Εργασίες σε εξέλιξη για ενίσχυση του ηλεκτροφωτισμού στην Πλατεία της Καλαμάτας


 

Της Μαρίας Νίκα

 

Ελληνικές αφίσες από τη συλλογή της Alpha Bank παρουσιάζονται στο Μουσείο Χαρακτικής Τέχνης Τάκη Κατσουλίδη στη Μεσσήνη. Τα εγκαίνια της ενδιαφέρουσας έκθεσης θα γίνουν σήμερα στις 7.00 το απόγευμα, όπου θα παραστεί και θα μιλήσει ο Άρης Ραπίδης, επιμελητής του Τμήματος Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank.

Η παρουσίαση αποτελείται από 60 περίπου μεγάλες αφίσες και πρωτότυπες μακέτες αφισών που συνθέτουν ένα σύνολο ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, καθώς σε αυτό περιλαμβάνονται έργα μεγάλων Ελλήνων δημιουργών, όπως των Γύζη, Παρθένη, Γουναρόπουλου, Τάσσου, Μόραλη, Βασιλείου και Τέτση, καλύπτοντας μια περίοδο 100 περίπου ετών (1888-1980).

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, ευχαρίστησε την Alpha Bank για την παρουσίαση της συλλογής της, αλλά και το γνωστό χαράκτη Τάκη Κατσουλίδη, με τον οποίο ο Δήμος συνεργάστηκε γι’ αυτή τη σημαντική, όπως είπε, έκθεση. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα την επισκεφθούν πολλά σχολεία, αφού θα διαρκέσει περίπου ένα δίμηνο.

«Ίσως αναρωτηθείτε γιατί παρουσιάζουμε αφίσες σε ένα Μουσείο Χαρακτικής» παρατήρησε παίρνοντας το λόγο ο Τάκης Κατσουλίδης, μιλώντας για προσέγγιση της νεοελληνικής τέχνης μέσα από τις αφίσες. Και εξήγησε: «Αν το πάρουμε ιστορικά, πριν από την εκτυπωτική μέθοδο offset, οι αφίσες μέχρι το 1920 – 1930 γίνονταν πάντα με λιθογραφικό τρόπο, δηλαδή ήταν λιθογραφίες».

Η ιστορία της αφίσας, όπως σημείωσε ο κ. Κατσουλίδης, ξεκινά από το 1848, σχεδόν στα μέσα του 19ου αιώνα, με μεγάλους ζωγράφους της εποχής να ασχολούνται με το είδος, όπως ο Τουλούζ Λοτρέκ, ο Ρενουάρ, ο Πικάσο. «Επομένως, η τεχνική τους εμπίπτει στη χαρακτική, γι’ αυτό κάνουμε κι εμείς αυτή την έκθεση».

Ανάμεσα στις αφίσες που θα εκτεθούν στο Μουσείο Κατσουλίδη, είναι και τουριστικές, αλλά και διαφημιστικές για προϊόντα ή εκθέσεις. Επίσης, υπάρχει ένα κομμάτι αφιερωμένο στον Πόλεμο του ΄40, με έργα σπουδαστών τότε στην Καλών Τεχνών, όπως του Τάσσου, της Λουκίας Μαγγιώρου, της Βάσως Κατράκη.

«Τη συλλογή της Alpha Bank, που την έχει εκθέσει και σε άλλες πόλεις, μας την έδωσε ο πρόεδρος κ. Κωστόπουλος, ο οποίος επανειλημμένως είναι αρωγός στο μουσείο μας» κατέληξε ο κ. Κατσουλίδης.

 

*Μουσείο Χαρακτικής Τέχνης

Καρατζά 15, Μεσσήνη

Τηλ. 27220 24212

Διάρκεια έκθεσης: 9 Μαρτίου – 28 Απριλίου

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη – Δευτέρα: 10.00 – 14.00 και 18.00 – 20.00. Τρίτη: κλειστά

Είσοδος ελεύθερη