Αναβολή της δίκης για τον εμπρησμό στο “Please Don’t Tell”

Αναβολή της δίκης για τον εμπρησμό στο “Please Don’t Tell”

Από ένα βίντεο καταγραφής λείπει 1.46’’
 
 
Από την αρχή θα ξεκινήσει στις 10 Φεβρουαρίου η δίκη για τη φωτιά που κατέστρεψε το κλαμπ «Please Don’t Tell», στην οδό Ύδρας στην Καλαμάτα, το Γενάρη του 2017, αφού μετά την προβολή χθες του βιντεοληπτικού υλικού που είχε καταγραφεί από κάμερες γειτονικών καταστημάτων το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας αποφάσισε να αποστείλει αίτημα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία που είχε χειρισθεί την υπόθεση.
Η ροή στην εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία είχε φτάσει σχεδόν μέχρι την απολογία του κατηγορουμένου, ανατράπηκε χθες αργά το μεσημέρι, όταν μάρτυρας μετά την προβολή των βίντεο είπε πως, όταν του είχαν δείξει ένα συγκεκριμένο στο ανακριτικό της Πυροσβεστικής, θυμάται ότι είχε δει κι άλλες σκηνές. Έτσι, η εισαγγελέας πρότεινε, και έγινε δεκτό από το δικαστήριο, την αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης και την αποστολή στην Πυροσβεστική αιτήματος να απαντήσει αν στο πρωτότυπο αρχείο του βίντεο υπάρχει συνεχής καταγραφή χωρίς παράλειψη λεπτών ή δευτερολέπτων, κι αν έχει παραλειφθεί κάτι, για ποιον λόγο, όπως και να αποστείλει αντίγραφο. Αίτημα της Πολιτικής Αγωγής για διακοπή και όχι αναβολή, για να μην ξεκινήσει από την αρχή, δεν έγινε δεκτό και έτσι η δίκη αναβλήθηκε. Επίσης, απορρίφθηκε αίτημα του δικηγόρου της Πολιτικής Αγωγής, Κώστα Μαργέλη, για πραγματογνωμοσύνη από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας για καλύτερη ανάλυση των βίντεο.
 
Βίντεο
Η δίκη είχε διακοπεί την προηγούμενη φορά, μετά τις καταθέσεις των μαρτύρων, προκειμένου να προβληθεί το βιντεοληπτικό υλικό που έχει καταγραφεί το επίμαχο διάστημα.
Μετά την προβολή των βίντεο από το δικαστήριο κλήθηκαν για συμπληρωματική κατάθεση ο τότε μισθωτής του κτηρίου όπου λειτουργούσε το κλαμπ και ένας εκ των υπενοικιαστών του.
Και στους δύο προβλήθηκε συγκεκριμένο βίντεο, όπου φαίνονται στην περιοχή κοντά στο κλαμπ το επίμαχο βράδυ της φωτιάς δύο άτομα. Ο τότε μισθωτής του κτηρίου κατέθεσε με βεβαιότητα πως αναγνωρίζει τον κατηγορούμενο ως ένα από τα δύο άτομα που φαίνονται στο βίντεο, το άλλο, όπως είπε, είναι άγνωστο. Μάλιστα, σε ερώτηση της Έδρας, απάντησε ότι τον γνωρίζει πολλά χρόνια και γι’ αυτό είναι τόσο βέβαιος ότι είναι αυτός και πως έχει χαρακτηριστικό περπάτημα. Ο ίδιος σε άλλο σημείο της κατάθεσής του σημείωσε: «Έξω στην Καλαμάτα οι ίδιοι λένε ότι το έχουν κάνει για να φοβούνται οι υπόλοιποι», κι όταν δέχτηκε ερώτηση από το συνήγορο υπεράσπισης, Περικλή Ξηρογιάννη, απάντησε πως αυτό δεν το έχουν πει στον ίδιο, αλλά σε άλλους, και πως αυτοί τον απειλούσαν ότι θα μπουν με ρόπαλα σε άλλο μαγαζί που άνοιγε και το έκαναν.
Τέλος και χθες αρνήθηκε να κατονομάσει το άτομο που του είπε πως πριν από την πυρκαγιά είδε τον κατηγορούμενο με άλλο άτομο κοντά στην περιοχή, καθώς, όπως είπε, φοβούνται.
 
Λείπει τμήμα του βίντεο
Ο υπενοικιαστής που κλήθηκε και αυτός για συμπληρωματική κατάθεση, είπε επίσης με βεβαιότητα πως αναγνωρίζει τον κατηγορούμενο ως ένα από τα δύο άτομα που εμφανίζονται στο βίντεο, ενώ ανέφερε πως όταν του το είχαν δείξει στην Πυροσβεστική, θυμάται ότι είχε δει κι άλλα πλάνα. Μάλιστα, είπε ότι από τότε είχε κατονομάσει τον κατηγορούμενο στην Πυροσβεστική, ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ανέφερε ότι δέχεται απειλές από άγνωστα άτομα.
Μετά την παρατήρηση ότι έχει δει κι άλλα πλάνα, ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής ζήτησε να ερευνηθεί γιατί λείπει από την καταγραφή χρονικό διάστημα 1 λεπτού και 46 δευτερολέπτων και, τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της υπόθεσης.
Η φωτιά στις 8 Ιανουαρίου του 2017, ημέρα Κυριακή, έγινε αντιληπτή λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ. Οι 18 πυροσβέστες με τα 7 οχήματα που έφθασαν στο σημείο άμεσα δεν μπόρεσαν να μπουν στο κτήριο, καθώς η φωτιά είχε πάρει μεγάλη έκταση λόγω των εύφλεκτων υλικών. Τελικά, όλο το κτήριο παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ από την πυρκαγιά κατέρρευσε η σκεπή. Οι ζημιές εκτιμήθηκε ότι ξεπέρασαν τα 700.000 ευρώ. Κατηγορούμενο για εμπρησμό είναι ένα άτομο.
Κατά την πρώτη ημέρα της δίκης τα όσα είχαν ακουσθεί από ορισμένους μάρτυρες κατηγορίας είχαν προξενήσει ιδιαίτερη εντύπωση, αφού κατονόμαζαν συγκεκριμένο άνθρωπο που υποστηρίζουν ότι εμπλέκεται και για λογαριασμό του ενήργησε ο κατηγορούμενος, ενώ μιλούσαν και για έναν «κηρυγμένο πόλεμο στη νύχτα της πόλης» μεταξύ δύο ατόμων, αφού από παλιοί συνεργάτες είναι πλέον ο ένας απέναντι στον άλλον.
 
Της Βίκυς Βετουλάκη