Το τραπέζι της Υπαπαντής και παραλειπόμενα


Σίγουρα το προχθεσινό γεύμα του Δήμου Καλαμάτας προς τιμήν των επίσημων προσκεκλημένων για την εορτή της Υπαπαντής ήταν από τα πλέον ενδιαφέροντα των τελευταίων χρόνων. Στην κυβέρνηση ένας συνασπισμός έξω από τα ειωθότα των τελευταίων 40 χρόνων και στα τραπέζια να κυριαρχούν συντριπτικά εκπρόσωποι των παλιών κομματικών ιδιοκτητών της εξουσίας. 
 
Πάντως, ο δήμαρχος Παν. Νίκας ήταν ένας πολιτισμένος πολιτικά οικοδεσπότης. Φέρθηκε σε όλους με θερμό τρόπο, αν και δεν μπορούσε να κρύψει κάποιες φορές την αμηχανία του γι’ αυτό το περίεργο πολιτικό μάγμα. 
 
Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, τελικά, δεν έφυγε από τη χώρα, όπως είχε δηλώσει προεκλογικά σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, κι έτσι εκπροσώπησε τον τέως πρωθυπουργό στις θρησκευτικές εκδηλώσεις. Μάλιστα, για τα… κυβικά του ήταν πολύ σεμνός. Ελάχιστες δηλώσεις κι αυτές στο πνεύμα της ημέρας, καμία κίνηση όταν ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γ. Κατρούγκαλος, μιλούσε για τις σχέσεις Αριστεράς και Εκκλησίας στην κυβέρνηση του βουνού, στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης. Μάλιστα, δεν παραβρέθηκε σε όλο το τελετουργικό του γεύματος, διότι, φαίνεται, είχε κι άλλες υποχρεώσεις.  
Πάντως, κέρδισε τη συμπάθειά μας, όταν θυμηθήκαμε ότι είναι ακραιφνής Παναθηναϊκός. 
 
Παρατηρώντας τα τραπέζια του γεύματος, γεγονός είναι ότι διαφεύγει κάτι βασικό, και είναι στ’ αλήθεια περίεργο, αφού το καταλαβαίνουν ακόμη και απλοί άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να το εκφράσουν, στη Νέα Δημοκρατία: ότι τα φρέσκα πρόσωπα που ήλθαν στην κυβέρνηση με τον Τσίπρα δεν αντιμετωπίζονται με την επαναφορά μορφών του παρελθόντος, όσο καλά και αν έχουν διατηρηθεί όλα αυτά τα χρόνια στη ναφθαλίνη. Η Ν.Δ. τα τελευταία χρόνια ανέδειξε νεότερους πολιτικούς, ικανούς να δοκιμαστούν στην ηγεσία της παράταξης. Όχι άλλη ανακύκλωση, λοιπόν – έλεος, επιτέλους! Μπορεί να είναι οικολογική και απολύτως απαραίτητη σε εποχή πενίας, αλλά ας πάμε και παρακάτω… 
 
Ιστορικές έμειναν, τόσο στην πρωινή θρησκευτική εκδήλωση όσο και στο γεύμα του μεσημεριού, οι αγκαλιές και η θερμότητα στη σχέση του δημάρχου Καλαμάτας Π. Νίκα και του περιφερειάρχη Π. Τατούλη, αλλά και του πρώτου με το νέο δήμαρχο Μεσσήνης Γ. Τσώνη.  
Ελπίζουμε για το καλό όλων η σύμπνοια και η ομόνοια, έστω κι αν κάποιες φορές είναι αναγκαστικές, να λειτουργήσουν για το συμφέρον της περιοχής μας. 
Α.Π.