Το 5G έρχεται και γρήγορα!

Το 5G έρχεται και γρήγορα!

Το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα υπάρχει κάλυψη σημαντικού μέρους της Ελλάδας με 5G σημείωσε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Οι συχνότητες για το 5G που δημοπρατούνται είναι συχνότητες που ήδη χρησιμοποιούνται από άλλα δίκτυα. Ο διαγωνισμός των συχνοτήτων προβλέπει σε τρία χρόνια 60% κάλυψη και σε έξι χρόνια 94%», υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Δημοπρασία το 2020
Στο μεταξύ, είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ανακοίνωση της δημοπρασίας για το φάσμα συχνοτήτων 5ης γενιάς (5G) η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΤΤ Κων. Μάσελος, τοποθετούμενος στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, επί του νομοσχεδίου με τίτλο “Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης [Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2016/2102 και της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2019/1024) – Κώδικας Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (Ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2018/1972] και άλλες διατάξεις”.

Η τοποθέτηση του κ. Μάσελου έγινε στο πλαίσιο της «ακρόασης φορέων», οι οποίοι υποδέχθηκαν θετικά το νομοσχέδιο.

Απαντώντας σε ερώτηση του εισηγητή του νομοσχεδίου Ι. Μελά, ο κ. Μάσελος είπε: «Έχουμε ολοκληρώσει δύο κύκλους διαβουλεύσεων για τη δημοπρασία του φάσματος των δικτύων 5G και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην ανακοίνωση της δημοπρασίας. Θα ξεκινήσουμε μέσα στο χρονοδιάγραμμα που είχαμε δεσμευτεί, εντός του 2020, για τη δημοπρασία του φάσματος».

Ερωτηθείς για το θέμα της υγείας των πολιτών από την ακτινοβολία των κεραιών, επισήμανε ότι αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητας και ότι η ΕΕΤΤ παρακολουθεί τις μελέτες του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας, τα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, όπως ορίζονται από τα διεθνή στάνταρντ, καθώς και τις μελέτες της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών, ως προς τη μεθοδολογία των μετρήσεων. «Εάν παρακολουθούμε αυτό το πλαίσιο, θα είμαστε σίγουροι ότι δε θα προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία» σημείωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΤΤ.

Β.Β.

Tags: