Προχωρά το έργο ενεργειακής εξοικονόμησης στο Νοσοκομείο Καλαμάτας


Το «πράσινο φως» να κατατεθεί ένας νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς δόθηκε στη συνεδρίαση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ήταν η δεύτερη συνεδρίαση της τρικομματικής επιτροπής που έγινε παρουσία της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ.
Στην πρώτη συνεδρίαση η θέση του ΠΑΣΟΚ ήταν να μην υπάρξει νέος νόμος αλλά να συμπεριληφθούν τροπολογίες του νόμου 4015 περί συνεταιρισμών (που ψηφίσθηκε επί υπουργίας Κώστα Σκανδαλίδη) στο σχέδιο νόμου για τους ελέγχους στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.
Στη δεύτερη συνεδρίαση, όμως, το ΠΑΣΟΚ υπαναχώρησε από αυτή τη θέση και συμφώνησε με τα άλλα δύο κόμματα, να κατατεθεί άμεσα νέος νόμος, με πυρήνα το συνεταιριστικό νόμο 2810 του 2000, που θα βελτιώνει το υφιστάμενο πλαίσιο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι βασικές αρχές του νέου νομοσχεδίου είναι η θέσπιση ενός νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας, το οποίο θα στοχεύει στην επίλυση θεμάτων που αφορούν μόνο τους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Επίσης, θα αποσυρθεί η υποχρεωτικότητα και θα παραμείνει ο διαχωρισμός των συνεταιρισμών σε πρωτοβάθμιους, δευτεροβάθμιους και τριτοβάθμιους. 
Στην επιτροπή εκπροσώπησε τη Ν.Δ. ο βουλευτής Κορινθίας Κ. Κόλλιας, το ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Κασσής και τη ΔΗΜΑΡ η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα. 
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, οι εκπρόσωποι από τα τρία κόμματα άσκησαν σκληρή κριτική κατά του νόμου Σκανδαλίδη και υποστήριξαν ότι δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ακόμη συμφώνησαν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη εξυγίανσης του συνεταιριστικού κινήματος, που πρέπει να απαλλαχθεί από τους μη ενεργούς και μη λειτουργούντες χρεοκοπημένους συνεταιρισμούς και να εκσυγχρονιστεί. 
Μετά από αυτά η Επιτροπή, που θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα, θα ξεκινήσει ένα διάλογο που θα έχει σαν πυρήνα την άρση όλων των «υποχρεωτικών» διατάξεων. Όλοι συμφωνούν ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Και με την καθιέρωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου. Πρέπει, όμως, να αλλάξουν φιλοσοφία και οι αγρότες. Δηλαδή, να στηρίξουν τους συνεταιρισμούς. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα διέπει τη λειτουργία των συνεταιρισμών, θα είναι σύμφωνα με τις ανάγκες της γεωργικής παραγωγής, της οικονομίας και των αρχών του συνεργατισμού. 
Πηγή: agrotypos.gr