Μεσσηνία: Νέα ομάδα Ρομά έκλεβε αυτοκίνητα, έκανε κλοπές και τα έκαιγε

Μεσσηνία: Νέα ομάδα Ρομά έκλεβε αυτοκίνητα,  έκανε κλοπές και τα έκαιγε

Μέθοδο το έχουν κάνει νεαροί Ρομά να επιδίδονται σε κλοπές με οχήματα που έχουν επίσης κλέψει λίγο νωρίτερα και τα οποία αμέσως μετά πυρπολούν, καταστρέφοντάς τα ολοσχερώς. Είναι, τουλάχιστον, η τρίτη περίπτωση που εξιχνιάζεται φέτος από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Καλαμάτας, με τους συγκεκριμένους να έχουν καταφέρει σε κάτι παραπάνω από ένα μήνα να κλέψουν δύο αυτοκίνητα, να κάνουν αλλεπάλληλες κλοπές και απόπειρες σε καταστήματα ανά τη Μεσσηνία και μετά να τα καίνε.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλάβουν δύο νεαρούς (ο ένας ανήλικος) και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για σύσταση εγκληματικής ομάδας, εμπρησμό και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και απόπειρες αυτών, ενώ περιλαμβάνεται ακόμη ένας Ρομά. Επιπλέον, κατηγορείται ο πατέρας του ανήλικου για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Συλλήψεις
Ύστερα από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με τα Αστυνομικά Τμήματα Μεσσήνης, Πύλου – Νέστορος και Γαργαλιάνων, εξιχνιάστηκαν δέκα κλοπέςκαι τέσσερις απόπειρες που είχαν γίνει από τους συγκεκριμένους δράστες σε διάφορες περιοχές της Μεσσηνίας.

Οι δύο από τους δράστες συνελήφθησαν το πρωί της Δευτέρας στον καταυλισμό «Παναγάκια» στο Ασπρόχωμα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, σε συνεργασία με την ΟΠΚΕ Μεσσηνίας, και συγκεκριμένα ένας 28χρονος Ρομά κι ένας 16χρονος ομόφυλός του.

Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής ομάδας, εμπρησμό και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και απόπειρες, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη έναν 27χρονο Ρομά. Επίσης, ένας 36χρονος, πατέρας του 16χρονου δράστη, κατηγορείται για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Από την έρευνα των αστυνομικών διαπιστώθηκε ότι οι δύο συλληφθέντες, μαζί με τον 27χρονο ομόφυλό τους, από τις 27 Μαρτίου είχαν συστήσει συμμορία, αφαιρούσαν οχήματα με σκοπό τη διάπραξη διακεκριμένων κλοπών σε καταστήματα και στη συνέχεια τα έκαιγαν.

Η δράση τους
Προέκυψε ότι οι δράστες, στις 27 Μαρτίου και στις 2 Μαΐου, αφαίρεσαν δύο αυτοκίνητα και χρησιμοποιώντας τα διέπραξαν, σε Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Οιχαλίας, Μεσσήνης, Πύλου-Νέστορος και Γαργαλιάνων, οκτώ κλοπές σε καταστήματα, απ’ όπου αφαίρεσαν χρήματα, λίρες Αγγλίας, δολάρια Αμερικής, κινητό τηλέφωνο και καπνικά προϊόντα, και τέσσερις απόπειρες σε καταστήματα.

Αναλυτικά:

Τη νύχτα 26 προς 27 Μαρτίου από το χωριό Αλώνια έκλεψαν αυτοκίνητο, με το οποίο στη συνέχεια έκαναν τρεις κλοπές και μια απόπειρα: Στην Οιχαλία παραβίασαν λογιστικό γραφείο και αφαίρεσαν 450 δολάρια Αμερικής και 20 λίρες Αγγλίας. Στη συνέχεια πήγαν στην Ανδρούσα και έσπασαν τζάμι φαρμακείου, όμως έγιναν αντιληπτοί και τράπηκαν σε φυγή. Συνέχισαν, όμως, και πήγαν στη Βαλύρα, όπου έσπασαν τη γυάλινη είσοδο καταστήματος εμπορίας γεωργικών εφοδίων και πήραν από την ταμειακή μηχανή 150 ευρώ. Αμέσως μετά, επίσης στη Βαλύρα, έσπασαν το τζάμι πόρτας φαρμακείου και πήραν από την ταμειακή μηχανή 1.000 ευρώ και ένα κινητό τηλέφωνο. Στις 6 το απόγευμα της 27ης Μαρτίου το κλεμμένο αυτοκίνητο βρέθηκε καμένο ολοσχερώς στο Πλατύ.

Το απόγευμα του Σαββάτου, 2 Μαΐου, από τον οικισμό Βουρνάζι έκλεψαν το αυτοκίνητο μιας γυναίκας και με αυτό πραγματοποίησαν πέντε κλοπές και τρεις απόπειρες τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή. Ειδικότερα, στους Γαργαλιάνους παραβίασαν φούρνο και πήραν από την ταμειακή μηχανή κέρματα ύψους 30 ευρώ. Στη συνέχεια και πάλι στους Γαργαλιάνους παραβίασαν κατάστημα γεωργικών εργαλείων και πήραν από την ταμειακή μηχανή κέρματα ύψους 300 ευρώ. Συνεχίζοντας τη δράση τους στους Γαργαλιάνους παραβίασαν άλλο κατάστημα γεωργικών εργαλείων και από την ταμειακή μηχανή αφαίρεσαν κέρματα ύψους 100 ευρώ. Στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος παραβίασαν κατάστημα ψιλικών και αφαίρεσαν 20 ευρώ και καπνικά είδη αξίας 2.500 ευρώ. Στη Χώρα πάλι παραβίασαν φαρμακείο, αλλά χτύπησε ο συναγερμός και τράπηκαν σε φυγή χωρίς να αφαιρέσουν κάτι. Στο Βλαχόπουλο μετά έσπασαν την κλειδαριά παντοπωλείου και αφαίρεσαν από την ταμειακή μηχανή κέρματα ύψους 50 ευρώ. Μάλιστα, φεύγοντας έγιναν αντιληπτοί από περίοικο. Μετά πήγαν στον Αριστομένη, όπου παραβίασαν παντοπωλείο, αλλά χτύπησε ο συναγερμός και έφυγαν. Επίσης στο χωριό Στέρνα παραβίασαν παντοπωλείο, αλλά και εκεί χτύπησε ο συναγερμός και τράπηκαν σε φυγή.

Ξημερώματα της Κυριακής στο Ασπρόχωμα το αυτοκίνητο που είχαν κλέψει από το Βουρνάζι βρέθηκε καμένο ολοσχερώς.

Σε καλαμιώνα
Από μαρτυρίες, αλλά κυρίως την καταγραφή από συστήματα παρακολούθησης, τη Δευτέρα αστυνομικοί της Ασφάλειας και της ΟΠΚΕ πήγαν στον καταυλισμό «Παναγάκια», όπου στο κατάλυμα που διέμεναν βρήκαν τον 28χρονο και τον 16χρονο και τους συνέλαβαν.

Σε καλαμιώνα ακριβώς πίσω, επιμελώς κρυμμένο, βρήκαν ένα σάκο που περιείχε: 203 πακέτα τσιγάρων από την κλοπή στη Χώρα, το χρηματικό ποσό των 163 ευρώ, 10 δολάρια Αμερικής, ένα αλυσοπρίονο, ένα καφέ πορτοφόλι και είδη ρουχισμού.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας για την εξακρίβωση τυχόν συμμετοχής τους σε διάπραξη και άλλων παρόμοιων αδικημάτων.

Ο εισαγγελέας άσκησε δίωξη για τις πράξεις τους και τους παρέπεμψε στον ανακριτή, από τον οποίο ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα.

Της Βίκυς Βετουλάκη