Γυμνάσιο Κυπαρισσίας: Κατάληψη για… ψύλλους, μάσκες και καλύτερο σχολείο

Γυμνάσιο Κυπαρισσίας: Κατάληψη για… ψύλλους,  μάσκες και καλύτερο σχολείο

Αγωνιστική κινητοποίηση για εξασφάλιση της υγείας και υγιεινής στο σχολικό περιβάλλον

Η εμφάνιση ψύλλων στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας έβγαλε μαθητές και μαθήτριες στα κάγκελα με κατάληψη χθες το πρωί, διεκδικώντας εξασφάλιση της υγείας και υγιεινής στο σχολικό περιβάλλον. Μαθήτριες και μαθητές, γονείς και καθηγητές, ήδη από τη Δευτέρα και κυρίως την Τρίτη ήταν ανήσυχοι και αγωνιούσαν από την «επέλαση» ψύλλων στο σχολείο, που δεν είναι κάτι σύνηθες, τουλάχιστον για το Γυμνάσιο, αλλά ευρύτερα για σχολείο της Κυπαρισσίας.

Προχθές, έπειτα από αντιδράσεις μαθητών και γονέων, έγινε απεντόμωση, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί και αποσαφηνιστεί από πού και πώς έφτασαν οι ψύλλοι στο σχολείο και τα παιδιά. Οι ψύλλοι ήταν η αφορμή για τη χθεσινή αγωνιστική κινητοποίηση, η οποία, σύμφωνα με τα ίδια τα παιδιά, έχει και αιτίες – αιτήματα, όπως οι μάσκες, οι αποστάσεις, τα θρανία και οι μαθητές ανά τμήμα, η κατάσταση που επικρατεί στις τουαλέτες του σχολείου, οι (ακατάλληλες μετά από πολλά χρόνια και φθορές) προκάτ τύπου κοντέινερ αίθουσες διδασκαλίας, η έλλειψη ειδών υγιεινής και αναλώσιμων ειδών που είναι απαραίτητα, ιδίως σε εποχή πανδημίας, όπως και γενικότερα για την παιδεία και την εκπαιδευτική διαδικασία και λειτουργία των σχολείων.

Όπως έλεγαν μαθήτριες και μαθητές, «θέλουμε να κάνουμε μάθημα, ν’ αποκτούμε γνώσεις, να καλλιεργούμε το πνεύμα και τις δεξιότητές μας, αλλά δεν μπορούμε να διακινδυνεύουμε την υγεία μας. Διεκδικούμε εξασφάλιση της υγείας μας και την υγιεινής στο σχολικό περιβάλλον που αγαπάμε! Απαιτούμε καλύτερο σχολείο, καλύτερη παιδεία!».

Αρνείται την ύπαρξη ψύλλων ο Δήμος Τριφυλίας

Από την πλευρά του, ο Δήμος Τριφυλίας σε ανακοίνωσή του αρνείται την ύπαρξη ψύλλων. Όπως αναφέρει: «Σας γνωρίζουμε και σε απάντηση σχετικών καταγγελιών και δημοσιευμάτων του σημερινού (σ.σ. χθεσινού) τοπικού Τύπου, περί ύπαρξης ψύλλων στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας, ότι σε αυτοψία που έκανε η  υπηρεσία μας, σε συνεργασία με εξειδικευμένο συνεργάτη του Δήμου για τις απεντομώσεις-απολυμάνσεις και κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου, δε διαπιστώθηκε ύπαρξη ψύλλων.

Παρ’ όλα αυτά ο Δήμος προχώρησε σε προληπτικό ψεκασμό σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, του Γυμνασίου για την αποφυγή πιθανόν μελλοντικών προβλημάτων».

Του Ηλία Γιαννόπουλου