Απαιτούνται απαντήσεις για το Βιολογικό Καθαρισμό Γαργαλιάνων

Απαιτούνται απαντήσεις για το Βιολογικό Καθαρισμό Γαργαλιάνων

Μετά τα όσα ειπώθηκαν την Τρίτη το βράδυ στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας κάτοικοι της περιοχής και αυτοδιοικητικοί δεν μπορούν να βγάλουν ασφαλές συμπέρασμα για το τι τελικά συμβαίνει με το Βιολογικό Καθαρισμό Γαργαλιάνων. Αντίθετα, προκλήθηκαν σοβαρά ερωτήματα για τα οποία απαιτούνται απαντήσεις και, μάλιστα, με συγκεκριμένα στοιχεία. Αρχικά, να ξεκαθαρίσουμε τι είναι η ΜΟΔ Α.Ε., για την οποία πολύς λόγος έγινε στη συνεδρίαση, την οποία επισκέφθηκαν ο δήμαρχος Τριφυλίας και συνεργάτες του την Παρασκευή στην Αθήνα.

Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε δημόσια, ενώπιον του Σώματος την Τρίτη ο κ. Λεβεντάκης και τα οποία έχουν καταγραφεί στο ηχητικό αρχείο της συνεδρίασης, συναντήθηκε σε ραντεβού με 8 άτομα της ΜΟΔ και το διευθυντή του αρμόδιου Τμήματος της ΜΟΔ. Αυτοί του μίλησαν για «σκανδαλώδη μελέτη», ότι «το έργο δεν μπορεί να ενταχθεί και δε θα ενταχθεί» και ότι «θα στείλουν πόρισμα (σ.σ. σε άλλο σημείο ανέφερε και «απορριπτική απόφαση») σε λίγες μέρες που θα εξηγεί γιατί δεν μπορεί να ενταχθεί». Επίσης, είπε ο κ. Λεβεντάκης: «Μας ζητάνε καινούργια μελέτη».

Τι είναι η ΜΟΔ Α.Ε.; Η Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων είναι ανώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα υπό την εποπτεία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Μεταξύ άλλων, παρέχει συμβουλευτικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες στους Δήμους. Είναι στα καθήκοντα και τις αρμοδιότητές της η απόρριψη μελετών; Εν προκειμένω, μπορεί η ΜΟΔ να απορρίψει τη μελέτη για το Βιολογικό Καθαρισμό Γαργαλιάνων; Πώς μπορεί να απορριφθεί η εν λόγω μελέτη ή μια οποιαδήποτε μελέτη χωρίς καν αυτή να έχει υποβληθεί για ένταξη σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα; Υποβλήθηκε πρόταση για ένταξη του Βιολογικού Γαργαλιάνων σε Πρόσκληση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. στο οποίο καταληκτική ημερομηνία είναι η 30ή Απριλίου 2020; Επιδίωξε κανείς από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας να συναντηθεί και να μιλήσει για τη μελέτη και το έργο του Βιολογικού με αρμόδια στελέχη της αρμόδιας Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Ε.Π. Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.; Έχει παραδοθεί ή όχι συμπιεσμένο αρχείο της μελέτης του Βιολογικού για τα δίκτυα της πόλης των Γαργαλιάνων; Πού ακριβώς «πάσχει» η μελέτη και πώς αποδεικνύεται ότι πράγματι «πάσχει» σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Δημοτικής Αρχής; Τι ακριβώς σημαίνει «ισοδύναμος πληθυσμός»; Είναι προαπαιτούμενο της Πρόσκλησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. οι τίτλοι γης; Υπάρχουν έγγραφα παραχώρησης του Δασαρχείου; Πώς είναι δυνατόν μια μελέτη που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας, «πάσχει»  και «χωλαίνει» κι έχει σοβαρές παραλείψεις, να εγκρίνεται από το αρμόδιο τεχνικό συμβούλιο δημοσίων έργων; Πότε ανακάλυψαν στη Δημοτική Αρχή ότι η μελέτη έχει προβλήματα; Τι έκαναν από τότε που ανακάλυψαν ότι η μελέτη έχει προβλήματα; Από την 1η Σεπτέμβρη που ανέλαβε καθήκοντα η Δημοτική Αρχή Τριφυλίας έως και τις 30 Απριλίου 2020 που είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων στην Πρόσκληση του Ε.Π. Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α. (σ.σ. 8 ολόκληροι μήνες) ,δεν ήταν και είναι αρκετός διαθέσιμος χρόνος για να επιλυθούν και αντιμετωπιστούν όποια προβλήματα κι αν ανακαλύφθηκαν ή ανέκυψαν;

Προφανέστατα απαντήσεις αναμένονται στο έγγραφο της ΜΟΔ που είπε ο κ. Λεβεντάκης ότι θα σταλεί στο Δήμο και πολύ περισσότερες απαντήσεις θα δοθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας, η οποία από το Σώμα ήδη συμφωνήθηκε (και αποφασίστηκε) να γίνει στους Γαργαλιάνους, παρουσία των στελεχών της ΜΟΔ με τα οποία συναντήθηκε ο δήμαρχος στην Αθήνα.

Σε αναμονή, λοιπόν, για το έγγραφο της ΜΟΔ, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τη συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας, παρουσία στελεχών της ΜΟΔ, κυρίως προκειμένου να καταστεί εφικτό να γίνει ό,τι χρειάζεται στην υπάρχουσα μελέτη για να υποβληθεί πρόταση για το έργο στο Ε.Π. Υ.ΜΕ.ΠΕΡ.Α.Α.!

Του Ηλία Γιαννόπουλου