Σπίτια…οπλοστάσια στην Ανατολική Μάνη


 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

Τις προηγούμενες ημέρες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης στο 23% οδήγησε σε πτώση κατά 37% του τζίρου του κλάδου του επισιτισμού στο διάστημα 2011/2012, ενώ τα έσοδα του κράτους από το ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά δύο (2) εκατομμύρια ευρώ έναντι προϋπολογισθέντος 1,4 δισ. ευρώ.

Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια, το κλίμα στο συγκεκριμένο χώρο είναι αποπνικτικό, αφού στο λαιμό χιλιάδων επιχειρήσεων έχει περάσει «θηλιά».

Το «Θ» περπάτησε χθες στους δρόμους της Καλαμάτας και μίλησε με δεκάδες επαγγελματίες του χώρου. Κοινή συνισταμένη ότι η κατάσταση, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, «δεν πάει άλλο». Χαρακτηριστικά μας είπαν: «Δεν μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας» με τόσο υψηλό ΦΠΑ. «Είναι δυνατόν να αγοράζουμε με 13% και να αποδίδουμε ΦΠΑ 23%;» ήταν το ερώτημά τους. Και πρόσθεσαν: «Έτσι όπως είναι η κατάσταση και στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε χαμηλά τις τιμές, για να μπορεί κάποιος να έρθει στο μαγαζί μας να φάει ή να πιει έναν καφέ, φτάνουμε σε αδιέξοδο, αφού τα χρήματα που μας μένουν είναι ελάχιστα. Ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι θα εξετάσει το θέμα, αλλά, απ’ ό,τι βλέπουμε, δε γίνεται τίποτα ακόμη».

Συνομιλητές μας στο ρεπορτάζ ήταν ο Αναστάσιος Λάμιας από το καφέ Le Garcon, ο υπεύθυνος από το «Πάνθεον», ο Αριστομένης Γιακουμής που διατηρεί την κρεπερί Mum, ο Άγγελος Χουλιάρας συνιδιοκτήτης εστιατορίου, ο Γιώργος Μανέας από το Gurmet, η Κατερίνα Βρυώνη από το My Coffee, η Δανάη Καραφλόγκα και ο Τάσος Μπιρλής από το καφέ Μελία, αλλά και κάποιοι ακόμη που δεν ήθελαν να γράψουμε τα ονόματά τους.

Η κουβέντα, όπως είναι φυσικό, δε στάθηκε μόνο στην ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στα καταστήματα εστίασης. Αρκετοί από τους συνομιλητές μας περιέγραψαν κι ένα άλλο πρόσωπο της πόλης, που πολλοί θέλουμε να μη βλέπουμε: τις στοιχειωμένες ζωές που περιπλανώνται στους δρόμους. Η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους – ελέω μνημονίου – έχει αλλάξει άρδην την καθημερινή ζωή αρκετών από εμάς.

Ακούσαμε για επιστροφή του τεφτεριού, για μισές μερίδες φαγητού επειδή δεν υπάρχουν χρήματα για ολόκληρο πιάτο, «για μια σκέτο από γιουβέτσι», για καθημερινή παρέλαση ανθρώπων που ζητούν ένα πιάτο φαΐ, μια τυρόπιτα, ένα σάντουιτς, δωρεάν.

«Απέναντι από το μαγαζί μας έχουμε δει ανθρώπους να μπαίνουν στην κυριολεξία μέσα στους κάδους απορριμμάτων, μπας και βρουν τίποτα φαγώσιμο», μας είπε συγκεκριμένα ένας από τους συνομιλητές μας. Το σύστημα παίζει με τις αντοχές των ανθρώπων…

 

Πρόταση για μείωση από το 23% στο 13%

Επιστρέφοντας στο κύριο θέμα του χθεσινού ρεπορτάζ μας θα πρέπει να προσθέσουμε και τα εξής: ο ΣΕΤΕ υποστηρίζει ότι μια μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% από την 1η Απριλίου θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων ΦΠΑ μόνο κατά 64 εκατ. ευρώ, αθροιστικά, για φέτος και το 2014, ενώ θα αυξήσει τον τζίρο του κλάδου κατά 1 δισ. ευρώ επιπλέον κατ’ έτος και θα αναπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος από τις απολεσθείσες 50.000 θέσεις απασχόλησης.

Ο πρόεδρός του Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε ότι τα απόλυτα επιβεβαιωμένα αυτά στοιχεία αποδεικνύουν τη λανθασμένη απόφαση της άνοιξης του 2011, της τότε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, να υποδείξει την αύξηση του ΦΠΑ της εστίασης ως μέτρο που θα απέφερε 700 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων εστίασης, η απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων απασχόλησης, ιδιαίτερα νέων εργαζομένων, καθώς και το μεγάλο κοινωνικό και δημοσιοοικονομικό κόστος που επήλθε λόγω μείωσης των εσόδων ΙΚΑ και του φόρου εισοδήματος.

Σήμερα, επισήμανε, δεν υπάρχει άλλη λύση από την επαναφορά του συντελεστή στο 13% από την 1η Απριλίου 2013.

Ο κ. Ανδρεάδης εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει τα πάντα στη συνάντηση με την τρόικα, ώστε να διορθωθεί άμεσα το σοβαρό αυτό λάθος και να υιοθετηθεί, εν όψει της επερχόμενης τουριστικής περιόδου, το πρώτο ουσιαστικό αναπτυξιακό μέτρο για τον τουρισμό, την οικονομία και την απασχόληση στη χώρα.

Τα τελευταία νέα γύρω από τη συγκεκριμένη πρόταση λένε ότι ο πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να επιμείνει στις συνομιλίες του με τους τροϊκανούς στο θέμα που αφορά στη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά τα μηνύματα που εκπέμπει η τρόικα είναι αρνητικά. Και με δεδομένο ότι προ πολλού έχουμε παραχωρήσει  την εθνική μας ανεξαρτησία σε τρίτους, θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι.