) / Θεοδωρακέας Γιάννης (LEFKTRON HOTEL)
-Άγιος Νικόλαος: Σούπερ Μάρκετ «Σαραντέας»
-Πλάτσα: Μπασουκέας Γεώργιος (καφενείο)
Πληροφορίες: 6934 009269 / 6978 672848