Ομόφωνα αλλά και με παρατηρήσεις αίτημα για αστική αναβάθμιση ΠΕ 3 Κυπαρισσίας

Ομόφωνα αλλά και με παρατηρήσεις αίτημα  για αστική αναβάθμιση ΠΕ 3 Κυπαρισσίας

Στην τελευταία συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής Τριφυλίας ελήφθη ομόφωνη απόφαση, αλλά με ερωτήσεις και παρατηρήσεις από τη Σταματία Αλεξοπούλου, για υποβολή αιτήματος ένταξης και χρηματοδότησης του έργου «Αστική Αναβάθμιση Περιοχής ΠΕ 3 Κυπαρισσίας».

Η κα Αλεξοπούλου τόνισε την προσφορά και συνεισφορά του πρώην δημάρχου Κυπαρισσίας, Ηλία Τσίγγανου, στην έγκριση της ΠΕ 3 και την αξιοποίησή της, προκειμένου να αναβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή και το παραλιακό μέτωπο! Στο απόσπασμα από το πρακτικό της συνεδρίασης της Ο.Ε. για το εν λόγω θέμα, που δημοσιεύθηκε στη Δι@υγεια με ΑΔΑ: 6ΧΠΖΩΗΕ-ΡΧΕ, αναγράφεται ότι στη με αριθ. πρωτ. 14563/30-10-2020 εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Στο πλαίσιο της με αριθμ. πρωτοκόλλου 3218/13.10.2020 (ΑΔΑ: ΩΘΡΚ7Λ1-ΕΛ4) πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Πελοποννήσου για την υποβολή αιτημάτων ένταξης στο πρόγραμμα “Πελοπόννησος” με τίτλο “Αναβάθμιση της ποιότητας και της λειτουργικότητας του αστικού περιβάλλοντος σε κύρια αστικά κέντρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου στα οποία δεν εφαρμόζονται Στρατηγικές Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του ΕΠ Πελοπόννησος”, ο Δήμος Τριφυλίας προτίθεται να υποβάλει αίτημα ένταξης και χρηματοδότησης.

Με την Α.Μ. 51/2020 το έργο “ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕ3 ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ”, συνολικού προϋπολογισμού 769.644,17 με ΦΠΑ. 24%, περιλαμβάνει αρχικά τον προσδιορισμό των αξόνων των οδών ανά σημείο και των κορυφών των οικοδομικών τετραγώνων και στη συνέχεια θα κατασκευαστούν ρειθροκράσπεδα στους δρόμους και θα διαστρωθούν με μία στρώση υπόβασης και δύο στρώσεις βάσης οδοποιίας.

Τα πεζοδρόμια θα εγκιβωτιστούν με μπετόν C12/15 και θα επιχωθούν με θραυστό υλικό και οι πεζόδρομοι θα εγκιβωτιστούν με μπετόν C12/15 και θα διαστρωθούν με μία στρώση υπόβασης και μία στρώση βάσης οδοποιίας…”.

Η Σταματία Αλεξοπούλου τοποθετήθηκε ως κάτωθι: “H έγκριση της πολεοδομικής μελέτης της ΠΕ3 (Δυτικής παραλιακής περιοχής) του Δήμου Κυπαρισσίας τον Απρίλιο του 2002 ήταν και είναι μια καθοριστική πράξη ενός εμβληματικού οράματος για την Κυπαρισσία του τότε δημάρχου μας Ηλία Τσίγγανου. Δεν έμεινε, όμως, ο κ. Τσίγγανος μόνο σε αυτό. Ξεκίνησε και προχώρησε γρήγορα διαδικασίες ώστε να ενταχθούν από τη Διαχειριστική Αρχή στο Π.Ε.Π. Πελοποννήσου του Γ’ Κ.Π.Σ. τα “Έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων Δήμου Κυπαρισσίας (Αποχετευτικό Δίκτυο Νοτιοδυτικού Παραλιακού Τμήματος Κυπαρισσίας)” τελικά το Μάρτιο του 2007 και διαδικασίες και μελέτες για το Πρόγραμμα “ΘΗΣΕΑΣ” για “Αθλητικές Εγκαταστάσεις Εντός Σχεδίου Πόλεως – Παραλία”, που εντάχθηκαν την επόμενη περίοδο με 300.000 ευρώ, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Παράλληλα επί των ημερών του δημάρχου Ηλία Τσίγγανου έγινε αρχική χάραξη αλλά και διάνοιξη δρόμων στην ΠΕ3 και αυτό προβλέπεται, άλλωστε, στην κείμενη νομοθεσία από εισφορά σε γη και χρήμα ΠΕ3. Διάβασα την τεχνική περιγραφή της μελέτης για το έργο “Αστική Αναβάθμιση Περιοχής ΠΕ3 Κυπαρισσίας” και σε αυτή αναφέρεται ότι θα κατασκευαστούν ρειθροκράσπεδα στους δρόμους και θα διαστρωθούν με μία στρώση υπόβασης και δύο στρώσεις βάσης οδοποιίας, τα πεζοδρόμια θα εγκιβωτιστούν με μπετόν και θα επιχωθούν με θραυστό υλικό και οι πεζόδρομοι θα εγκιβωτιστούν με μπετόν και θα διαστρωθούν με μία στρώση υπόβασης και δύο στρώσεις βάσης οδοποιίας. Μία ερώτηση έχω μόνο: Δίκτυα ύδρευσης στην ΠΕ3 δε θα γίνουν; Πρέπει ασφαλώς να γίνουν. Μήπως θα έπρεπε στη μελέτη να προβλέπονται και κατασκευή δικτύων ύδρευσης; Ηλεκτροφωτισμός δημοτικός δε θα γίνει;  Και μάλιστα πρέπει να γίνει για να “δένει” με τη φυσιογνωμία της περιοχής, με τα πεζοδρόμια και τους πεζόδρομους εκεί. Δεν πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για κατασκευή υπόγειων δικτύων για δημοτικό ηλεκτροφωτισμό με αναμονές σε πεζοδρόμια και πεζοδρόμους; Κάνω αυτές τις ερωτήσεις – παρατηρήσεις για να μη γίνει το ράβε – ξήλωνε στην ΠΕ3. Βεβαίως ψηφίζω υπερ αλλά να καταγραφούν παρακαλώ οι ερωτήσεις – παρατηρήσεις μου”.

Η Ο.Ε. ομόφωνα αποφάσισε και εγκρίνει την αριθ. 51/2020 Μελέτη του έργου “Αστική Αναβάθμιση της περιοχής ΠΕ3 Κυπαρισσίας”, αποδέχεται τους όρους της σχετικής Πρόσκλησης της ΕΥΔ Ε.Π. Περιφέρειας Πελοποννήσου, εγκρίνει την υποβολή πρότασης ένταξης και χρηματοδότησης του έως άνω έργου και εξουσιοδοτεί το δήμαρχο Τριφυλίας όπως υπογράψει τα σχετικά Τεχνικά Δελτία, καθώς και όλα τα σχετικά έγγραφα που απαιτούνται για την υποβολή της πρότασης».   

Του Ηλία Γιαννόπουλου