Το TaxisNet «σέρνεται» και οι λογιστές «βαράνε» εγκεφαλικά!

Το TaxisNet «σέρνεται» και  οι λογιστές «βαράνε» εγκεφαλικά!

Άμεση παράταση όλων των προθεσμιών που έληξαν με το τέλος του Σεπτεμβρίου ζητούν το Οικονομικό Επιμελητήριο και  όλοι οι λογιστές – φοροτέχνες λόγω δυσλειτουργίας του TaxisNet.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών έστειλε επιστολή στον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, την οποία κοινοποιεί στους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και το διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.

«Σέρνεται» το TaxisNet

Όπως τονίζουν, για ακόμα μία φορά οι λογιστές – φοροτεχνικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δυσλειτουργία του πληροφοριακού συστήματος του TaxisNet, σε μία περίοδο που έχουν εκπνεύσει και εκπνέουν δεκάδες δηλωτικές υποχρεώσεις σε δεκάδες διαφορετικές πλατφόρμες που είναι συνδεδεμένες με το TaxisNet (Τετραγωνικά σε Δήμους, Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, Επιστρεπτέα Προκαταβολή 3, Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού μηνός Ιουλίου κ.ά.).

«Δυστυχώς, παρά τις υποσχέσεις ότι θα υπάρξει βελτίωση, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Σε κάθε λήξη προθεσμίας, σε κάθε αλλαγή εφαρμογής, σε κάθε δημιουργία νέας πλατφόρμας και γενικότερα σε κάθε περίπτωση που αυξάνεται σημαντικά ο όγκος των χρηστών, το TaxisNet δεν ανταποκρίνεται. Αυτό συνέβη τις τελευταίες μέρες των φορολογικών δηλώσεων και το ίδιο συμβαίνει και αυτές τις ημέρες και ειδικά μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ. Είναι αδιανόητο να πρέπει να καθόμαστε πάνω από τους υπολογιστές μας και να χάνουμε ατελείωτες ώρες για να μπορέσουμε να κάνουμε την κάθε υποβολή, και να υπάρχει και η απαίτηση να γίνει αυτό σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ συντρέχουν και τόσες άλλες υποχρεώσεις», σημειώνουν στην επιστολή τους.

Αίτημα παράτασης

Οι λογιστές επισημαίνουν ότι ως κλάδος συνεχίζουν να κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να στηρίξουν το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες σε όσα συμβαίνουν κατά την περίοδο της κρίσης του κορωνοϊού, όμως το χτένι έχει φτάσει ακόμα μία φορά στον κόμπο.

«Είναι απαράδεκτο σε μία εποχή που η κυβέρνηση προσπαθεί να ηλεκτρονικοποιήσει τα πάντα, η κυριότερη πλατφόρμα που καλείται να το φέρει εις πέρας, να μην μπορεί να αντέξει αυτό το βάρος, πόσω μάλλον όταν ο αριθμός των χρηστών θα συνεχίσει να αυξάνεται στο προσεχές διάστημα από τις επιπλέον ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν. Δεν είναι δικαιολογία για τη δυσλειτουργία των συστημάτων ότι υπάρχουν αρκετοί που αφήνουν τις αιτήσεις τελευταία στιγμή. Το σύστημα πρέπει να λειτουργεί σωστά υπό όλες τις συνθήκες και να μη στερεί από κανέναν τη δυνατότητα υποβολής μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Ζητάμε για ακόμα μία φορά τα αυτονόητα: Άμεση παράταση όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων που έληξαν τις τελευταίες ημέρες και λήγουν το προσεχές διάστημα.

Για κάθε μέρα που δε λειτουργεί ή υπολειτουργεί το σύστημα πρέπει να δίνεται αντίστοιχο χρονικό διάστημα παράτασης στις όποιες δηλωτικές υποχρεώσεις επηρεάζονται από αυτό, χωρίς καθυστέρηση, αυτοβούλως και αυτόματα από την κάθε αρμόδια υπηρεσία.

Και πάνω απ’ όλα θα πρέπει να δοθεί μία μόνιμη λύση στα τεχνικά προβλήματα του TaxisNet, για να μπορέσουμε και εμείς να κάνουμε, επιτέλους, ανεμπόδιστα τη δουλειά μας», καταλήγει η ανακοίνωση των λογιστών.

Της Βίκυς Βετουλάκη