«Υπάρχει μέλλον για το ελληνικό ελαιόλαδο σε όλο τον κόσμο»

«Υπάρχει μέλλον για το ελληνικό  ελαιόλαδο σε όλο τον κόσμο»

Σεμινάριο γευσιγνωσίας στην Κυπαρισσία από το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου

«Όχι, δεν υπάρχει μέλλον για το ελληνικό ελαιόλαδο στην Ελλάδα. Υπάρχει μέλλον για το ελληνικό ελαιόλαδο σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο διεθνούς φήμης γευσιγνώστης και πρόεδρος του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου EVO IOOC, Dr Antonio Giuseppe Lauro, στο εκπαιδευτικό σεμινάριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου που διοργάνωσαν το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου σε συνεργασία με τη ΔΑΟΚ Τριφυλίας και το Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας, στο πλαίσιο των δράσεων για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα, την Παρασκευή το απόγευμα, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας. 

«Έρχομαι στην περιοχή σας, στη χώρα σας, κάθε χρόνο γιατί η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός παραγωγός που τώρα αναδεικνύεται για την υψηλή ποιότητα των ελαιολάδων και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτό. Αυτό δεν το λέω μόνο εγώ, αλλά το λένε είκοσι τέσσερις διεθνείς γευσιγνώστες ελαιολάδου που συμμετέχουν κι έχουν βραβεύσει με υψηλά βραβεία ποιότητας τριάντα εννέα ελληνικά ελαιόλαδα. Βέβαια, αυτό είναι ένα υψηλό ποσοστό, γιατί το ελληνικό ελαιόλαδο κάλυπτε το 75% των δειγμάτων στο διαγωνισμό. Και ο σκοπός της επίσκεψής μου και της αποψινής βραδιάς είναι επειδή θέλω να ενημερώσω και να αφηγηθώ τις ιστορίες γι’ αυτό τον κόσμο της γευσιγνωσίας στους παραγωγούς της Μεσσηνίας και συγκεκριμένα της Κυπαρισσίας, δηλαδή λίγο να τους εξάψω τη φαντασία και τη γνώση, κυρίως αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή που η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Αν υπάρχει μια συνταγή, δεν ξέρω. Μια συνταγή θα προσπαθήσουμε ν’ ανακαλύψουμε όλοι μαζί απόψε, το πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ποιότητα του ελαιολάδου σε μια πιο υψηλή τιμή, όπου ο παραγωγός θα μπορεί πλέον να έχει μια βιώσιμη παραγωγή και καλλιέργεια», σημείωσε Dr Antonio Giuseppe Lauro. 

Το σεμινάριο ξεκίνησε με τον εκπρόσωπο του Ιδρύματος, Γιώργο Βεργινάδη και απηύθυναν χαιρετισμούς ο διευθυντής και υπεύθυνος προγραμμάτων του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Κυπαρισσίας, Γιώργος Τσουμάνης, ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Θοδωρής Βασιλόπουλος και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη εργασιών του σεμιναρίου. 

Ακολούθως μίλησε στους παραγωγούς ο Dr Antonio Giuseppe Lauro, με διερμηνεία – μετάφραση από τη Χριστίνα Στριμπάκου, Co-Founder του LIA’ Premium Extra Virgin Olive Oil, και έγινε δοκιμή και σχολιασμός διεθνών μονοποικιλιακών και πολυποικιλιακών ελαιολάδων. 

Το σεμινάριο διοργανώθηκε με την υποστήριξη των: LIΑ Premium Extra Virgin Olive Oil, Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών και FILIATRA AGROVISION.

Του Ηλία Γιαννόπουλου