ΣΟΠΠ Περ. Ενότητας Μεσσηνίας: Άπαντες δήλωσαν ετοιμότητα για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων

ΣΟΠΠ Περ. Ενότητας Μεσσηνίας: Άπαντες δήλωσαν ετοιμότητα για  την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων

Η προετοιμασία και η ετοιμότητα των υπηρεσιών και των φορέων συζητήθηκαν χθες στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα και χιονοπτώσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλου.

Άπαντες δήλωσαν ετοιμότητα, ωστόσο τα βασικότερα ζητήματα που επισημάνθηκαν αφορούσαν καθαρισμούς σε κάποια ρέματα και ποτάμια.

Από την πλευρά του, «ανοίγοντας» ο νέος περιφερειακός συντονιστής Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βασίλης Χαντζής, τη συνεδρίαση, ανακοίνωσε τη διεκδίκηση σε 6 υποέργα από το ΕΣΠΑ: προμήθειας διαφόρων μηχανημάτων, ενός λογισμικού για τη διαχείριση γεωγραφικών δεδομένων, εξοπλισμού για τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας και των εθελοντικών ομάδων, ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και προμήθειας ημιφορτηγών, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.

Ετοιμότητα φορέων

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Καπέλιος, χαρακτήρισε αισιόδοξα τα νέα της προμήθειας μηχανημάτων έργου και οχημάτων, ενώ επισήμανε ότι η Περιφέρεια βρίσκεται σε ένα πολύ καλό επίπεδο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες που μπορεί να προκύψουν. 

Επίσης, ανέφερε ότι τις προηγούμενες μέρες από τον περιφερειάρχη υπογράφηκε η παραλαβή ελαστικών για πυροσβεστικά οχήματα και διατέθηκαν σε όλη την Περιφέρεια.

Η θεματική αντιπεριφερειάρχης, Άννα Καλογεροπούλου, τόνισε πως η πρόληψη είναι το σημαντικότερο όλων, όταν μάλιστα η φύση πλέον εκδικείται και τα καιρικά φαινόμενα είναι έντονα τον τελευταίο καιρό. 

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής, Δημήτρης Γεωργανάς, ξεκίνησε λέγοντας ότι έχουν επικαιροποιηθεί τα σχέδια επέμβασης για πλημμυρικά φαινόμενα και χιονοπτώσεις, ενώ τους έχουν κοινοποιηθεί από τους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης τα σχέδιά τους. 

Ακολούθως, ο κ. Γεωργανάς σημείωσε ότι η Πυροσβεστική σε τέτοια φαινόμενα έχει τρεις φάσεις επιχειρησιακής ετοιμότητας. Η πρώτη αφορά στη συνήθη ετοιμότητα, ενώ η δεύτερη την αυξημένη ετοιμότητα έπειτα από ενημέρωση για έντονο καιρικό φαινόμενο. Σε αυτό το στάδιο έξι περιπολικά βρίσκονται σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου του νομού, υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα και μερική επιφυλακή της υπηρεσίας. 

Η τρίτη φάση ενεργοποιείται κατά την εκδήλωση του φαινομένου και υπάρχει γενική επιφυλακή. Συγκροτούνται συνεργεία απ’ όλο το προσωπικό και στόχος είναι η γρήγορη αποκατάσταση προβλημάτων στον αστικό ιστό.

Εκ μέρους της Αστυνομίας, ο αστυνομικός διευθυντής Παναγιώτης Νάκης δήλωσε ετοιμότητα, ενώ παρατήρησε πως κατά την εκδήλωση φαινομένων η Αστυνομία βρίσκεται στους δρόμους και λαμβάνει όλα τα μέτρα που απαιτούνται για πεζούς και οχήματα, με ιδιαίτερη μέριμνα να παραμένουν ανοικτοί οι δρόμοι προς νοσοκομεία.

Ετοιμότητα και σύνταξη των σχεδίων που απαιτούνται δήλωσε και ο εκπρόσωπος της 120 ΠΕΑ, Ηλίας Σακκάς, ενώ αναφέρθηκε σε δύο προβλήματα ζητώντας τη βοήθεια των υπηρεσιών.

Το πρώτο, όπως είπε, είναι η αυξημένη βλάστηση στο ρέμα της Λιγδούς και το δεύτερο ο δρόμος δυτικά του αεροδρομίου, που βρίσκεται παράλληλα με το αρδευτικό κανάλι, όπου επίσης υπάρχει αυξημένη βλάστηση.

Ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος παρατήρησε ότι το μηχάνημα της Περιφερειακής Ενότητας δεν έφτανε σε εκείνο το σημείο της Λιγδούς, αλλά εκτίμησε ότι με τα νέα μηχανήματα θα μπορέσει να καθαρισθεί. Για το δρόμο, είπε ότι θα γίνει καθαρισμός άμεσα από τα μηχανήματα.

Από την πλευρά του, ο λιμενάρχης Καλαμάτας, Νίκος Γιαννουλάτος, δήλωσε ότι είναι έτοιμο μνημόνιο ενεργειών για περίπτωση πλημμυρών και θα διατεθεί ό,τι μέσο χρειασθεί και ζητηθεί, όπως και εκ μέρους του στρατοπέδου ο κ. Τριαντφύλλου.

Έργα

Από το Δασαρχείο Καλαμάτας ο κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος τόνισε ότι με εργασίες όλο το καλοκαίρι επιδιώχθηκε να είναι καθαροί οι δρόμοι και οι οχετοί στα συμπλέγματα Ταϋγέτου και Βασιλικής, ενώ έγιναν σημειακές παρεμβάσεις στο υπόλοιπο δασικό δίκτυο. Μηχανήματα του Δασαρχείου επιχειρούν μόνιμα στον Ταΰγετο, ενώ ζήτησε από τον κόσμο τις ημέρες έντονης βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης να αποφεύγει τις μετακινήσεις στο δασικό οδικό δίκτυο.

Ο διευθυντής Έργων Μεσσηνίας, Παναγιώτης Γιαννακέας, ανέφερε ότι το ένα θέμα είναι οι χιονοπτώσεις και στο δρόμο Καλαμάτα –Σπάρτη τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζονται με εργολαβία, ενώ ήδη έχουν αποθηκευτεί 100 τόνοι αλατιού και θα γίνει προμήθεια άλλων 100. 

Για την 7η επαρχιακή οδό, προς Επικούριο Απόλλωνα, μισθώνονται μηχανήματα και έχουν αποθηκευτεί 25 τόνοι αλατιού. 

Στα δύο αυτά σημεία, όπως και στην Καζάρμα, με αλάτι αντιμετωπίζεται και ο παγετός.

Ο κ. Γιαννακέας είπε ότι στο διάστημα 2010-2020 υπήρχαν έντονα φαινόμενα και έχουν γίνει πολλές εργολαβίες που βελτίωσαν την παροχέτευση των υδάτων. 

Κλείνοντας επέστησε την προσοχή στους Δήμους για τα ρέματα που περνούν από κατοικημένες περιοχές, λέγοντας να μην επικαλούνται ότι δεν έχουν αρμοδιότητα και να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατευθούν οι περιοχές και οι κάτοικοι.

Στην παραγωγή και στα προβλήματα αναφέρθηκε ο διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, καθώς στην περιοχή υπάρχουν καλλιέργειες 12 μήνες το χρόνο. Ειδικά αναφέρθηκε στην περιοχή της Τερψιθέας. Εκεί, αν και έγινε αντιπλημμυρικό έργο από την Περιφερειακή Ενότητα, αν δε συνεχισθεί δυτικά με διάνοιξη και καθαρισμό ρεμάτων, θα κινδυνέψουν 1.200 στρέμματα με πρώιμα κηπευτικά και 12 στρέμματα με θερμοκήπια, μαζί με τις κατοικίες παραγωγών.

Επίσης, αναφέρθηκε στην περιοχή Κοχλαστή Γαργαλιάνων, λέγοντας ότι οι χείμαρροι και τα ρέματα είναι κλειστά και πρέπει να υπάρξει διευθέτηση, διότι κινδυνεύουν 7-8 χιλιάδες στρέμματα. 

Ζήτησε, δε, να μην ξεχνούν και τη Νέδα, καθώς στο σημείο που εκβάλλει υπάρχουν 150 θερμοκήπια.

Τέλος, αναφέρθηκε στην κτηνοτροφία, λέγοντας ότι είναι εκτεθειμένη σε κάθε καιρικό φαινόμενο, όπως και στη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας

Ετοιμότητα των υπηρεσιών τους δήλωσαν η διευθύντρια Υγείας, Κατερίνα Σπέντζουρα και ο διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ, Γιώργος Καράμπελας. 

Δήμοι

Από την πλευρά των Δήμων, ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης, Π. Γιαννόπουλος, τόνισε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις εργολαβίες για τα όμβρια ύδατα, ενώ ο δήμαρχος πιέζει για ενεργοποίηση όλων των εργολαβιών. Επέστησε μόνο την προσοχή στους ελαιοπαραγωγούς να μην πετούν τα κλαριά σε ρυάκια και χάνδακες και δημιουργείται πρόβλημα με τη ροή του νερού.

Ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας κ. Ντονάς ενημέρωσε ότι ο Δήμος είναι πανέτοιμος, αλλά ζήτησε να συνεχισθούν κάποιες παρεμβάσεις που είχαν ξεκινήσει από το 2017 και έμειναν μισές. Ειδικά στα δυτικά του Δήμου και συγκεκριμένα στου Σιάμου, κάποια ρέματα έχουν κλείσει και αν δεν παρθούν μέτρα, θα υπάρξουν προβλήματα.

Ο κ. Τσιβίσκος από το Δήμο Πύλου- Νέστορος είπε ότι έχει επικαιροποιηθεί το μνημόνιο, έχουν προμηθευτεί  αλάτι για τα ορεινά και έχουν καθαρισθεί τα φρεάτια. Ανέφερε μόνο ότι μετά τη Γιάλοβα, στο ύψος του νεκροταφείου, επί της εθνικής οδού, διέρχεται ρέμα και το νερό ανεβαίνει πάνω στο δρόμο. Ζήτησε παρέμβαση για καθαρισμό και ίσως κάποιο τεχνικό έργο, όμως ο κ. Αναστασόπουλος είπε ότι έχει εξετασθεί και δεν μπορεί να γίνει κάτι. Μόνη λύση θα είναι ο νέος δρόμος με την παράκαμψη της Γιάλοβας.

Από το Δήμο Καλαμάτας η κα Κουκούλη τόνισε πως είναι έτοιμα τα σχέδια αντιμετώπισης και προχωρούν οι καθαρισμοί των φρεατίων, αλλά στα ρέματα δεν έχουν δυνατότητα να παρέμβουν. 

Ο εκπρόσωπος του Μορέα κ. Νικολαρόπουλος είπε ότι έχουν γίνει ασκήσεις αντιμετώπισης καταστάσεων στον αυτοκινητόδρομο, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήραν εκπρόσωποι εθελοντικών οργανώσεων. 

Ο κ. Κώστας Βλαχονικολός από την ΟΑΚ 4×4 είπε πως πρώτη φορά βλέπει να γίνονται τόσα έργα στον τομέα των αντιπλημμυρικών, ενώ ο κ. Θωμόπουλος από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης αναφέρθηκε στα μέσα που έχουν και μπορούν να συνδράμουν όπου χρειασθεί. Παράλληλα, είπε ότι έχει δημιουργηθεί ξεχωριστή ομάδα για ορεινή διάσωση.

Κλείνοντας ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας στη Μεσσηνία, Παναγιώτης Τζαβάρας, τόνισε ότι ο νομός είναι σε ζώνη που έχει μεγάλη τρωτότητα σε καιρικά φαινόμενα, γι’ αυτό πρέπει να υπάρχει πρόληψη και σωστή προετοιμασία.

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος σημείωσε ότι χρειάζεται να βελτιώνονται διαρκώς οι υποδομές και ενημέρωσε ότι υπάρχει μια μεγάλη δωρεά από την εταιρεία Λαρσινός. Ήδη έχουν παραχωρηθεί από 10.000 κυβικά αδρανών υλικών σε Πύλο και Τριφυλία για διάστρωση της αγροτικής οδοποιίας, ενώ θα διατεθούν ποσότητες και στους άλλους Δήμους.

Της Βίκυς Βετουλάκη