Ερώτηση της Σοφίας Σακοράφα για ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών λόγω καύσωνα

Ερώτηση της Σοφίας Σακοράφα για ανάγκη άμεσης αποζημίωσης  των ελαιοπαραγωγών λόγω καύσωνα

Ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, για την ανάγκη άμεσης αποζημίωσης των ελαιοπαραγωγών λόγω καύσωνα, κατέθεσε η βουλευτής Σοφία Σακοράφα.

Όπως αναφέρει: «Ο πρωτοφανής καύσωνας, τον περασμένο Μάιο, προξένησε πολύ μεγάλη ζημιά στο νέο καρπό και στην καρπόδεση των ελαιοδένδρων σε όλη την Πελοπόννησο, και ιδιαίτερα στη Μεσσηνία και Λακωνία. Πρόκειται για εξαιρετικό φαινόμενο, με βάση τα καταγεγραμμένα στοιχεία των τελευταίων 150 ετών, αφού σημειώθηκαν – και μάλιστα εκτός καλοκαιριού – θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελαιοπαραγωγοί υπέστησαν πολύ μεγάλη ζημία από το παραπάνω φαινόμενο και, συνεπώς, υπάρχει ανάγκη αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.

Η συγκυρία αυτή σωρεύεται στην ήδη δυσμενή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί τα τελευταία χρόνια, με τη δραστική συρρίκνωση του εισοδήματός τους, λόγω και της πτώσης της τιμής του ελαιολάδου. Έχουν, επίσης, πρόσθετη απώλεια και εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης της δακοκτονίας.

Εκτός αυτών, η διαδικασία των ΠΣΕΑ για την αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών είναι και χρονοβόρα και επισφαλής. Υπάρχει ανάγκη άμεσης αναμόρφωσης, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, του παρωχημένου και ελλιπούς κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει ζημιές από φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή και να αποζημιώνονται πλήρως και εγκαίρως οι πληγέντες παραγωγοί.

Επειδή είναι απολύτως επιτακτική η ανάγκη καταβολής των συγκεκριμένων αποζημιώσεων προς τους ελαιοπαραγωγούς, ερωτάται ο υπουργός:

-σε ποιες ενέργειες θα προβεί το υπουργείο για την πλήρη αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών από τον ΕΛΓΑ, προς αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστησαν από τον φετινό εαρινό καύσωνα;

-υπάρχει πρόθεση για την άμεση αναγκαία τροποποίηση του απαρχαιωμένου και ελλιπούς κανονισμού του ΕΛΓΑ, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, για να καλύπτονται οι ζημιές από καιρικά φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή;».