70χρονη με μαχαίρι έκανε απόπειρα ληστείας σε κατάστημα στο Ξυλόκαστρο!


 
Σημαντική μείωση της ποινής της, με αναγνώριση και του ελαφρυντικού του πρότερου εντίμου βίου, πέτυχε χθες στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας η υπάλληλος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που το Σεπτέμβριο του 2006 αποκαλύφθηκε ότι για 8 ολόκληρα χρόνια είχε διορισθεί και εργαζόταν παράλληλα ως καθηγήτρια στο Λύκειο Αρφαρών, εισπράττοντας και τους δύο μισθούς.
Χθες επέμεινε στα όσα είχε πει πρωτόδικα, όπου είχε καταδικασθεί σε 12 χρόνια κάθειρξης, ότι δηλαδή δεν μπορούσε να αποφασίσει ποια από τις δύο δουλειές ήθελε να κρατήσει, ενώ δεν έκανε ανάληψη των χρημάτων της μισθοδοσίας από τη θέση της εκπαιδευτικού.
Το δικαστήριο χθες μείωσε την ποινή της σε 5 χρόνια φυλάκισης, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.
 
«Ήταν ηλίθιο αυτό που έκανε»
Ο τότε διευθυντής του Λυκείου Αρφαρών κατέθεσε ότι η κατηγορούμενη είχε οργανική θέση φυσικού στο σχολείο από το 1998, αλλά βρισκόταν σε άδεια άνευ αποδοχών για λόγους υγείας για τρία χρόνια. Επιστρέφοντας από την εν λόγω άδεια, πήρε απόσπαση για τη Ζάκυνθο. Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, δούλευε κι εκεί παράλληλα στην ΥΠΑ, ενώ επιστρέφοντας και πάλι στο Λύκειο Αρφαρών, έλαβε άδεια για μεταπτυχιακό. Κατόπιν αποδείχθηκε πως είχε εκδώσει δύο ΑΦΜ και δύο βιβλιάρια υγείας.
Για το διάστημα που δούλεψε στο σχολείο, ο διευθυντής είπε ότι εργαζόταν κανονικά, ενώ τα Παρασκευοσαββατοκύριακα εργαζόταν στην ΥΠΑ με διπλές και τριπλές βάρδιες, για να καλύψει και τις βάρδιες των υπόλοιπων ημερών της εβδομάδας.
Για το χαρακτήρα της, είπε ότι ήταν χαμηλών τόνων, ζούσε λιτά, οι μαθητές την αγαπούσαν και κανείς δε θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει απατεώνα.
Ο διευθυντής Προσωπικού της ΥΠΑ ανέφερε ότι από το 1988 που προσελήφθη μέχρι το 2003 δεν είχε δώσει αφορμή στην υπηρεσία, αλλά μετά συνέβησαν δύο περιστατικά παραβατικής συμπεριφοράς και την παρέπεμψε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο.  Ωστόσο, τόνισε ότι ο ατομικός της φάκελος μέχρι τότε ήταν άριστος, ενώ χαρακτήρισε ηλίθιο αυτό που έκανε.
Η εκπαιδευτικός που διενήργησε την ΕΔΕ κατέθεσε ότι η κατηγορουμένη δεν της έφερε κανένα εμπόδιο στην έρευνα, ενώ όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση ήταν συγκλονισμένη και συντετριμμένη, λέγοντας, μάλιστα, ότι είχε εγκλωβισθεί σε αυτή την ιστορία.
Μάρτυρας υπεράσπισης κατέθεσε ότι η κατηγορουμένη έχει πολλές ανασφάλειες, μυαλό μικρού παιδιού και πως όλα τα έκανε από τη θέλησή της να δημιουργήσει οικογένεια.
 
Απολογία
Στην απολογία της η κατηγορουμένη είπε ότι η ΥΠΑ δεν αναγνώριζε την ανάγκη της να μετατεθεί μόνιμα στη Ζάκυνθο, όπου βρισκόταν ο σύζυγός της. Υποστήριξε, επίσης, ότι δεν ήξερε ποιο από τα δύο επαγγέλματα να ακολουθήσει και ότι τα χρήματα του μισθού από το σχολείο δεν «τα πείραξε» ποτέ.
Τόνισε ακόμη πως δεν ήθελε να βλάψει το Δημόσιο και ζήτησε να κληθεί ο διευθυντής άλλου σχολείου, ισχυριζόμενη πως του είχε πει ότι δε θέλει να λαμβάνει το μισθό της εκπαιδευτικού. Πρόσθεσε πως δε γνώριζε ότι αυτό που έκανε ήταν κακούργημα και ζήτησε συγγνώμη απ’ όσους έβλαψε. Ζήτησε, μάλιστα, από το δικαστήριο να της δώσει την ευκαιρία να επιστρέψει τα χρήματα που είχε λάβει ως μισθούς και να επανορθώσει.
Η συνήγορός της Κατερίνα Δημαρέση τόνισε πως όταν αποκαλύφθηκε η ιστορία, η κατηγορουμένη εγκατέλειψε τα πάντα αισθανόμενη πολύ άσχημα και έκτοτε ζούσε σε μοναστήρια και νοσοκομεία βοηθώντας κόσμο, με αποτέλεσμα να εκδοθεί εις βάρος της ένταλμα σύλληψης, αφού δεν παρουσιάσθηκε σε καμία αρχή όταν κλήθηκε για την υπόθεση.

Της Βίκυς Βετουλάκη