Σύντομα το συμβόλαιο του Δήμου Καλαμάτας με τη γαλλική πρεσβεία για το πρώην γαλλικό Ινστιτούτο


 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΝ. ΝΙΚΑ – ΚΩΝ. ΤΖΑΒΑΡΑ

 

Σύντομα το συμβόλαιο με τη γαλλική πρεσβεία για το πρώην γαλλικό Ινστιτούτο  

 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

 

Σε λίγες ημέρες αναμένεται η υπογραφή του συμβολαίου για τη μίσθωση του κτηρίου του παλιού Γαλλικού Ινστιτούτου μεταξύ της γαλλικής πρεσβείας και του Δήμου Καλαμάτας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες, μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Κων. Τζαβάρα, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας.

Ο κ. Νίκας ανέφερε ότι το υπουργείο Πολιτισμού υπέγραψε συμβολαιογραφική πράξη με την οποία λύθηκε η μίσθωση που υπήρχε για το κτήριο και πλέον άνοιξε ο δρόμος για την υπογραφή συμβολαίου του Δήμου με τη γαλλική πρεσβεία.

Εκτός από το συγκεκριμένο θέμα, κατά τη μεταξύ τους συνάντηση συζητήθηκε η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για το ΔΗΠΕΘΕΚ, προκειμένου, όπως είπε ο κ. Νίκας, να μετατραπεί σε πραγματικό Περιφερειακό Θέατρο για ολόκληρη την Πελοπόννησο. Χαρακτήρισε πολύ καλή την εξέλιξη και μετέφερε την ικανοποίηση του κ. Τζαβάρα για τη συνεργασία.

 

Μέγαρο Χορού

Όσον αφορά στο Μέγαρο Χορού, ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί κατασκευαστικά και απομένουν ελάχιστα να γίνουν. Πρόσθεσε πως έχουν ξεκινήσει οι δοκιμές και απομένει η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, για την οποία σχετική μελέτη θα προωθηθεί στην ΕΕΤΑΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα των αστικών αναπλάσεων.

Ο κ. Νίκας έθιξε ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα, αυτό της λειτουργίας του Μεγάρου Χορού. Γνωστοποίησε πως η παλιά σκέψη να λειτουργήσει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εγκαταλείφθηκε, δεδομένου ότι πολλά από αυτά καταργούνται, λόγω της υφιστάμενης κατάστασης. Παρατήρησε πως υπάρχει άλλος δρόμος διοίκησης, όπως αυτός που ακολούθησε ο Δήμος Πειραιά και σε αντιστοιχία με τα εδώ δεδομένα, είναι η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ υπουργείου Πολιτισμού, Περιφέρειας Πελοποννήσου και Δήμου Καλαμάτας για τη λειτουργία του.

Επισήμανε πως χρειάζονται πολλά χρήματα για τη λειτουργία του και πως στο Διοικητικό του Συμβούλιο θα πρέπει να ανήκουν άνθρωποι με πανελλαδική τουλάχιστον αναφορά, ενώ θα πρέπει να γίνει συνεννόηση και με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ανέφερε ακόμη ότι με τη λειτουργία του, αλλά και την ολοκλήρωση του δρόμου Τρίπολη- Καλαμάτα, οι παραστάσεις του Μεγάρου Χορού θα απευθύνονται σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό και όχι μόνο σε αυτό της Μεσσηνίας, αφού θα μπορεί κάποιος από την Τρίπολη να βρίσκεται σε μισή ώρα στην Καλαμάτα και κάποιος από το Άργος σε 40 λεπτά.