Περιφέρεια Πελοποννήσου: Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα για κεφάλαια κίνησης

Περιφέρεια Πελοποννήσου: Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα για κεφάλαια κίνησης

Δωρεάν κεφάλαιο κίνησης για επιχειρήσεις της Πελοποννήσου λόγω κορωνοϊού

Με προϋπολογισμό που τελικά φθάνει τα 30.000.000 ευρώ εκδόθηκε προχθές από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου η πολυπόθητη πρόσκληση της δράσης για την ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με κεφάλαιο κίνησης.

Η υποβολή προτάσεων ξεκινά μεθαύριο Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου, στις 10.00 το πρωί, με τη σχετική προθεσμία να λήγει την Κυριακή, 1η Νοεμβρίου, στις 3.00 μετά το μεσημέρι.

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι δε θα δοθεί καμία χρονική παράταση προκειμένου να καταστεί εφικτή η ένταξη των πράξεων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του φετινού χρόνου, όταν και εκπνέει το Προσωρινό Πλαίσιο Κρατικών Ενισχύσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μη επιστρεπτέα προκαταβολή
Το πρόγραμμα δίνει στις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν επιχορήγηση για την κάλυψη κεφαλαίου κίνησης. Είναι η πρώτη φορά που πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ βασίζεται σε δαπάνες που έγιναν την προηγούμενη χρονιά και όχι στον προϋπολογισμό που παραδοσιακά συνέτασσε η επιχείρηση που επιθυμούσε να λάβει επιχορήγηση.

Οι επιχειρήσεις που έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα θα πρέπει να έχουν κάνει έναρξη πριν από την 1η/1/2019, να έχουν το χαρακτήρα της μικρής ή πολύ μικρής επιχείρησης και το άθροισμα των εξόδων που δήλωσαν το 2019 βάσει των οποίων θα υπολογιστεί ή επιχορήγηση να είναι μεγαλύτερο από 10.000 ευρώ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, ότι εκτός από τις κλασικές έως σήμερα μορφές που μπορούσαν να υποβάλουν πρόταση σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ (Α.Ε., ΕΠΕ, ΟΕ, ΕΕ, ΙΚΕ, Ατομική Επιχείρηση, ΚΟΙΝΣΕΠ), επιλέξιμοι είναι οι συνεταιρισμοί, αλλά και οι δικηγορικές εταιρείες, οι Συμβολαιογραφικές Εταιρείες, οι Αστικές Εταιρείες Δικαστικών Επιμελητών, οι ΝΕΠΑ και οι Κοινωνίες Αστικού Δικαίου. Δεν είναι επιλέξιμες οι επιχειρήσεις franchise.

Η βαθμολογία είναι συγκριτική και όλα τα κριτήρια αξιολόγησης είναι αντικειμενικά. Βασίζονται, δηλαδή, στα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησης (τζίρος και κερδοφορία), καθώς και σε στοιχεία που αφορούν στην απασχόληση στην επιχείρηση. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε επιχειρηματίας έχει τη δυνατότητα να ξέρει από πριν τη βαθμολογία που θα συγκεντρώσει η αίτησή του και, άρα, μπορεί να αποφασίσει αν «αξίζει τον κόπο» η υποβολή του φακέλου.

Σημαντικό στοιχείο για την καταβολή της επιχορήγησης είναι η διατήρηση του προσωπικού στα επίπεδα του Φεβρουαρίου το 2020. Έτσι, λοιπόν, στις 28/2/2021 η επιχείρηση θα πρέπει να απασχολεί τον ίδιο – τουλάχιστον – αριθμό εργαζόμενων με αυτόν που απασχολούσε στις 29/2/2020.Οποιαδήποτε μείωση στο προσωπικό οδηγεί σε απένταξη της επιχείρησης από το πρόγραμμα.

Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει Κεφάλαιο Κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης έτους 2019, από 5.000 ευρώ κατ’ ελάχιστον έως του ποσού των 40.000 ευρώ (μέγιστο) επιχορήγηση.

Υπολογισμός κεφαλαίου κίνησης

Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το ακριβές ποσό επιχορήγησης προκύπτουν από το άθροισμα:

-των αγορών εμπορευμάτων χρήσης

-των αγορών α’ υλών και υλικών χρήσης

-του συνόλου των δαπανών για παροχή υπηρεσιών

-του συνόλου των ενοικίων που καταβλήθηκαν στη χρήση από την επιχείρηση

-του συνόλου των παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε Αγροτικές – Βιολογικές δραστηριότητες)

-των διαφόρων λειτουργικών εξόδων

Συγκεκριμένα, ο υπολογισμός του αναλογούντος κεφαλαίου κίνησης (δημόσια χρηματοδότηση) προκύπτει από το άθροισμα των δηλωθέντων ποσών των πεδίων του έντυπου Ε3 του προηγούμενου έτους (χρήση 2019): 102, 202, 181, 281, 481, 185, 285, 485 πολλαπλασιαζόμενο με 50%.

Σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι μεγαλύτερο των 40.000 ευρώ, η αναλογούσα δημόσια χρηματοδότηση διαμορφώνεται στα 40.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι μικρότερο από 5.000 ευρώ, δεν είναι δυνατή η συμμετοχή στη δράση.

Επισημαίνεται ότι αποδεκτές θα είναι μόνο οι αιτήσεις των επιχειρήσεων που: α) έχουν υποβάλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2019 εμπρόθεσμα σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία και β) θα συμπληρώσουν τα ποσά των προαναφερθέντων πεδίων με τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (φορολογικό έντυπο Ε3 χρήσης 2019) που έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία.

Προϋποθέσεις
Οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων που υποβάλλουν πρόταση είναι οι ακόλουθες:

1. Να δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

2. Να έχουν κάνει έναρξη πριν την 1/1/2019

3. Να έχουν ως κύριο κωδικό δραστηριότητας ή δραστηριότητα με τα μεγαλύτερα έσοδα έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα και στον οποίο να δραστηριοποιούνται αδιαλείπτως τουλάχιστον από 31/1/2020 και έως την ημέρα υποβολής της πρότασης. Σε περίπτωση επιχείρησης που δραστηριοποιείται τόσο εντός όσο και εκτός της Περιφέρειας, η προϋπόθεση αυτή θα πρέπει να αφορά και στο/τα υποκαταστήματα που βρίσκονται εντός Περιφέρειας Πελοποννήσου

4. Να είναι Πολύ Μικρή ή Μικρή Επιχείρηση σύμφωνα με τα οριζόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση

5. Κατά το 2019 να απασχολούσαν λιγότερους από 50 εργαζομένους

6. Το άθροισμα των εξόδων που προκύπτουν από τις κατηγορίες που αναφέραμε να ισούται ή να είναι μεγαλύτερο των 10.000 ευρώ

8. Να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις μορφές επιχειρήσεων εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα που αναφέραμε

9. Να μη συντρέχουν λόγοι αποκλεισμού της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του ν. 4488/2017 (Α΄137)

10. Να μην ήταν προβληματικές την 31η Δεκεμβρίου 2019, ή εφόσον ήταν προβληματικές στις 31/12/2019, να έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να μην είναι προβληματικές κατά την υποβολή της σχετικής αίτησης χρηματοδότησης.

11. Κατά παρέκκλιση μπορούν να χορηγηθούν ενισχύσεις σε πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις (κατά την έννοια του παραρτήματος I του Καν. ΕΕ 651/2014) που ήταν ήδη προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019, υπό την προϋπόθεση να μην υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας βάσει του εθνικού δικαίου και να μην έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης (ή εφόσον έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης να έχουν αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης κατά τη χορήγηση της ενίσχυσης βάσει της παρούσας πρόσκλησης) ή ενίσχυση αναδιάρθρωσης (ή έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης αλλά δεν υπόκεινται πλέον σε σχέδιο αναδιάρθρωσης κατά τη χορήγηση της ενίσχυσης βάσει της παρούσας πρόσκλησης)

12. Εφόσον δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση και την εμπορία γεωργικών προϊόντων, να δεσμευτούν για τη μη μετακύλιση της λαμβανόμενης ενίσχυσης εν μέρει ή εξ ολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς και για την υποχρέωση ότι η εν λόγω ενίσχυση δεν μπορεί να καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των προϊόντων που αγοράζονται από τους πρωτογενείς παραγωγούς ή που διατίθενται στην αγορά από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις.

13. Να μην εκκρεμεί σε βάρος τους εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάση απόφασης Ε.Ε. ή ΔΕΕ.

14. Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που θα λάβει η δικαιούχος επιχείρηση από τη συγκεκριμένη δράση, συναθροιζόμενη με κάθε άλλη ενίσχυση που θα έχει λάβει δυνάμει της με αρ. 19.3.2020/C(2020) 1863 Ανακοίνωσης, και η οποία μπορεί να έχει χορηγηθεί με τη μορφή άμεσων επιχορηγήσεων, φορολογικών πλεονεκτημάτων και πλεονεκτημάτων πληρωμών ή άλλες μορφές όπως επιστρεπτέες προκαταβολές, εγγυήσεις, δάνεια και ίδια κεφάλαια, με την προϋπόθεση ότι δε δύναται σε συνολική ονομαστική αξία να υπερβαίνει το συνολικό ανώτατο όριο των 800.000 ευρώ.

Δικαιολογητικά
Στην πρόσκληση του προγράμματος επισημαίνεται ότι δεν είναι επιλέξιμες δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα παραγωγής γεωργικών προϊόντων, καθώς και του τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Το καταβληθέν κεφάλαιο κίνησης θα πρέπει να έχει αναλωθεί εντός του 2021.

Εκτός από την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης στο σύστημα κρατικών ενισχύσεων, θα πρέπει να υποβληθούν και τα εξής δικαιολογητικά:

-Εκτύπωση προσωποποιημένης πληροφόρησης από το TaxisNet στην οποία θα εμφανίζεται η ημερομηνία έναρξης, οι δραστηριότητες της επιχείρησης (ΚΑΔ), καθώς και τα Αναλυτικά Στοιχεία Εγκαταστάσεων Εσωτερικού για έδρα/υποκαταστήματα εντός Περιφέρειας Πελοποννήσου

-Υπεύθυνη Δήλωση ΜΜΕ

-Υπεύθυνες δηλώσεις Ν. 1599/86 σύμφωνα με τα υποδείγματα

-Από Πρωτοδικείο (σωρευτικά): Πιστοποιητικό περί μη κήρυξης σε πτώχευση και περί μη υποβολής αίτησης σε: α) πτώχευση β) παύση πληρωμών γ) πτωχευτικό συμβιβασμό. Πιστοποιητικό περί μη κήρυξης σε αναγκαστική διαχείριση και περί μη αίτησης για τη θέση της επιχείρησης σε αναγκαστική διαχείριση. Πιστοποιητικό περί μη θέσης σε διαδικασία εξυγίανσης και περί μη υποβολής αίτησης για να τεθεί η επιχείρηση σε καθεστώς εξυγίανσης. Πιστοποιητικό περί μη λύσης και θέσης σε καθεστώς εκκαθάρισης και περί μη υποβολής αίτησης για λύση και θέση σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Εναλλακτικά από ΓΕΜΗ: Αποδεκτό για τον έλεγχο είναι το Γενικό Πιστοποιητικό (Μεταβολών) για τις εταιρείες και το Γενικό Πιστοποιητικό για τις ατομικές επιχειρήσεις, τα οποία εκδίδονται από το ΓΕΜΗ, χωρίς να απαιτείται προσκόμιση πρόσθετων πιστοποιητικών από το αρμόδιο Πρωτοδικείο

-Συγκεντρωτική Κατάσταση Μισθοδοσίας έτους, σφραγισμένη και υπογεγραμμένη από το νόμιμο εκπρόσωπο ή/και το λογιστή της επιχείρησης, στην οποία θα αποτυπώνεται αναλυτικά ο κάθε εργαζόμενος με τον αριθμό των ημερών που απασχολήθηκε για τη διαχειριστική χρήση του έτους 2019

-Οικονομικά στοιχεία – Έντυπο Ε3 με αριθμό Δήλωσης (ηλεκτρονική υποβολή) για τη διαχειριστική χρήση του έτους 2019 που προηγείται του έτους υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης

-Περιοδική Δήλωση ΦΠΑ

-Φορολογική Ενημερότητα ή Βεβαίωση Οφειλών της επιχείρησης από την οποία να προκύπτει ότι δεν είναι υπόχρεη σε ανάκτηση παράνομης κρατικής ενίσχυσης κατόπιν προηγούμενης αποφάσεως της Επιτροπής. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η υποβολή βεβαίωσης οφειλής, αποδεκτή μπορεί να γίνει και μία εκτύπωση οφειλών της επιχείρησης μέσω της ιστοσελίδας gsis.gr, από την οποία να προκύπτει ότι δεν είναι υπόχρεη σε ανάκτηση κρατικής ενίσχυσης η οποία κρίθηκε παράνομη κατόπιν αποφάσεως της Επιτροπής.

Της Βίκυς Βετουλάκη