Μην παίρνουμε αέρα…

Μην παίρνουμε αέρα…

Τη βεβαιότητα των ειδικών για ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού υπενθύμισε χθες το πρωί ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας και ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. «Ακούω κι εγώ τη διάχυτη εντύπωση ότι τελειώσαμε με την πανδημία. Ουδέν ψευδέστερον. Ασφαλώς πάμε καλά. Έχουμε λίγα περιστατικά και αυτό είναι πολύ θετικό και μπορεί να επιτρέψει το άνοιγμα κοινωνικών λειτουργιών και οικονομικών λειτουργιών […] αλλά με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να μπούμε στη λογική ότι με την πανδημία τελειώσαμε», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. 

Όπως είπε, η νοοτροπία αυτή δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο και έχει διαδοθεί σε τέτοιο βαθμό που η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αισθάνθηκε την ανάγκη προχθές να δηλώσει ότι το επόμενο κύμα της πανδημίας είναι θέμα χρόνου και μεγέθους. 

Μάλιστα, ο ίδιος προειδοποίησε ότι το δεύτερο κύμα μπορεί να κάνει την εμφάνισή του και πριν από το φθινόπωρο. «Το γεγονός του καλοκαιριού και οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν τη μικρή κυκλοφορία του ιού. Είναι σε μικρή κυκλοφορία κι αυτό είναι το σημαντικό» είπε, απαντώντας ωστόσο ότι τον ανησυχεί η «διάχυτη ικανοποίηση». 

Α.Π.