Εγκαινιάστηκαν τα «Διάφανα Σώματα»


Για δεύτερη χρονιά συνεχίζονται τα σεμινάρια μελισσοκομίας ερασιτεχνικού ενδιαφέροντος, στο Νομό Μεσσηνίας, από τον Παναγιώτη Μπρακόπουλο, σε συνεργασία με το Eργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών Didaktika.

Ο Παναγιώτης Μπρακόπουλος είναι ένας νέος άνθρωπος που ασχολήθηκε με τη μελισσοκομία εξαιτίας της αγάπης του για τα μελίσσια από μικρή ηλικία. Τα πρώτα χρόνια αναζήτησε τη γνώση στη Σχολή Μελισσοκομίας του Κτήματος Συγγρού, απ’ όπου και αποφοίτησε. Εφαρμόζοντας πρωτοπόρες ιδέες της σύγχρονης μελισσοκομίας και συνεργαζόμενος πλέον με μέλη της οικογένειάς του, κατάφερε να επιλύσει σημαντικά και δύσκολα, μη εργονομικά προβλήματα στον τομέα του μελισσοκομικού εξοπλισμού, που υπήρχαν στην αγορά για χρόνια. Όλα αυτά βασίστηκαν, επίσης, σε καλοπροαίρετες γνώμες και ιδέες από επαγγελματίες και λάτρεις της μελισσοκομίας.

Μια γεύση για το τι περιλαμβάνουν τα σεμινάρια μελισσοκομίας, που θα ξεκινήσουν στις 11 Μαρτίου, μας δίνει σήμερα ο Παναγιώτης Μπρακόπουλος μέσω του «Θ».

 

-Τι μπορεί να προσφέρει η ενασχόληση με τη μελισσοκομία σε πρακτικό επίπεδο;

Ξεκινάμε από το γεγονός ότι εντάσσεται στις πρωτογενείς αγροτικές δραστηριότητες, που έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Προσωπικά, άρχισα να ασχολούμαι με τη μελισσοκομία πριν από μία δεκαετία. Τα πρώτα χρόνια έψαχνα να βρω εκείνες τις πληροφορίες που θα με βοηθούσαν να μάθω τι σημαίνει παραγωγή μελιού. Η αλήθεια είναι ότι όσο έψαχνα, ακριβώς επειδή αυτές οι πληροφορίες ήταν σε μη δομημένο πλαίσιο, με έκαναν να σκεφτώ ότι ή θα τα παρατούσα ή θα προχωρούσα μέχρι το τέλος, όπως και έγινε. Πάνω απ’ όλα με βοήθησε η αγάπη και ο ενθουσιασμός μου. Σήμερα ασχολούμαι με τη μελισσοκομία όπου η αναζήτηση της γνώσης δε σταματά. Έτσι, με τις γνώσεις και την εμπειρία που έχω αποκτήσει, μου αποφέρει ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

 

-Τι θα προσφέρουν τα σεμινάρια σε αυτόν που θα τα παρακολουθήσει;

Θα προσφέρουν τις βασικές γνώσεις και τους βασικούς χειρισμούς σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τη μελισσοκομία ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά, χωρίς να απογοητευτεί στα πρώτα βήματα, αλλά και επαφή με το μελίσσι.

 

-Δηλαδή, με την ολοκλήρωση των σεμιναρίων μπορεί κάποιος να γίνει μελισσοκόμος;

Εννοείται πως όχι. Αυτό είναι στο χέρι του καθενός ξεχωριστά. Έχει σημασία το επίπεδο στο οποίο θέλει κάποιος να φτάσει. Μέσα από τα σεμινάρια θα τον φέρουμε σε επαφή με το χώρο της μελισσοκομίας και θα του δώσουμε τη σωστή κατεύθυνση για να ξεκινήσει σωστά. Από εκεί και ύστερα, απαιτείται ατομική προσπάθεια.

 

-Σε τι ηλικίες απευθύνονται τα σεμινάρια;

Όσον αφορά στις ηλικίες, δεν υπάρχει όριο. Με το μελίσσι μπορούν να ασχοληθούν όλοι οι άντρες, καθώς και οι γυναίκες, αρκεί να υπάρχουν η αγάπη και ο ενθουσιασμός.

 

Πληροφορίες

Τα σεμινάρια ξεκινούν στις 11 Μαρτίου και θα πραγματοποιηθούν, όσον αφορά στο θεωρητικό μέρος, στους χώρους του Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών Didaktika στην Καλαμάτα, ενώ το πρακτικό μέρος θα λάβει χώρα σε μελισσοκομείο εντός της πόλης.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 27210-85100 ή να βρουν το αναλυτικό πρόγραμμα των σεμιναρίων στην ηλεκτρονική σελίδα www.melissaki.biz. Εγγραφές γίνονται καθημερινά στα γραφεία του Εργαστηρίου, Φραντζή 6, 1ος όροφος.