Μεγάλες ζημιές σε Τριφυλία, Πυλία και Μεσσήνη άφησε πίσω της η κακοκαιρία

Μεγάλες ζημιές σε Τριφυλία, Πυλία και Μεσσήνη άφησε πίσω της η κακοκαιρία

Γαργαλιάνοι: Ίσως και 100 στρέμματα ελαιώνα «τσάκισε» ανεμοστρόβιλος

Δέντρα ξεριζώθηκαν και κόπηκαν, θερμοκήπια και σκεπές σπιτιών ξηλώθηκαν

Λίγα μόλις λεπτά ήταν αρκετά για να προκληθούν καταστροφές από ανεμοστρόβιλο που «χτύπησε» τα ξημερώματα της Τρίτης από το Μάτι Γαργαλιάνων, στα Κοκκινοχώραφα και συνέχισε πάνω από το δρόμο Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, σε έκταση που μπορεί να αγγίζει τα 100 στρέμματα.

Οι ισχυροί άνεμοι ξερίζωσαν και τσάκισαν εκατοντάδες ελαιόδεντρα, ενώ σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε θερμοκηπιακές μονάδες καθώς και σε σπίτια, όπου οι άνεμοι ξήλωσαν σκεπές. Ο ανεμοστρόβιλος έπληξε περιοχή με μεγάλα, αιωνόβια και υπεραιωνόβια δέντρα με καλές αποδόσεις κι ενώ οι παραγωγοί ήταν έτοιμοι για τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου.

Στην περιοχή έσπευσε κλιμάκιο γεωπόνων της ΔΑΟΚ Τριφυλίας και έπειτα από αυτοψία, κατά την οποία διαπιστώθηκε το τεράστιο εύρος των ζημιών, ο διευθυντής της υπηρεσίας Αντώνης Παρασκευόπουλος επισήμανε: «Περί τη 1 τα ξημερώματα ένας ανεμοστρόβιλος, ο οποίος “έσκασε” από τη θάλασσα στην περιοχή Μάτι και χτύπησε στην περιοχή “Καμπυλαίικα”, όπου είναι παραγωγικοί ελαιώνες, προκάλεσε μεγάλη ζημιά. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τέτοια ζημιά δύσκολα βλέπει κανείς. Βλέπουμε σε ελαιοπερίβολα να έχει καταστραφεί μέχρι και το 100%, από 80% και πάνω ζημιές στο σύνολο της εκμετάλλευσης. Είναι εντυπωσιακές οι ζημιές. Εμείς θα βγάλουμε και μια ανακοίνωση για να βελτιωθούν όσα απέμειναν και με τεράστιο κόστος.

Θα πρέπει, όμως, όλοι οι ελαιοπαραγωγοί να απευθυνθούν στον ΕΛΓΑ. Εμείς είχαμε ήδη μια επικοινωνία με τον επόπτη του ΕΛΓΑ. Θα πρέπει να απευθυνθούν στους κατά τόπους ανταποκριτές και να δηλώσουν τις ζημιές τους και για την παραγωγή και για το φυτικό κεφάλαιο, γιατί καλύπτει το σύνολο των εκμεταλλεύσεων. Η συνολική έκταση που ζημιώθηκε ξεπερνά τα 70 με 80 στρέμματα, μπορεί να είναι και 100 στρέμματα. Αυτό θα βγει μετά την εξατομίκευση που θα γίνει. Είναι κι αυτό, λίγο πριν από την παραγωγή, άλλο ένα χτύπημα στην περιοχή, κι ενώ οι παραγωγοί εδώ ήσαν έτοιμοι να συγκομίσουν ελαιόκαρπο σε μια πρώιμη περιοχή. Δεν έφτανε ο “Ιανός”, δεν έφτανε η ανομβρία, τώρα έρχονται να προστεθούν και τα καιρικά φαινόμενα από αυτό τον ανεμοστρόβιλο…».

Του Ηλία Γιαννόπουλου

Εκατοντάδες ελιές και συκιές ξεριζωμένες άφησε πίσω της η κακοκαιρία σε Μεσσήνη και Πυλία

Χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες χωριά της Μεσσηνίας, ζημιές και σε στάβλους και αποθήκες

Η καταιγίδα, συνοδευόμενη με ισχυρούς ανέμους, χθες τα ξημερώματα άφησε πίσω της τεράστιες ζημιές σε Τοπικές Κοινότητες των Δήμων Μεσσήνης & Πύλου-Νέστορος. Με το πρώτο «φως» της μέρας φανερώθηκε η μεγάλη καταστροφή που σημειώθηκε, κυρίως στην αγροτική παραγωγή, και ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών.

Από τους «τοπικούς» ανεμοστρόβιλους ιδιαίτερα χτυπήθηκε στο Δήμο Μεσσήνης η περιοχή της Κοινότητας του Μάνεσι… Τουλάχιστον 400 ελιές «ξεριζώθηκαν» και έσπασαν από τη μανία του ανέμου, ενώ και πάνω από 100 συκιές καταστράφηκαν στην ίδια περιοχή.

Ανάλογες ζημιές σημειώθηκαν στο Χατζή, στη Δροσιά, στη Στέρνα, αλλά και στο Στρέφι, όπου, εκτός των άλλων, από τον αέρα έπεσαν και δυο κολώνες της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η περιοχή να μείνει για πολλές ώρες χωρίς ρεύμα.

Φυσικά, δεν ήταν μόνο η αγροτική παραγωγή που «χτυπήθηκε», καθώς δεκάδες σκεπές από αποθήκες και στάβλους καταστράφηκαν, ενώ στο Χατζή μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και σ’ ένα ελαιοτριβείο.

Ανάλογες ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν και στο Δήμο Πύλου-Νέστορος, κυρίως στα Κρεμμύδια, του Χανδρινού και την Κουκουνάρα. Εκεί οι κάτοικοι αντίκρισαν χθες το πρωί την «περιουσία» τους κατεστραμμένη στο έδαφος.

Στην περιοχή αναμενόταν κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να αρχίσει η καταγραφή και η εκτίμηση των ζημιών το συντομότερο δυνατό.

Του Κώστα Γαζούλη