Ακόμα να σταλούν οι πραγματογνωμοσύνες για το θάνατο του Κ. Θεοδωρακάκη πέρυσι στο σαϊτοπόλεμο


Αναβλήθηκε η δίκη των 7 για τον Οκτώβριο, ενώ είναι σε εξέλιξη η νέα έρευνα

Για τον Οκτώβριο του 2020 αναβλήθηκε χθες εκ νέου η δίκη των επτά κατηγορούμενων για τον άδικο θάνατο του 54χρονου εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη πέρυσι την Κυριακή του Πάσχα κατά τη διάρκεια του σαϊτοπόλεμου, από σαΐτα που έφυγε ανεξέλεγκτη προς το πλήθος.

Παρότι σε λίγους μήνες συμπληρώνεται ένας χρόνος από το τραγικό αυτό περιστατικό, ακόμα ο φάκελος της συγκεκριμένης δικογραφίας δεν έχει συμπληρωθεί με τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης που είχε ζητηθεί, ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διευρυμένη προκαταρκτική έρευνα που έχει διατάξει η Εισαγγελία για όλα όσα αφορούν στη διοργάνωση του σαϊτοπόλεμου.

Φονική σαΐτα

Συγκεκριμένα, η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας αναβλήθηκε για τις 7 Οκτωβρίου και κατηγορούμενοι είναι ο τότε αρχηγός του μπουλουκιού «Άγιος Σίδερης» και ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, για ανθρωποκτονία από αμέλεια με ενέργεια και παράλειψη, σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ ο αρχηγός μαζί με πέντε μέλη του μπουλουκιού κατηγορούνται για παραβάσεις του νόμου περί βεγγαλικών και όπλων.

Ο άτυχος Κώστας Θεοδωρακάκης κάθε χρόνο ως εικονολήπτης κάλυπτε το έθιμο του σαϊτοπόλεμου. Πέρυσι, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα και λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση, βρισκόταν στο γραφείο του στην οδό Αρτέμιδος, ακριβώς απέναντι από το χώρο του δημοτικού πάρκινγκ όπου διεξαγόταν ο σαϊτοπόλεμος. 

Λίγο πριν από τις 8.00 κατέβηκε εκεί και ξεκίνησε να βιντεοσκοπεί έξω από την πλαστική περίφραξη που είχε τοποθετήσει ο Δήμος από την πλευρά της Αρτέμιδος.

Ένα τέταρτο πριν από τις 9.00 το βράδυ στο χώρο διεξαγωγής του σαϊτοπόλεμου μπήκε η ομάδα από τον Άγιο Σίδερη και ξεκίνησε την επίδειξη. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ορισμένες σαΐτες έφυγαν ανεξέλεγκτες προς τον κόσμο που παρακολουθούσε, ενώ φωτιά πήρε και το ταγάρι του αρχηγού του μπουλουκιού, με αποτέλεσμα να ανάψουν οι σαΐτες που είχε μέσα και τον ίδιο να προσπαθεί πατώντας τες στο έδαφος να τις σβήσει.

Μία σαΐτα με απίστευτη ταχύτητα έφυγε προς το πλήθος και χτύπησε τον Κώστα Θεοδωρακάκη στο κεφάλι, με την κάμερά του να καταγράφει την πορεία της προς αυτόν. Κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Μακρύς ο δρόμος

Χθες ο δικηγόρος υπεράσπισης των σαϊτολόγων, Αντώνης Κατσάς, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει πολύ δρόμο μπροστά της και πρόσθεσε: «Πρώτον, δεν έχουν έρθει ακόμα οι πραγματογνωμοσύνες. Μια από αυτές είναι για το βιντεοληπτικό υλικό που έχει σταλεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια, προκειμένου να αποφανθούν ποια ήταν η πορεία της σαΐτας που χτύπησε τον άνθρωπο, ποιος την είχε στα χέρια του, από πού έφυγε κ.λπ. Το συγκεκριμένο σημείο της υπόθεσης είναι ακόμα αδιασαφήνιστο για το δικαστήριο. Δεν ξέρω γιατί καθυστερούν τόσο πολύ τα αποτελέσματα. Η αλήθεια είναι, διαβάζοντας τα πρακτικά της δίκης, ότι δε φαίνεται να υπάρχει σαφής εντολή στο τι ακριβώς να διερευνήσει ο πραγματογνώμονας. Έτσι, λοιπόν, η υπόθεση αυτή έχει μάκρος, αλλά και βάθος. Γιατί ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη μια προκαταρκτική εξέταση που έχει διαταχθεί από τον εισαγγελέα, η οποία πυροδοτήθηκε από ανώνυμη καταγγελία. Η ανώνυμη αυτή καταγγελία επιρρίπτει ευθύνες σε πολλούς ανθρώπους. Ξεκινάει από τον τότε δήμαρχο, από τον πρόεδρο της “Φάρις”, από τον τότε αστυνομικό διευθυντή και όλους όσοι εμπλέκονται, ενώ συμπαρασύρει και τα μέλη των άλλων μπουλουκιών». 

Μάλιστα, ο κ. Κατσάς είπε ότι η τωρινή δίκη αφορά «στους τελευταίους τροχούς της άμαξας» και με την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας, αν προκύψουν κατηγορούμενοι, θα πρέπει να γίνει ενοποίηση των δικογραφιών. «Εκεί θα φανεί όλη η αλήθεια, εκεί θα κατανεμηθούν πραγματικές ευθύνες και θα δει ο κόσμος τι ακριβώς έχει συμβεί και ποιος φέρει την ευθύνη. Διότι, κακά τα ψέματα, άπαντες γνώριζαν, άπαντες τροφοδοτούσαν, άπαντες εκθείαζαν, άπαντες χρηματοδοτούσαν, άπαντες επένδυαν και πολιτικά και κοινωνικά επάνω σε αυτό το έθιμο», κατέληξε ο κ. Κατσάς. 

Από την πλευρά της οικογένειας του άτυχου εικονολήπτη, ο δικηγόρος Περικλής Ξηρογιάννης σημείωσε ότι εκκρεμούν τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης, ενώ η συγκεκριμένη δικογραφία έγινε στο πλαίσιο του αυτοφώρου, άρα οι Αρχές δεν είχαν χρόνο στη διάθεσή τους για να ερευνήσουν όλες τις πτυχές και προς όλες τις κατευθύνσεις.

«Θεωρώ ότι όσο περνάει ο καιρός θα εμπλουτίζονται και οι δικές μας γνώσεις και η δικογραφία με στοιχεία που θα μπορούν να αξιοποιηθούν από το δικαστήριο. Όσον αφορά στην παράλληλη έρευνα, οπωσδήποτε είναι μια διαδικασία που δεν μπορούμε να έχουμε γνώση, καθώς είναι μυστική, θεωρώ όμως ότι προχωράει και αυτή θα πρέπει να ενισχύσει με περισσότερες πληροφορίες και την παρούσα δικογραφία. Η πολιτική αγωγή και από αυτή τη δικογραφία έχει άποψη για το πώς έχει γίνει το συμβάν και πώς κατανέμονται οι ευθύνες», κατέληξε ο κ. Ξηρογιάννης. 

Της Βίκυς Βετουλάκη