Ο Γιάννης Δραγασάκης στους Γαργαλιάνους (φωτογραφίες)


Απαλλαγή από τα μνημόνια, διαπραγμάτευση για διαγραφή χρέους και εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση
Απαλλαγή από τα μνημόνια, ισχυρή διαπραγμάτευση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους ώστε να καταστεί βιώσιμο, παρεμβάσεις αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, επανεκκίνηση της οικονομίας, ανάκτηση της εργασίας, αλλαγές στο κράτος και το πολιτικό σύστημα, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης της Αριστεράς, στις οποίες αναφέρθηκε προχθές στους Γαργαλιάνους ο Γιάννης Δραγασάκης.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσκεκλημένος της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Γαργαλιάνων, ήταν κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση – συζήτηση για τις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης της Αριστεράς, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαργαλιάνων «Αποθήκη 186».
Εκατοντάδες πολίτες από τους Γαργαλιάνους και την ευρύτερη περιοχή συμμετείχαν στην εκδήλωση και, μάλιστα, έθεσαν προβληματισμούς και ερωτήματα, ενώ ζήτησαν διευκρινίσεις επί των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με διάχυτη την αισιοδοξία και την ελπίδα ότι στις εθνικές εκλογές- που εκτιμούν πως θα γίνουν πολύ σύντομα – ο λαός θα του δώσει ισχυρή εντολή για κυβέρνηση της Αριστεράς!
Ο κ. Δραγασάκης εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στους Γαργαλιάνους, λέγοντας: «Νιώθω σαν στο σπίτι μου. Συνάντησα και πολλούς γνωστούς ανθρώπους και συντρόφους εδώ», για να προσθέσει πως η επικοινωνία με τον κόσμο είναι πηγή αισιοδοξίας».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αλλαγές του σκηνικού από τις κατά καιρούς καλλιεργούμενες προσδοκίες της κυβέρνησης, αποδομώντας, όπως τονίστηκε, τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για success story κ.τ.λ. «Η απάντηση που δίνουμε εμείς στο ερώτημα “Πού βρισκόμαστε;”, είναι ότι βρισκόμαστε στο θλιβερό επίλογο μιας, από την αρχή, αποτυχημένης, λανθασμένης στρατηγικής. Ποια ήταν αυτή η στρατηγική; Ότι θα εφαρμόσουμε πιστά τα μνημόνια, θα συμπεριφερθούμε σαν καλοί μαθητές και αν το κάνουμε αυτό, στο τέλος θα έχουμε μια καλή επιβράβευση».
Έκανε λόγο για «καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων», τονίζοντας πως «στην Ελλάδα ζούμε μια καταστροφή. […] Η κυβέρνηση είναι παραδομένη, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς σχέδιο, χωρίς κύρος. Τα πάντα εξαρτώνται από το τι θα αποφασίσουν στο ΔΝΤ και τι θα αποφασίσουν στις Βρυξέλλες στο Eurogroup. Η κυβέρνηση, ό,τι είναι, θα το αποδεχτεί, αφού δεν προβάλλει κανένα σχέδιο, κανέναν στόχο διεκδικητικό». Ακολούθως ανέπτυξε τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για διαπραγμάτευση, παρουσιάζοντας το πλαίσιο αυτής, και τους βασικούς πυλώνες του εθνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της ελληνικής κοινωνίας, αναφέροντας, μάλιστα, και το προϋπολογιζόμενο κόστος κάθε παρέμβασης που ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να υλοποιήσει με την κυβέρνηση της Αριστεράς. 
Σε δηλώσεις ανάφερε: «Σκοπός, πρόθεσή μου είναι να αναπτύξω το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, κυρίως, να συζητήσω με τον κόσμο που είναι εδώ, τα ερωτήματά του, τις απόψεις του, διότι οι μέρες που ζούμε είναι κρίσιμες και, επομένως, είναι θέμα να δούμε όλοι μαζί, ως κοινωνία, πώς προχωρούμε».
Για, δε, τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Ο Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε στη ΔΕΘ ένα πρόγραμμα άμεσων μέτρων, τα οποία απαντούν σε συγκεκριμένα προβλήματα του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα είναι και ένα πρόγραμμα με το οποίο θέλουμε να δημιουργήσουμε μια επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως το λέμε. Αυτά περιλαμβάνουν τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων, την αποκατάσταση του κατώτατου μισθού, την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των κοινωνικών που έχουν καταστραφεί, την αντιμετώπιση των ακραίων μορφών φτώχειας που έχουμε στη χώρα μας, δυστυχώς, σε βαθμό που πολλοί μιλούν και για ανθρωπιστική κρίση, τη δημιουργία ενός προγράμματος απασχόλησης με το οποίο θέλουμε να δημιουργήσουμε ανάπτυξη. Δηλαδή, δε συμφωνούμε ότι πρέπει να περιμένουμε πρώτα να υπάρξει ανάπτυξη για να υπάρξει απασχόληση, αντίθετα πρέπει να πάμε, και βέβαια να αρχίσουμε αλλαγές και στο πολιτικό σύστημα και στο κράτος».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αφορά στις πρώτες μέρες, τους πρώτους μήνες και τα πρώτα χρόνια, διότι, στο τέλος, πρέπει να δούμε πώς θα δημιουργήσουμε ένα νέο κράτος, κοντά στον πολίτη, και πώς θα δημιουργήσουμε ένα νέο παραγωγικό σύστημα». Η εκδήλωση άνοιξε με τον Γιώργο Γκόνη από την Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Γαργαλιάνων, ενώ μετά την τοποθέτηση – εισήγηση του κ. Δραγασάκη μίλησε ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος.
Παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν οι πρώην δήμαρχοι Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας και Γαργαλιάνων Σταύρος Καλοφωλιάς, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Πατσαρίνος και Γιώτα Κοζομπόλη, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας Γιάννης Καλκαβούρας, ο επικεφαλής της Ρ.Α.ΚΙ. Τριφυλίας Νώντας Βουδούρης και ο συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας, Σπύρος Μωρακέας.

Του Ηλία Γιαννόπουλου