Η Ελένη Γερασιμίδου μιλά στο “Θάρρος”

Η Ελένη Γερασιμίδου μιλά στο “Θάρρος”

Θεωρείται μία από τις πιο γνωστές και καταξιωμένες ηθοποιούς της Ελλάδας. Ο λόγος για την Ελένη Γερασιμίδου, που, όμως, εκτός από τα σκαλιά του θεάτρου, έχει ανέβει και αυτά της Βουλής, ως βουλευτής με το ΚΚΕ.

Αύριο θα βρεθεί στην Καλαμάτα μαζί με την άλλη κυρία των εδράνων, Άννα Βαγενά, και τον Βασίλη Παλαιολόγου, για την παράσταση «Η Άλωση της Κωσταντίας».

Μιλήσαμε, λοιπόν, μαζί της για την παράσταση, τη συνύπαρξη πάνω στο σανίδι δυο βουλευτίνων διαφορετικών πεποιθήσεων, την κατάσταση στη χώρα μας και άλλα πολλά:

-Ελένη Γερασιμίδου-Άννα Βαγενά, μιλήστε μας για αυτή τη συνεργασία.

Είναι μια συνεργασία που γίνεται μετά από πάρα πολλά χρόνια. Είχαμε συνεργαστεί στο Θεσσσαλικό σχεδόν πριν από 33 χρόνια. Είναι πολύ ενδιαφέρον έργο και, βέβαια, έγινε μια πολύ καλή δουλειά από τον Χρήστο Βαλαβανίδη στη θεατρική διασκευή. Έχει κάνει και τη μουσική επιμέλεια και τη σκηνοθεσία. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό και αρέσει στον κόσμο, παρότι είναι λίγο αφηγηματικό και ίσως καμιά φορά με τέτοιου είδους θεατρικά να κουράζεται. Όμως, εδώ δε συμβαίνει κάτι τέτοιο.

-Τι θα δουν όσοι βρεθούν στην παράσταση;

Θα δουν δύο γυναίκες της Πόλης, από αυτούς τους λίγους που έχουν μείνει πια στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες είναι γειτόνισσες και φίλες. Αυτή η φιλία κρατάει από τα νεανικά τους χρόνια μάλλον. Η μία, η Κωσταντία, για την οποία κιόλας γράφτηκε το έργο, είναι ολομόναχη, χήρα, ενώ η κόρη της είναι παντρεμένη στη Χίο. Παίρνει, λοιπόν, ένα γράμμα από το γαμπρό της, όπου της αποκαλύπτει ότι δεν είναι Έλληνας αλλά Τούρκος. Όλη η ιστορία ανατρέπεται. Αυτό της φέρνει μια μεγάλη αναστάτωση, ξέρετε πώς  αντιδρούν οι Έλληνες, αν και δεν το εννοούν πολύ. Στη διάρκεια της αφήγησης, όμως, αλλάζει ριζικά η σκέψη και η νοοτροπία της.

-Πάνω στη σκηνή, λοιπόν, έχουμε δύο βουλευτίνες διαφορετικών αντιλήψεων. Πόσο εφικτό είναι αυτό;

Γιατί να μην είναι; Δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Έχουμε διαφορετικές απόψεις, αν και η Άννα λέει πως δεν έχουμε. Εγώ, πάντως, αλλιώς είχα γνωρίσει την Άννα. Τώρα έγινε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εντάξει σε κάποιο σημείο διαφοροποιήθηκε, τώρα δεν ξέρω τι θέλει να κάνει. Εγώ έχω φίλους και αλλού, δεν είναι αυτό το ζήτημα.

-Είστε αρκετοί βουλευτές που είστε και ηθοποιοί. Πιστεύετε ότι πρέπει να παίζετε παράλληλα με τα βουλευτικά σας καθήκοντα;

Γιατί να μην παίζουμε; Καταρχάς δε λείπουμε από τη Βουλή, εγώ παίζω Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Μάλιστα, όταν μια Παρασκευή υπήρξε ονομαστική ψηφοφορία, μια χαρά την πρόλαβα. Ούτε και ο Χαϊκάλης έκανε παράσταση- κακώς, βέβαια, γιατί τελικά άργησε η ψηφοφορία.

-Πιστεύετε ότι οι βουλευτές μπορούν να εξασκούν και άλλα επαγγέλματα παράλληλα;

Κοιτάξτε, εμείς δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν ξέρω τι κάνουν οι άλλοι, εγώ δεν έχω βουλευτική αποζημίωση. Η δική μου βουλευτική αποζημίωση πηγαίνει στο ΚΚΕ και παίρνω ένα συμβολικό ποσό.

-Πώς βλέπετε την πολιτική μέσα από τη συμμετοχή σας;

Για μένα είναι το ίδιο, γιατί προέρχομαι από μια οικογένεια που ήταν μέσα στους αγώνες. Η ίδια δεν έφυγα ποτέ, οπότε το ίδιο είναι. Απλώς είναι ένα άλλο μετερίζι που στη δημοκρατία που υπάρχουμε είναι αναγκαίο, δεν είναι εκεί, όμως, οι αγώνες μας.

-Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον της Ελλάδας.

Το μέλλον της Ελλάδας και της ανθρωπότητας είναι νομοτελειακό μέχρι τη στιγμή που θα αλλάξουν τα πράγματα και, όπως λέει και το τραγούδι, η γη θα γίνει κόκκινη, δε γίνεται διαφορετικά, γιατί τα βλέπουμε τα χαΐρια. Εγώ δείχνω τουλάχιστον την αντίθεσή μου και για αυτό το πράγμα αγωνίζομαι. Μετά από όσα γίνονται και τις διαψεύσεις, υπάρχουν άνθρωποι από τη ΔΗΜΑΡ, από το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και από τη Νέα Δημοκρατία, που λένε ότι είναι αριστεροί, τι να σας πω, μπερδεύονται πολύ τα πράγματα για να θολώνουν τα νερά και να μπερδεύεται και ο κόσμος, ο οποίος πρέπει να τα βάλει κάτω και να σκεφτεί.

-Ξεκινάνε και πάλι ελληνικά σήριαλ στην τηλεόραση. Πώς σας φαίνεται αυτό;

Καλό είναι, αλλά για να δούμε… Σε ένα σίριαλ που θα ξαναρχίσει και έχει ένα πολύ χαριτωμένο τρέιλερ, απλήρωτοι ήταν μέχρι τώρα. Δεν ξέρω, ξεκινάνε μήπως γιατί τους πλήρωσαν; Ξεκινάνε γιατί θέλουν κάποια στιγμή να πληρωθούν; Τι να σας πω, δεν έχω και πλήρη γνώση της κατάστασης.

-Ποια η δική σας γνώμη για τα τούρκικα σήριαλ;

Υπήρχαν και ελληνικές σαπουνόπερες, δεν είναι οι Τούρκοι πρωτοπόροι. Οι Τούρκοι τη δουλειά τους κάνουν. Κάνουν μια καλή εικόνα, καλή φωτογραφία, διαφημίζουν την πατρίδα τους και τα τοπία της και έχουν ανεβάσει τον τουρισμό τους. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει έτσι να χρησιμοποιείται ο πολιτισμός και η τέχνη, αλλά αυτό είναι το παιχνίδι που παίζεται στον καπιταλισμό.

-Ένα τελευταίο μήνυμα προς τον κόσμο.

Να έρθουν να μας δουν, θα ευχαριστηθούν, θα συγκινηθούν, θα γελάσουν και, πάνω από όλα, θα δουν ένα πολύ καλό έργο, μια πολύ φροντισμένη παράσταση από τρεις ηθοποιούς. Νομίζω πως θα τους ανταμείψουμε.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση