Πανελλαδικό ενδιαφέρον για το 29ο Συνέδριο Ζωοτεχνικής που ξεκίνησε χθες


Πανελλαδικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν οι εργασίες του 29ου Ετήσιου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας, που ξεκίνησαν χθες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Τριφυλίας «Αλέκος Παπαδόπουλος» στην Κυπαρισσία και θα διαρκέσουν έως αύριο.
Στο συνέδριο μετέχουν περισσότεροι από 120 σύνεδροι από ολόκληρη τη χώρα, διακεκριμένοι επιστήμονες και εκπρόσωποι υπηρεσιών, φορέων και συλλόγων, καθώς και φοιτητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.
Με τις παρουσιάσεις εργασιών, τις ομιλίες και τις στρογγυλές τράπεζες, θα ενημερωθούν τα μέλη της ΕΖΕ και κάθε ενδιαφερόμενος επί των εξελίξεων της Ζωικής Παραγωγής και της διεξαγόμενης στην Ελλάδα έρευνας σε θέματα Διατροφής, Γενετικής Βελτίωσης, Εκτροφής Παραγωγικών Ζώων και Υδρόβιων Οργανισμών, Αναπαραγωγής, Φυσιολογίας και Υγιεινής των αγροτικών ζώων, από διακεκριμένους επιστήμονες και ανθρώπους του χώρου.
Η ΕΖΕ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ζωοτεχνικής Ένωσης «European Association for Animal Production» (EAAP – FEZ – EVT) από το 1962 και βασικοί σκοποί της είναι η εφαρμογή και ανάπτυξη της Ζωοτεχνικής Επιστήμης, που περιλαμβάνει τους τομείς της γενετικής βελτίωσης, της διατροφής, της αναπαραγωγής, καθώς και της εκτροφής και της διαχείρισης χερσαίων και υδρόβιων οργανισμών που συμμετέχουν στη ζωική παραγωγή.
Επίσης, επιδιώκει την ανάπτυξη και εδραίωση δεσμών μεταξύ εκπαίδευσης, ζωοτεχνικής έρευνας και πρακτικής εφαρμογής, την εκπόνηση μελετών και την υποβολή προτάσεων, την πραγματοποίηση επιστημονικών συνεδρίων και συμποσίων επί ζωοτεχνικών θεμάτων και την έκδοση περιοδικού Τύπου.
Χθες, πριν από την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, τιμήθηκε για την προσφορά της στην ΕΖΕ η κυρία Ελευθερία Πανοπούλου, τ. αναπληρώτρια καθηγήτρια ΓΠΑ.
Στη θεματολογία του συνεδρίου αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Άγγελος Μπάλτας, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Σπυρίδων Μάμαλης, ο πρόεδρος της ΕΖΕ, καθηγητής Γεώργιος Ζέρβας. Την κήρυξη των εργασιών του συνεδρίου έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Κτηνοτροφίας, Ηλίας Στρατηγάκος.
Μεταξύ άλλων, παρόντες ήταν ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ο επικεφαλής της ΛΑ.ΣΥ. στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νίκος Γόντικας και ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πατσαρίνος. 

Του Ηλία Γιαννόπουλου