Σε ύψιστη επιφυλακή οι υγειονομικές Αρχές στην Ευρώπη για τον κορονοϊό

Σε ύψιστη επιφυλακή οι  υγειονομικές Αρχές στην Ευρώπη για τον κορονοϊό

Ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ανήλθε στους 722 ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στην ηπειρωτική Κίνα, ενώ καταγράφηκαν επιπλέον 3.399 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του ιού, αυξάνοντας σε πάνω από 31.774 το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα.

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία, ο κορωνοϊός έχει προσβάλει περισσότερους από 34.800 ανθρώπους παγκοσμίως. Προσφάτως, δε, ανακοινώθηκαν νέα επιστημονικά δεδομένα που συμβάλλουν στην καλύτερη κατανόηση της λοίμωξης και στη διαχείριση της επιδημίας.

Κινέζοι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι πιθανόν ο ιός να πέρασε στους ανθρώπους από την κατανάλωση του κρέατος του φολιδωτού μυρμηγκοφάγου (manis javanica) που είναι περιζήτητο σε αυτές τις περιοχές της Ασίας.

Ο φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, γνωστός και ως παγκολίνος, είναι ένα θηλαστικό που κινδυνεύει με εξαφάνιση, διακινείται παράνομα και είναι περιζήτητο για το κρέας και τις φολίδες του. Ο ιός που εντοπίστηκε στον άνθρωπο μοιάζει κατά 99% με τον αντίστοιχο που απομονώθηκε σε αυτά τα ζώα, απαιτούνται όμως περαιτέρω επιδημιολογικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν το εύρημα, αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος.