Βίντεο για το Καλαματιανό καρναβάλι


 

«Η ειδική αγωγή και η εκπαίδευση των παιδιών με σύνθετες δυσκολίες. Προτάσεις για την υποστήριξη της ένταξης στη σχολική κοινότητα» είναι ο τίτλος της ενδιαφέρουσας ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, στο αμφιθέατρο της Πανεπιστημιακής Σχολής στην Καλαμάτα. Την ενημερωτική εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Τμήμα Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Για μια σημαντικότατη ημερίδα με ιδιαίτερη κοινωνική διάσταση, έκανε λόγο σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Γεωργία Ξανθάκη. Παρατήρησε ότι αφετηρία αυτής της ημερίδας αποτέλεσε το σχετικό σημαντικό διακρατικό πανεπιστημιακό μεταπτυχιακό, το οποίο υλοποιεί το Τμήμα Φιλολογίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τορίνο, με στόχο τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, την εκπαίδευσή τους, αλλά και την προσέγγιση των οικογενειών τους, ώστε να ενισχυθούν τα παιδιά αυτά.

«Ιερό» χαρακτήρισε το σκοπό της σημερινής ημερίδας, ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Καλαμάτας Αλέξιος Σαββίδης: «Τέτοιες προσπάθειες πρέπει να ανταμείβονται και να ενισχύονται» είπε, ενώ παρατήρησε ότι οι εκπαιδευτικοί διψούν για εκδηλώσεις όπως αυτή. Ιδίως τώρα στην εποχή της κρίσης, τόνισε ότι είναι σημαντικό το να μην απομονώνονται οι άνθρωποι.

Επίτευγμα ιδιαίτερης σημασίας χαρακτήρισε η κοσμήτωρ της Σχολής, Ευρυδίκη Αντζουλάτου – Ρετσίλα, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα για την ειδική αγωγή, προσθέτοντας ότι η Σχολή και το Τμήμα Φιλολογίας δεν αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά το θέμα, καθώς έχουν ξαναγίνει σχετικές ημερίδες.

Από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο διευθυντής Νίκος Κλάδης σημείωσε: «Στο χώρο της Πρωτοβάθμιας, αλλά και της Δευτεροβάθμιας, υπάρχουν πολλοί μαθητές που παρουσιάζουν ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά και σύνθετες μαθησιακές, γνωστικές και κοινωνικές δυσκολίες. Προτείναμε τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας στην προσπάθειά μας να διασυνδεθούμε Πανεπιστήμιο και Πρωτοβάθμια, ώστε να προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες στους εκπαιδευτικούς που ασχολούνται καθημερινά και βιώνουν όλα αυτά τα προβλήματα στον ευαίσθητο χώρο της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης αφενός, αλλά αφετέρου και στην κοινωνία με το μήνυμα που διαχέει μια τέτοια ημερίδα».

 

Πρόγραμμα

Η εκδήλωση ξεκινά στις 5.00 μ.μ. (αμφιθέατρο Πανεπιστημίου, Παλαιό Στρατόπεδο) με χαιρετισμούς και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Δροσινού Μαρία, Δρ Ψυχολογίας, επίτιμος πάρεδρος Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, διδάσκουσα στο Τμήμα Φιλολογίας: «Το γνωστικό αντικείμενο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και η προαγωγή του από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου».

Κλάδης Νικόλαος, διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας: «Οι διοικητικές διευθετήσεις ζητημάτων ΕΑΕ και τα κανονιστικά κείμενα».

Αγγελόπουλος Νικόλαος, σύμβουλος ΕΑΕ Περιφέρειας Πελοποννήσου: «Θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Σαραβελάκης Κωνσταντίνος, προϊστάμενος ΚΕΔΔΥ Μεσσηνίας, Μάλαμα Βασιλική, υποψ. διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών: «Ο υποστηρικτικός ρόλος του ΚΕΔΔΥ Μεσσηνίας. Μεθοδολογικά και πρακτικά ζητήματα που αφορούν την παράλληλη στήριξη».

Τσιναρέλης Γεώργιος, ΜΑ, PhD, Assistant Professor of Psychopathology and

Learning Difficulties European University Cyprus: «Οριοθέτηση της Προσαρμοσμένης Εκπαίδευσης. Ατομικά Προγράμματα Μετάβασης».

Κάτσος Παναγιώτης, διευθυντής ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας: «Η αναγκαιότητα των ΕΕΕΕΚ για την εκπαίδευση των ατόμων με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες».

Μπάκας Ηλίας, διευθυντής Ειδικού Σχολείου Καλαμάτας: «Το ειδικό δημοτικό

σχολείο: Σε ποια σημεία διαφοροποιείται η εκπαιδευτική του αναγκαιότητα από το γενικό δημοτικό σχολείο».

Πατιστέα Νίκη, διευθύντρια Ειδικού Νηπιαγωγείου Καλαμάτας: «Η αναγκαιότητα του ειδικού νηπιαγωγείου στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Χρυσοσπάθη Βασιλική, δασκάλα Τ.Ε. 6ου Δ.Σ.: «Τμήματα ένταξης: Ποιους μαθητές φροντίζουν εκπαιδευτικά και με ποιο τρόπο διαφοροποιείται το ωρολόγιο εβδομαδιαίο πρόγραμμά τους στο σχολείο σύμφωνα με το ΠΑΠΕΑ».

Της Μαρίας Νίκα