Το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας απεφάνθη ότι η οικονομική κρίση είναι «πρόσκαιρο φαινόμενο»


 

Κ. Μαργέλης: «Εσφαλμένη η αιτιολογία»

 

Της Βίκυς Βετουλάκη

Απορριπτικές είναι δύο νέες αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας για ισάριθμες αιτήσεις ρύθμισης υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με τη βασική αιτιολογία ότι η αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει αιτία την οικονομική κρίση της χώρας, την οποία το Δικαστήριο χαρακτηρίζει «πρόσκαιρο φαινόμενο και δεν περιέχει τα στοιχεία της μονιμότητας, της γενικότητας και της διάρκειας».
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, χαρακτήρισε εσφαλμένη την αιτιολογία, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς η οικονομική κρίση στην Ελλάδα συνεχώς βαθαίνει.
Το Ειρηνοδικείο εξέδωσε και μια θετική απόφαση για υπερχρεωμένο νοικοκυριό.

 

 

Απορριπτικές αποφάσεις
Η πρώτη απορριπτική απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας αφορούσε αίτηση 43χρονης που, ως εξωτερική συνεργάτις πολυκαταστήματος, έχει μέσο μηνιαίο εισόδημα 237 ευρώ, είναι έγγαμη, φιλοξενείται σε συγγενικό πρόσωπο και έχει δύο κόρες. Παράλληλα, ως άνεργη λαμβάνει επίδομα από τον ΟΑΕΔ ύψους 381 ευρώ. Δεν έχει περιουσιακά στοιχεία, παρά μόνο ένα αυτοκίνητο, αξίας 5.000 ευρώ.
Οι συνολικές της οφειλές είναι 42.875,82 ευρώ και προέρχονται από δύο τράπεζες, για τέσσερις πιστωτικές κάρτες και δύο καταναλωτικά δάνεια.

 

Το Δικαστήριο απέρριψε την αίτησή της, με την αιτιολογία ότι η αιτούσα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και είναι νέα. Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι παροδική η αδυναμία πληρωμής των οφειλών της και, σύμφωνα με το Δικαστήριο, οφείλεται στην οικονομική κρίση της χώρας, φαινόμενο το οποίο χαρακτηρίζεται στην απόφαση «πρόσκαιρο και δε χαρακτηρίζεται από μονιμότητα, γενικότητα και διάρκεια».
Στη δεύτερη απορριπτική απόφαση, αίτηση είχε καταθέσει μια 63χρονη έγγαμη συνταξιούχος του ΙΚΑ, με μηναία σύνταξη 1.500 ευρώ. Οι συνολικές της οφειλές είναι 98.700,62 ευρώ και προέρχονται από δάνεια σε τρεις τράπεζες. Το μόνο της περιουσιακό στοιχείο είναι ένα αυτοκίνητο του 2002, ενώ στην απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας υπογραμμίζεται ότι στο εκκαθαριστικό του 2011 έχει δηλώσει εισόδημα 24.896,38 ευρώ. Αυτό δεν ανταποκρίνεται στη σύνταξη που λαμβάνει, καθώς το δηλωθέν ποσό είναι μεγαλύτερο.
Καταλήγοντας η απόφαση του Δικαστηρίου επισημαίνει ότι από την ακροαματική διαδικασία και τα στοιχεία αποδείχθηκε ότι η αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμών οφειλών δεν είναι μόνιμη, αλλά οφείλεται σε παροδική αιτία, την οικονομική κρίση.

 

Θετική απόφαση
Επίσης, το Ειρηνοδικείο εξέδωσε μια θετική απόφαση που αφορά αίτηση 40χρονου Σέρβου που ζει μόνιμα στην Ελλάδα εδώ και 16 χρόνια. Ο αιτών είναι άνεργος οικοδόμος από το 2010, ενώ η σύζυγός του εργάζεται και φιλοξενούνται σε συγγενικό σπίτι.
Οι συνολικές οφειλές του ανέρχονται σε 18.624 ευρώ και προέρχονται από δύο καταναλωτικά δάνεια από μία τράπεζα.
Το Δικαστήριο αποφάσισε ότι έχει περιέλθει σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, χωρίς δική του υπαιτιότητα. Για το λόγο αυτό αποφασίσθηκε η ρύθμιση των χρεών του για 4 χρόνια, με 50 ευρώ μηνιαίως.