Ομόφωνα ψηφίστηκε η ΜΠΕ αντιδιαβρωτικής προστασίας Πεταλιδίου από το Δ.Σ. Μεσσήνης

Ομόφωνα ψηφίστηκε η ΜΠΕ αντιδιαβρωτικής προστασίας Πεταλιδίου από το Δ.Σ. Μεσσήνης

Αντιρρήσεις από τον πρώην δήμαρχο Ηλία Κουτσοδημητρόπουλο

Παρουσία των μελετητών της αντιδριαβρωτικής προστασίας του Πεταλιδίου διεξήχθη η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης, που είχε ως κύριο θέμα την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το συγκεκριμένο έργο. Ο εκπρόσωπος της εταιρείας κ. Κουσουλός ενημέρωσε το Σώμα για περισσότερη από μια ώρα για όσα προβλέπονται στο έργο, συνολικής αξίας 1.750.000 ευρώ, που πρόκειται να δώσει λύσεις στις περιουσίες των κατοίκων που κινδυνεύουν άμεσα από τη διάβρωση των ακτών.

Στη συζήτηση που ακολούθησε και αφού έγινε γνωστό ότι και το Τοπικό Συμβούλιο Πεταλιδίου είχε λάβει ομόφωνη θετική απόφαση για το έργο, δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις από τους δημοτικούς συμβούλους.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, τόσο ο επικεφαλής της μειοψηφίας Νίκος Κοτταρίδης όσο και ο πρώην δήμαρχος Γιώργος Τσώνης, επισήμαναν ότι πρόκειται για ένα έργο που έχει τη δική τους «υπογραφή», καθώς ανακοινώθηκε το 2015 από το διευθυντή του υπ. Υποδομών κ. Καρνέση και διεξήχθησαν διεθνείς διαγωνισμοί επί ημερών της δικής του Δημοτικής αρχής. Αντιρρήσεις, ωστόσο, είχε ως προς το πώς θα πραγματοποιηθεί το έργο ο πρώην δήμαρχος Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, παίρνοντας το λόγο εξέφρασε το φόβο του ότι η λύση που προτείνεται στη μελέτη θα αλλοιώσει την ιστορική και μορφολογική φυσιογνωμία του Πεταλιδίου, ενώ πρότεινε εναλλακτικές λύσεις με κρηπιδώματα. Απαντώντας του ο μελετητής του έργου, επισήμανε ότι η λύση που προτείνει ο πρώην δήμαρχος δεν είναι δυνατόν να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, ενώ πρόσθεσε ότι όλο αυτό το διάστημα εξετάστηκαν και άλλες λύσεις, αλλά «προκρίθηκε» αυτή που παρουσιάστηκε και στο Δ.Σ. Μεσσήνης.

Το Σώμα ψήφισε ομόφωνα την έγκριση της ΜΠΕ της αντιδιαβρωτικής προστασίας του Πεταλιδίου. Αμέσως μετά ο πρώην δήμαρχος Ηλίας Κουτσοδημητρόπουλος συνέχισε να έχει τις επιφυλάξεις του, τις οποίες εξέφρασε και μέσα απ’ τον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Η ΜΠΕ του έργου προστασίας των ακτών του  Πεταλιδίου ψηφίστηκε ομόφωνα σήμερα από το Δ.Σ. του Δήμου Μεσσήνης. Πρόκειται για εκτρωματικό έργο που θα αλλοιώσει την ιστορική και μορφολογική φυσιογνωμία του χωριού μου. Εναλλακτικές προτάσεις που κατατέθηκαν και θα προστάτευαν την παραλία και δε θα έθιγαν το περιβάλλον, ούτε που συζητήθηκαν.

Ένα τέτοιο βάρβαρο έργο δε θα περνούσε ποτέ στον Καποδιστριακό Δήμο Πεταλιδίου, ο “Καλλικράτης” όμως και ο “Κλεισθένης” όλα τα επιτρέπουν…..

Θαυμάστε τις μάντρες που θα χτίσουν μέσα στη θάλασσα παράλληλα στην ακτή του Πεταλιδίου. Και όλα αυτά στο όνομα της τουριστικής “ανάπτυξης” τρομάρα τους…».

Του Κώστα Γαζούλη