Η Εστία του ΤΕΙ Καλαμάτας υπό κατάληψη

Η Εστία του ΤΕΙ Καλαμάτας υπό κατάληψη

Εδώ και μερικές μέρες η Εστία του ΤΕΙ Καλαμάτας τελεί υπό κατάληψη λόγω απομάκρυνσης της προϊσταμένης.
Εμείς βρεθήκαμε στο χώρο της Εστίας και μιλήσαμε με σπουδαστές για την κατάληψη, αλλά και γενικότερα για τη ζωή εκεί.
Μιλήσαμε και με τον πρόεδρο του ΤΕΙ, Ανδρέα Κανάκη, ώστε να έχουμε και τη δική του θέση.
Οι σπουδαστές που μας μίλησαν είναι η Αλεξάνδρα Φουρναράκη, ο Ανδρέας Παπανικολάου και ο Γεράσιμος Πεφάνης.

«Αυτός ο χρόνος ξεκίνησε μια χαρά», μας λένε, «οι προηγούμενοι δύο, ειδικά ο πρώτος, ήταν αισχρός. Έβλεπες περίεργα πράγματα εδώ, έμπαινε όποιος ήθελε, εξωεστιακοί έμεναν μέσα στην Εστία. Το νέο χρόνο που πάρθηκαν κάποια μέτρα, καλώς ή κακώς έχουμε δει μιαν άλλη Εστία. Δε φοβόμαστε ποιος θα είναι στο διπλανό κρεβάτι, δε φοβόμαστε αν κάποιος κλέψει. Πλέον οι πόρτες στα δωμάτια είναι ξεκλείδωτες και γενικότερα υπάρχει μια ασφάλεια εδώ».

Οι γονείς δεν είχαν πρόσβαση: «Το μοναδικό που μας πείραξε και αποτελεί κανόνα της Εστίας,  είναι ότι δεν μπορούν να ανεβαίνουν στα δωμάτιά μας κάποια δικά μας άτομα και συγκεκριμένα οι γονείς μας, που έχουν πρόσβαση μόνο στους κοινοχρήστους χώρους. Αν και με αγώνα των οικότροφων καταφέραμε οι γονείς μας να έχουν δικαίωμα να φτάσουν στα δωμάτιά μας.
Να σημειωθεί ότι για να μπει κάποιος στους κοινόχρηστους χώρους πρέπει να δώσει ταυτότητα σε άτομο εταιρείας security που υπάρχει στην είσοδο, ενώ για να περάσει κανείς τη σιδερένια πόρτα της περίφραξης πρέπει να χτυπήσει κουδούνι και να του ανοίξει ο φύλακας».

Κάμερες: «Σχετικά με τις κάμερες που είχε ακουστεί ότι θα τοποθετούνταν στην Εστία, ήταν παραπληροφόρηση. Είχε ακουστεί ότι θα μπουν στους κοινόχρηστους χώρους, στις πόρτες δηλαδή περιμετρικά της περίφραξης της Εστίας, ενώ μετά κάποιοι διέδωσαν ότι ήθελαν να βάλουν κάμερες στα δωμάτια και εσωτερικά. 
Η αλήθεια είναι ότι είχαν πει για τις πίσω μεριές (βόρεια) που ο φύλακας δεν έχει ορατότητα. Αυτή τη στιγμή μπορεί να ελέγξει μόνο αν κάνει περιπολία. Το δε κτήριο φυλάσσεται όλο το 24ωρο, αφού υπάρχουν 3 βάρδιες με φύλακα».

Κατάληψη: Η κίνηση που εξόργισε τους οικότροφους και είναι υπό κατάληψη η Εστία, είναι η ξαφνική απομάκρυνση της προϊσταμένης. Τα παιδιά θεωρούν ότι έχει κάνει έργο επί 2,5 χρόνια και πιστεύουν ότι δεν έγινε τυχαία η απομάκρυνση, μερικές μέρες πριν αλλάξει ο πρόεδρος.
Την κατάληψη τη χαρακτηρίζουν καθαρά ειρηνική, αφού στην Εστία μπαίνουν όλοι οι σπουδαστές, οι άνθρωποι της καθαριότητας, του κυλικείου. Οι μόνοι που δε μπαίνουν είναι το διοικητικό προσωπικό.
Θέλουν να ελπίζουν ότι θα δικαιωθούν, δεν έχουν κάτι με τον αντικαταστάτη, αλλά θεωρούν άδικη την απομάκρυνση της προϊσταμένης.
Το ευχάριστο για τους σπουδαστές είναι ότι υπάρχει από το σύνολο αποδοχή της απόφασης και των κινητοποιήσεων, ενώ δημοσιεύουν τα θέματα της κατάληψης, είτε μέσω του Τύπου είτε μέσω facebook.

Σύλλογος οικότροφων: Σύλλογος οικότροφων δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, αν και οι σπουδαστές προσπαθούν να συστήσουν. Ωστόσο, είναι κάπως απαγορευτικό το κόστος.
Η δημιουργία του εν λόγω Συλλόγου θεωρούν ότι ενοχλεί τη διοίκηση, γιατί θα αποτελείται μόνο από οικότροφους και θα αφήσουν τους διοικητικούς αλλά και τις παρατάξεις απέξω.

Καταγγελίες: Συμφώνα με τους σπουδαστές, υπάρχει διοικητικός υπάλληλος του ΤΕΙ, αποσπασμένος στην Εστία, για τον οποίο υπάρχει καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση και καταγγελία ότι μπήκε σε δωμάτιο σπουδαστή, χωρίς ο δεύτερος να είναι παρών.

Ενοίκιο στην Εστία και παροχές: Όσο για το ενοίκιο που στο παρελθόν είχε τεθεί ως θέμα, μας διευκρίνισαν ότι οι πολύτεκνοι δεν πληρώνουν. Για όσους πληρώνουν, θεωρούν ότι γλιτώνουν πάρα πολλά, ενώ τους παρέχονται όλα, όπως φως, νερό, internet, nova.
Σε σχέση με άλλες Εστίες που οι σπουδαστές έχουν επισκεφτεί, τη θεωρούν πρότυπο- και ως κτήριο αλλά και ως παροχές και οργάνωση.

Πρόεδρος ΤΕΙ

Το «Θάρρος» επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Καλαμάτας, Ανδρέα Κανάκη, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις μας:

-Τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην Εστία του ΤΕΙ Καλαμάτας;
Η Εστία εδώ και μια εβδομάδα είναι υπό κατάληψη από τους ενοίκους.
 
-Οι λόγοι;
Δεν ξέρω τους λόγους. Έναν που ξέρω μόνο και πέρασε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι ότι ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση του συμβουλίου για μετακίνηση της προϊσταμένης.
Το συμβούλιο δεν αποφάσισε για ένα πρόσωπο εκείνη τη μέρα. Αποφάσισε για μετακίνηση τριών ανθρώπων, για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών αναγκών και μόνο. Τίποτε άλλο. Σε αυτή την απόφαση ούτε ρώτησε τους σπουδαστές, ούτε πρέπει να ρωτήσει τους σπουδαστές. Δε συνδιοικείται το ίδρυμα από τους σπουδαστές.

-Οι σπουδαστές θεωρούν ότι είναι δική σας απόφαση και υπάρχει συσχετισμός με την απομάκρυνση της προϊσταμένης.
Δεν μπορώ να καταλάβω από πού προκύπτει κάτι τέτοιο. Αν διαβάσουν την απόφαση του συμβουλίου, την εισήγηση δεν την έκανε ο πρόεδρος, την έκανε η γραμματέας και ο πρώτος αντιπρόεδρος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το προσωπικό. Αυτές τις συκοφαντίες να τις αφήσουν στην άκρη.

-Στους σπουδαστές τι έχετε να πείτε;
Δεν έχω να τους πω απολύτως τίποτα, εάν μπορούν να κάνουν αυτοδιαχείριση, ας την κάνουν. Εγώ δεν πρόκειται να υποκύψω σε πιέσεις, η διοίκηση αυτή δεν υπέκυψε ποτέ σε πιέσεις από καμιά ομάδα συμφερόντων. Και θέλω να καταλάβω, γιατί συντάσσονται τόσο πολύ με την πρώην προϊσταμένη. Έχουν ιδιαίτερα συμφέροντα;

-Σχετικά με υπάλληλο για τον οποίο υπάρχουν καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και ότι μπήκε σε δωμάτιο σπουδαστή ενώ δεν ήταν παρών, ένα σχόλιο.
Είναι γεγονός ότι μπήκε σε δωμάτιο, όχι μόνος του, αλλά με δεύτερο άτομο, δηλαδή με το φύλακα.
Μπήκαν χωρίς να έχουν την έγκριση, ήταν λάθος τους, το αναγνωρίζουν, δεν είχε σκοπιμότητα. Στο σπουδαστή που ήρθε και με βρήκε, του είπα ότι έχει δίκιο και δε θα ξανασυμβεί.
Όσο για τη σεξουαλική παρενόχληση, υπήρχε καταγγελία από συγκεκριμένη σπουδάστρια. Εγώ την κάλεσα εδώ και τη ρώτησα αν πράγματι υπήρξε σεξουαλική παρενόχληση και μου είπε ότι «δεν έγινε, απλώς με κοίταξε». Όταν τη ρώτησα αν το θεώρησε παρενόχληση και αν ο ίδιος την πλησίασε ή της μίλησε ή χειρονόμησε, η ίδια μου είπε κατηγορηματικά ότι δεν έγινε κάτι.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση