Το χωράφι μπορεί να… τραβήξει μπροστά το νομό Μεσσηνίας


Σύμφωνα με το γεωπόνο, διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στην Τριφυλία, Αντώνη Παρασκευόπουλο
Τα αναλυτικά δημογραφικά στοιχεία που δημοσιεύσαμε για τη Μεσσηνία από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) περιείχαν εκπλήξεις. Αποδείκνυαν ότι, ενώ η περιοχή μας πλεονεκτεί εντυπωσιακά στον αγροτικό τομέα, εκείνος που κυριαρχεί είναι ο τριτογενής (ελεύθεροι επαγγελματίες, υπάλληλοι).
Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, οι ενεργές επιχειρήσεις στη Μεσσηνία το 2011 ήταν 9.965, το 2012 έπεισαν σε 9.958 και το 2013 ανήλθαν σε 9.673. Φυσικά, οι παραπάνω αριθμοί αφορούν όλες τις δραστηριότητες.
Πέραν όλων των άλλων, τα στοιχεία δείχνουν ότι τείνουμε να γίνουμε μια γερασμένη κοινωνία. Οι γερασμένες κοινωνίες, όμως, δεν έχουν το δυναμισμό να αναλάβουν νέα ρίσκα, προτιμούν να μάχονται για τα «κεκτημένα». Έστω κι αν αυτά είναι ανέφικτα.
Όμως, προοδευτική πολιτική σήμερα μπορεί να είναι μόνο η υπεράσπιση της εργασίας, όχι της αργομισθίας των κομματικών πελατών. Η υπεράσπιση της αξιοκρατίας, όχι της μετριοκρατίας. Η δουλειά στα χωράφια, τις βιομηχανίες, τις επιχειρήσεις, όχι η μεταφορά του δημόσιου πλούτου μέσω προγραμμάτων και επιδοτήσεων στους κομματικούς συνεταιρισμούς και τις γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ενώσεις.
Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο, είναι δύσκολο και αντιδημοφιλές αντικειμενικά. Οι γερασμένες κοινωνίες δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον. Κοιτάνε τα αμέσως επόμενα χρόνια και μετά ό,τι θέλει ας γίνει. Το ’χουν αυτό οι γέροι. Αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Κάποιος πρέπει σ’ αυτό το νομό να μιλήσει για το μέλλον.
Από την άλλη πλευρά, μάθημα οικονομίας που θα έπρεπε να ακούσουν όλοι οι τοπικοί και υπερτοπικοί αρμόδιοι της ανάπτυξης είναι ότι μόνο οι υπηρεσίες δεν μπορούν να δώσουν στο νομό την απαραίτητη προωθητική δύναμη. Η μονοκαλλιέργεια βλάπτει.
Σύμφωνα με το γεωπόνο, διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στην Τριφυλία, Αντώνη Παρασκευόπουλο, θα πρέπει να υπάρξει, επιτέλους, ένας σοβαρός προγραμματισμός στην αγροτική μας παραγωγή, η οποία μπορεί όχι μόνο να «θρέψει» τη Μεσσηνία, αλλά να δώσει δουλειά σε νέους ανθρώπους και προστιθέμενη αξία στον τόπο, μέσω των ποιοτικών της προϊόντων. «Εξάλλου», όπως μας είπε χαρακτηριστικά, «ο τζίρος από τον αγροτικό τομέα κατά 90%, περίπου επιστρέφει και πάλι στην  αγορά». Πρόσθεσε, δε, ότι ο νομός μας είναι το τρίτο θερμοκηπιακό κέντρο της χώρας με 3.000 καλλιεργούμενα στρέμματα, ενώ τα προϊόντα που παράγονται εξάγονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.
Με τον κ. Παρασκευόπουλο είχαμε, χθες, μια σύντομη συζήτηση για τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Κατ’ αρχήν, μας ξεκαθάρισε ότι αμφισβητεί αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας ως οικονομικό προφίλ της Μεσσηνίας, με βάση και την εμπειρία του από τις κατά περιόδους παρουσιάσεις επιστημονικών οργάνων σε διάφορα συνέδρια για τη δομή του νομού.
Χωρίς πολλές περιστροφές, μας ξεκαθάρισε ότι η Μεσσηνία έχει όλα εκείνα τα στοιχεία για να αναπτύξει περαιτέρω την ποιότητα των προϊόντων της και να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης. Έθεσε, βέβαια, ως απαραίτητη προϋπόθεση τη διάθεση όλων των εμπλεκομένων να οργανωθούν σοβαρά, να συνεργαστούν και να εργαστούν στην κατεύθυνση της καινοτομίας, ώστε να δημιουργηθεί νέος πλούτος. Κι αυτή η παράμετρος δεν πρέπει να ισχύσει μόνο για την αγροτική παραγωγή.
 
*Τα στοιχεία που παρουσιάζουμε και αποδεικνύουν το αγροτικό προφίλ της Μεσσηνίας βασίζονται σε προηγούμενη παρουσίαση του κ. Παρασκευόπουλου, σε επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η Γεωργία της Μεσσηνίας κατά την περίοδο της κρίσης και καινοτόμες προσεγγίσεις».  

Του Αντώνη Πετρόγιαννη