Jazz trio στο Ωδείο την Τρίτη,12-02-2013 στις 9.30 με ελεύθερη είσοδο


H Κοινωφελής επιχείρηση ΦΑΡΙΣ του Δήμου Καλαμάτας σε συνεργασία με την εταιρία Indigo-του κόσμου το Γεφύρι παρουσιάζουν μια βραδιά με ήχους της τζαζ από τη δεκαετία του ’50 μέχρι τα τέλη του ’60.

Δύο σημαντικοί μουσικοί της  Jazz σκηνής , ο  τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος  και ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης, συμπράττουν με τον  νέο ταλαντούχο καλαματιανό κοντραμπασίστα Αρίωνα Γυφτάκη σε ρεπερτόριο από την ιστορία της jazz υπό το πρίσμα ενός δημιουργικού παιξίματος με έντονο το στοιχείο του interplay.. Την Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 21:30, στην Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο.

Χορηγοί της συναυλίας η ταβέρνα Αποσπερού (Μαυρομιχάλη 18, Καλαμάτα) και η Οινομεσσηνιακή.

Β Ι Ο Γ Ρ Α Φ Ι Κ Α:
Ο Ανδρέας Πολυζωγόπουλος γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 1981 και μεγάλωσε στο Σαμικό, ένα μικρό χωριό του Νομού Ηλείας. Εκεί είχε την πρώτη του επαφή με τη μουσική ξεκινώντας να παίζει κιθάρα. Στα δεκάξι του μετακομίζει στην Αθήνα όπου συμμετέχει στα πρώτα ροκ και μπλουζ γκρουπ και σύντομα ανακαλύπτει τη τζαζ. Σπουδάζει τζαζ κιθάρα με το Γιώτη Σαμαρά στο ωδείο “Φίλιππος Νάκας” και αποφοιτά το 2002, ενώ δυο χρόνια πριν ξεκινά να παίζει τρομπέτα. Τον Οκτώβρη του 2002 μετακομίζει στην Ολλανδία και σπουδάζει στο κονσερβατόριο του Άμστερνταμ. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα (μεταξύ άλλων) με τους Markus Stockhausen και Angelo Verploegen και σεμινάρια με τον Paolo Fresu στη Σαρδηνία. Σπουδάζοντας στο Άμστερνταμ συμμετέχει σε διάφορα “πολυεθνικά” γκρουπ και το 2006 διμιουργεί το Poly Quartet, ένα γκρουπ με το οποίο παρουσιάζει για πρώτη φορά τις συνθέσεις του. Το 2008 ηχογραφούν το Cd “Perfumed Dreams” και κερδίζουν την πρώτη θέση στο διαγωνισμό Motives for Jazz στο Βέλγιο. Την ίδια χρονιά αποφοιτεί απο το κονσερβατόριο του Άμστερνταμ και επιστρέφει στην Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με τους Tore Brunborg, Markus Stockhausen, Michel Portal, Tony Lakatos, Gunter baby Sommer, Anne Paceo, Tony Tixier, Kaimaki, Mode Plagal, Σαβίνα Γιαννάτου, Νίκο Σιδηροκαστρίτη, Κώστα Θεοδώρου, Γιώργο Τρανταλίδη, Haig Yazdjan, David Lynch, Bαγγέλη Κατσούλη, Τακη Μπαρμπέρη, Θαναση Παπακωνσταντινου κ.α. Επίσης έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις διαφορετικών στυλ. Το 2010 ήταν μέλος της Ευρωπαϊκής ορχήστρας τζαζ νέων. Απο το 2011 ζει μεταξύ Παρισιού και Αθήνας.

Ο  Σπύρος Μάνεσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τζαζ πιάνο στο Ωδείο Athenaeum με καθηγητές τους Γιώργο Κοντραφούρη και Σύλβιο Σύρρο και κλασικό πιάνο με την Μαριάννα Αϊβάζοβα. Συνέχισετις σπουδές του στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ, με καθηγητές τους Karel Boehlee, Hans Vroomans, Kriss Goessens και Rob van Bavel (MA in jazz piano performance).
Έχει περιοδεύσει με πολλά projects σε χώρες όπως η Κύπρος, η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πορτογαλία, η Λετονία, η Λιθουανία, οι ΗΠΑ και η Κίνα. Από το 2010 έχει το δικό του τρίο με τους Joao Hasselberg και Kaspars Kurdeko, με το οποίο έχουν ηχογραφήσει για την πορτογαλική εταιρεία JACC Records. Άλλα ενεργά projects στα οποία συμμετέχει είναι τα Joao Firmino 5tet, ‘Deko Motion, Andreas Polyzogopoulos – Spyros Manesis duo, Christine Corvisier – Spyros Manesis duo και το Trioism με το οποίο έχει ηχογραφήσει το ομώνυμο άλμπουμ στην εταιρεία Ankh. Επίσης έχει ηχογραφήσει διασκευές του για σόλο πιάνο τραγουδιών της Λένας Πλάτωνος, γεγονός που αποτέλεσε το θέμα της έρευνας που πραγματοποίησε στο Master του.
O Σπύρος Μάνεσης έχει διδάξει τζαζ πιάνο και θεωρητικά στο Ωδείο Athenaeum, όπως επίσης και τζαζ πιάνο και διεύθυνση μουσικών συνόλων στη Θερινή Ακαδημία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Αρίωνας Γυφτάκης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1995. Ξεκινάει μαθήματα βιολιού στο Δ.Ω.Καλαμάτας και συνεχίζει με μαθήματα ηλεκτρικού μπάσου με τον Νίκο Τσότρα και τον Χάρη Χαραλάμπους. Το ενδιαφέρον του για την μουσική Jazz τον οδηγεί στο κοντραμπάσο  και από το 2009 ξεκινάει να μαθητεύει δίπλα στον Σύλβιο Σύρρο jazz αυτοσχεδιασμό, αρμονία της Jazz  και ατελιέ. Από το 2011 μαθητεύει  κλασικό κοντραμπάσο με τον Τάκη Καπογιάννη στο Ορφείο Ωδείο.