Βουβή διαμαρτυρία με «άδειες καρέκλες» στην πλατεία της Καλαμάτας

adeies karekles

Η κεντρική πλατεία Βασιλέως Γεωργίου στην Καλαμάτα γέμισε χθες από άδειες καρέκλες, μια συμβολική βουβή πράξη του κλάδου της εστίασης και διασκέδασης με κεντρικό αίτημα την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων για την επιβίωση των επαγγελματιών.

Από την άλλη πλευρά, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει και ο χώρος της εστίασης, απασχόλησαν όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Από τη Δημοτική Αρχή μέχρι την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ήδη ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος εξέφρασε δημόσια την πρόθεσή του να ληφθούν αποφάσεις στην κατεύθυνση στήριξης των αιτημάτων που οι επαγγελματίες της εστίασης και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έχουν θέσει.

Ο κ. Βασιλόπουλος έχει ζητήσει από τους αντιδημάρχους Ελένη Αλειφέρη και Γιώργο Φάβα, καθώς και από τις υπηρεσίες του Δήμου, να υπάρξει εξειδίκευση των κυβερνητικών ανακοινώσεων, προκειμένου να εξεταστούν τα περιθώρια που υπάρχουν και να αναλάβει πρωτοβουλίες στήριξης του συγκεκριμένου κλάδου σε μία δύσκολη περίοδο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας, από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, έλαβε μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων από δημοτικά τέλη και τέλη κοινοχρήστων χώρων.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, το ενδεχόμενο να λειτουργήσει ο κλάδος της εστίασης πριν από την 1η Ιουνίου έχει τεθεί ήδη προς συζήτηση, ενώ δεν αποκλείεται η πιθανότητα να λειτουργήσουν και οι εσωτερικοί χώροι.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στα μέσα του Μαΐου. Αν η ύφεση της πανδημίας συνεχιστεί, καφετέριες και εστιατόρια αναμένεται να ανοίξουν μία εβδομάδα νωρίτερα από το προγραμματισμένο, δηλαδή στις 25 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την προχθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάστηκε το ενδεχόμενο να ανοίξουν και οι εσωτερικοί χώροι των καφετεριών και εστιατορίων με συγκεκριμένους κανόνες για τις αποστάσεις ασφαλείας και τα μέτρα ατομικής προστασίας (π.χ. δύο μέτρα απόσταση από τα τραπέζια).

Το σχέδιο δεν έχει αποκλειστεί, καθώς εξερευνώνται τρόποι ώστε η λειτουργία των χώρων εστίασης να παραμείνει οικονομικά βιώσιμη, πέρα από την πρόταση για αύξηση των τραπεζιών εκτός, που σε ορισμένες περιπτώσεις εκ των πραγμάτων δε θα είναι εφικτή.

Στόχος είναι να λειτουργεί ένα σημαντικό τμήμα του εσωτερικού των χώρων εστίασης, τηρώντας κατά γράμμα τις οδηγίες των επιστημόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το iefimerida.gr, αυτό θα επιτευχθεί με τον ορισμό ενός συντελεστή, ανάλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος και το πλάτος της εισόδου, ώστε να αξιοποιηθούν τραπεζοκαθίσματα και στο εσωτερικό του.

Δήλωση Χαρίτση
“Η συμβολική κινητοποίηση «Άδειες Καρέκλες» που διοργανώνεται από την Πρωτοβουλία Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας στην Καλαμάτα, αλλά ταυτόχρονα και σε όλη την Ελλάδα, φανερώνει την απόγνωση καταστηματαρχών και εργαζομένων οι οποίοι βλέπουν τις επιχειρήσεις τους να μένουν κλειστές εδώ και δύο μήνες. Αλλά το κυριότερο, να μένουν χωρίς ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, οδηγώντας με αυτό τον τρόπο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να είναι αντιμέτωπες με το φάσμα του οριστικού λουκέτου.

Με τις προβλέψεις για τη φετινή τουριστική σεζόν να καθίστανται ιδιαίτερα απαισιόδοξες, το πρόβλημα για δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης που δραστηριοποιούνται στο νομό μας και εκατοντάδες συμπολίτες μας που εργάζονται σε αυτές παίρνει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις.

Οι προτάσεις “ασπιρίνες” των υπουργείων Ανάπτυξης και Εσωτερικών -που ακόμη «εξετάζονται»- και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για απόδοση περισσότερων τετραγωνικών σε δημόσιους χώρους για τραπεζοκαθίσματα δε συνιστούν λύση. Αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων των καταστημάτων εστίασης δεν υπάρχουν επιπλέον τετραγωνικά για να διατεθούν αλλά κυρίως επειδή οι επαγγελματίες δεν αντέχουν να σηκώσουν το βάρος των ήδη σωρευμένων χρεών σε ενοίκια, τέλη τραπεζοκαθισμάτων, δημοτικά τέλη, ασφαλιστικές και εργοδοτικές εισφορές, ζητήματα που ο πρωθυπουργός δεν έθιξε καν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έγκαιρα από την αρχή της κρίσης της πανδημίας είχε ζητήσει από την κυβέρνηση έκτακτη επιχορήγηση των Δήμων, με την οποία θα καλυφθούν ως το τέλος του έτους οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών προς τους Δήμους, ώστε να στηριχθούν τόσο οι επαγγελματίες όσο και οι θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, κατόπιν διαβούλευσης με την ΚΕΔΕ αποστείλαμε τις προτάσεις μας στην κυβέρνηση για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων”.

Εν κατακλείδι, καλοκαίρι έρχεται, θα πάμε πλατεία, αρκεί να είναι πλατεία και όχι… θάλασσα από τραπέζια και καρέκλες.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη