Παρατεταμένη… ξηρασία στην Καλαμάτα εν μέσω κορωνοϊού

Παρατεταμένη… ξηρασία  στην Καλαμάτα εν μέσω κορωνοϊού

Πάνω από μια μέρα χωρίς νερό – Οργή από κατοίκους και επαγγελματίες

Το νερό… νεράκι είπαν οι κάτοικοι του Δήμου Καλαμάτας για περισσότερο από 24 ώρες, μια και τα προβλήματα στον κεντρικό αγωγό υδροδότησης του Συνδέσμου Ύδρευσης δεν αντιμετωπίστηκαν στο χρόνο που είχε ανακοινωθεί.

Έτσι, από την Κυριακή το μεσημέρι μέχρι και αργά το απόγευμα χθες χιλιάδες δημότες έψαχναν τρόπους για να αντιμετωπίσουν το όλο πρόβλημα, ενώ «υπέφεραν» και οι επαγγελματίες, με αποτέλεσμα να υπάρξουν, και δικαιολογημένα, διαμαρτυρίες.

Κι όλα αυτά εν μέσω κορωνοϊού, που πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας… σχολαστικά, σύμφωνα και με τη διαφήμιση. 

Η αρχική ανακοίνωση του Συνδέσμου ανέφερε ότι το νερό θα έφτανε στις βρύσες των Καλαματιανών νωρίς χθες το πρωί. Μάλιστα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης, Δημήτρης Κουκούτσης, έβγαλε πανηγυρική ανακοίνωση ότι το πρόβλημα στον αγωγό αντιμετωπίστηκε νωρίτερα απ’ ό,τι είχε υπολογιστεί. Έκρινε, δε, σκόπιμο να ευχαριστήσει γι’ αυτό το δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, αλλά και υπαλλήλους, τόσο του Συνδέσμου όσο και της ΔΕΥΑΚ. Λίγο αργότερα, όμως, προέκυψε άλλο πρόβλημα και στις πέντε το πρωί έβγαλε ακόμα μία ανακοίνωση, που υποστήριζε ότι γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί.

Η βλάβη στον κεντρικό αγωγό, στην περιοχή του Αντικάλαμου, όπως φάνηκε, ήταν ιδιαίτερα σοβαρή και το συνεργείο από τη στιγμή που εντόπισε το πρόβλημα, προσπαθούσε να το αποκαταστήσει. Νωρίς το απόγευμα χθες ολοκλήρωσε τις εργασίες και άρχισε η σταδιακή τροφοδότηση του Δήμου με νερό.

Σχόλιο της Λαϊκής Συσπείρωσης
Στο μεταξύ, σε σχετικό σχόλιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, αναφέρεται: «Οργή και αγανάκτηση έχει προκαλέσει σε πολλούς η νέα διακοπή νερού από το Σύνδεσμο Ύδρευσης που προήλθε μετά τις πανηγυρικές βραδινές δηλώσεις με δελτία Τύπου που αποθέωναν τον ίδιο το Σύνδεσμο και το Δήμο Καλαμάτας!

Σε μια περίοδο  καραντίνας λόγω κορωνοϊού και των συνθηκών υγιεινής που επιβάλλουν σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, είναι φανερό πως δεν είχε γίνει σωστή εκτίμηση των ζημιών αλλά και του χρόνου αποκατάστασής τους. Αυτή η κατάσταση προκάλεσε νέα οικονομικά βάρη στις επιχειρήσεις που λειτουργούν και στα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά.

Ο Δήμος θα έπρεπε τουλάχιστον να προσφέρει νερά σε όσους είναι στο συσσίτιο, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και στις δομές Πρόνοιας».

Ο νέος κεντρικός αγωγός ύδρευσης
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το έργο της αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές του Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα και τη Μεσσήνη είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο νέος αγωγός Φ800 (το έργο προβλέπει την αντικατάσταση των υπαρχόντων αγωγών διατομής Φ600 και Φ300 που χρονολογούνται από το 1977 και το 1936 αντίστοιχα), που επιδιώκεται να υδροδοτεί την Καλαμάτα, θα πορεύεται επί της παλαιάς εθνικής οδού Καλαμάτας – Τρίπολης και όχι ανατολικά αυτής, όπως ο υπάρχων αγωγός Φ600.

Ο νέος κεντρικός αγωγός διατομής Φ800 από την Τ.Κ. Πηδήματος έως την Καλαμάτα έχει σχεδιαστεί για μεταφορά νερού για 150.000 κατοίκους, ώστε να καλύπτει τις μελλοντικές ανάγκες υδροδότησης του Δήμου Καλαμάτας, του Δήμου Μεσσήνης και των Τοπικών Κοινοτήτων της παραλιακής ζώνης του Δήμου Δυτικής Μάνης (από Αβία έως Τραχήλα).

Μάλιστα, στις αρχές του περασμένου μήνα διεξήχθη ο διαγωνισμός του έργου, όπου υπήρξε και προσωρινός μειοδότης (εταιρεία Θέμελη Α.Ε. με έκπτωση 36,51%). Το έργο έχει προθεσμία υλοποίησης 24 μήνες.

Μετά τη διακοπή των έργων από το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”, το έργο επανεντάχτηκε στο νέο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης, έχει ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου των απαραίτητων δικαιολογητικών και από τα… γραφειοκρατικά να περάσουμε επιτέλους στην υλοποίησή του.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη